Аналітика

Без сосисок і ковбаси: чим годують дітей у чернівецьких садочках за меню Клопотенка

Що змінили в раціоні, думка дієтолога, яке харчування дітей у дитсадку Чернівців та як проконтролювати меню.

З 1 січня цього року українські школи та садочки перейшли на оновлене меню. Це страви, які розробляв шеф-кухар Євген Клопотенко разом із фахівцями МОЗ. Кураторка проєкту — дружина президента Олена Зеленська.

Досі діяли норми харчування від 1956 року.

Нове меню передбачає зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та соли, а ще збільшення у раціоні овочів та м’яса. Ця реформа має на меті здорове харчування дітей.

У чернівецьких садочках з 1 січня вже почали харчуватися по-новому.

До раціону дітей чернівецької громади тепер входитимуть перепелині яйця, пекінська капуста, філе курки та індички, курага, родзинки тощо. Про це повідомляють в управлінні освіти Чернівецької міської ради.

Крім того, відтепер меню для закладів дошкільної освіти буде чотиритижневе, яке складатимуть окремо на кожний сезон. 

Як розповіла «Шпальті» начальниця управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук, у школах міста теж із 1 січня передбачали нове меню. Але наразі, до завершення тендерних процедур, продовжені договори 2021 року.
Нині у чернівецьких школах теж меню здорового харчування, яке відповідає всім нормам, але двотижневе і частково містить страви зі збірника Клопотенка. 

Також посадовиця каже, що є батьки, які хочуть, аби в меню повернули сосиски. 

«Ми розуміємо, що харчові звички батьків були сформовані теж у дитинстві. Ця реформа спрямована на формування здорових харчових звичок дитини, аби не ламати себе у дорослому віці. Відповідно, якщо з дитинства пропонувати смачну і красиву їжу, її різноманіття, то дитина звикає принаймні куштувати нові страви, і надалі у неї не виникає питання, чому немає солі, цукру, хліба, картоплі тощо», — каже Ірина Ткачук.

Батьки можуть порівняти меню у садочку чи школі за технологічними картами, які пропонує меню Клопотенка, аби зрозуміти, чи готують дітям ту продукцію.

«У садочку на дошці оголошення є меню на кожен день, також є зразок страв. Так можна проконтролювати харчування дитини», — каже Ірина Ткачук.

А як на практиці

Яким є нове меню у дитячих дошкільних закладах, «Шпальта» перевірила у садочку №21.

17 січня на обід тут приготували гороховий суп, картоплю з цибулею та томатом, рулет рибний, ікру з моркви, хліб та компот із сухофруктів, яблука. Щодня тут інше меню за рекомендаціями МОЗ.

Шеф-кухарка садочка №21 Ірина Костюк розповідає, що нове меню додало роботи кухарям.

«Більш трудомістке стало харчування, але до всього звикаємо. Нове лякає, але наразі встигаємо. Робимо все гарно, естетично, аби зацікавити дітей їсти», — каже вона.

Старша медична сестра ДНЗ №21 Лілія Остафійчук розповідає, що у їхньому садочку перейшли на чотиритижневе меню з 1 січня.

Наразі ще не отримали всіх продуктів за новим меню, готують з того, що є.

«Невдовзі отримаємо перепелині яйця. Щодня складаємо меню та коригуємо його, разом із комірником та кухарем замовляємо продукцію. Всі страви у нас готують сьогодні на сьогодні. Завтра, наприклад, у нас буде теж нова страва — запіканка з яблуками і соусом», — каже вона.

За словами Лілії Остафійчук, цукор та сіль із меню не забрали зовсім. 

«Цукор забрали з ясельних груп, а у садових групах зменшили кількість. Поступово привчаємо дітей до зменшення солодкого в раціоні. Але попри це їжа смачна. Забрали з раціону сосиски та ковбасу, хоча діти в нас це дуже люблять, але у нас не їдять ковбасу та сосиски ще з літа 2021 року», — зазначила вона.

У меню збільшили кількість салатів та фруктів. Салати дають і на сніданок, фрукти — двічі на день. 

Сосиски та ковбаски замінили м’ясом курятини та індика, водночас зменшили кількість свинини та яловичини. Додали бобові, сочевицю, заморожений горошок, пекінську капусту та цвітну, але забрали консервацію.

За словами директорки ДНЗ №21 Сільви Якобчук, нарікань від батьків на нове меню немає.

«Ми працювали з батьками онлайн ще з осени, розповідали про оновлене меню, яким воно буде. Крім того, бачимо, що діти їдять. Харчування у нас триразове, все свіже, все контролюємо, знімаємо проби. Попри негативні відгуки в соцмережах, вважаю, що меню змінили на краще. Ми навчаємося, адаптуємося, а діти звикають до здорового харчування», — зазначила вона.

«Діти можуть відчувати голод, оскільки сформовані інші харчові звички»

Дієтологиня Наталія Бочарова розповіла «Шпальті» що, на її думку,  здорове харчування у садочках та школах — це правильний напрямок, адже насамперед це здоров’я дітей.

Фото Н. Бочарової

«Я так розумію, у новому меню буде зменшення вуглеводів, цукру, смаженої їжі, зменшення глютену. Це дуже важливо сьогодні, бо серед дітей частіше зустрічається ожиріння, помолодшав діабет другого типу і зустрічається у малих дітей. Крім того, багато алергічних реакцій та аутоімунних захворювань. Цьому сприяють такі продукти, у яких величезна кількість цукру, глютену, пончики, випічка, пиріжки. При цьому у багатьох дітей є непереносимість цих продуктів навіть на генетичному рівні», — зазначила експертка.

Водночас дієтологиня припускає, що діти, споживаючи страви нового меню, можуть відчувати голод, оскільки сформовані інші харчові звички.

«Якщо дитина звикла їсти пончики, пиріжки, бо це смачно, але не любить тушковану капусту, броколі, інколи білкові продукти, вона спершу може відчувати  голод. Тому треба поступове введення нового меню».

За словами Наталії Бочарової, у нас досі використовували меню за нормами Радянського Союзу. 

Змінилося довкілля, продукти, поживний індекс продуктів, зросла кількість глютену в пшениці, борошні, тому ми не можемо залишатися на харчуванні, яке було в минулому столітті і не адаптоване до наших реалій.

Наталія Бочарова вважає, що нове меню має пройти певний час адаптації. 

«Можливо, на нинішньому етапі треба ввести в раціон дітей більше коренеплодів: буряк, моркву, корінь селери, пастернак, різні види редьки. Це наша їжа предків, до якої ми генетично звикли. Вона вона досить калорійна, і з неї можна приготувати смачні страви. Є багато безглютенових продуктів, які недооцінені, наприклад, пшоно, амарант, бобові: сочевиця, нут, маш тощо», — розповідає дієтологиня.

Водночас пані Бочарова пропонує батькам на перехідному етапі давати дітям у школу корисні перекуси. Це може бути відварене м’ясо, яйця, нарізані овочі, фрукти, горішки.

На думку дієтологині, багато залежить від кухарів: як приготують страву, як подадуть. Якщо у сім’ях дітям пояснюватимуть, що це корисно і здорово, це спрацює.

Як проконтролювати меню у школах та садочках

Оскільки нове меню викликало чимало обговорення, а подекуди суперечки, шеф-кухар Євген Клопотенко висловив свою думку щодо цього.

«Я зі своєю командою розробили рецептури, що відповідають цим нормам. Це моя ініціатива, щоб у школах знали, що та як готувати за новими правилами. Рецепти затвердили ДПСС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів», — пояснив він.

Клопотенко порадив батькам, як зрозуміти та проконтролювати, наскільки все чесно:

1. Подивіться норми. Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.

2. Якщо у школі відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Повинен бути перехідний етап. Кількість соли та цукру мають зменшувати поступово.

3. Якщо у вашій школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком, перегляньте, які страви розробив Клопотенко, який вони мають вигляд та перевірте, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення. Є детальні техкарти розроблених рецептур із фото страв, покрокове приготування та інші подробиці. 

4. Якщо знайшли порушення, можна попросити пояснень в адміністрації школи. Якщо там не реагують, батьки мають право звернутися до ДПСС. Для цього вони створили спеціального чат-бота у телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot

Також Євген Клопотенко зазначив, що у лютому-березні команда Клопотенка Культура їжі I Cult Food разом з Україно-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я» запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів.

Фото Володимира Гуцула

 

Коментарі