Інтерв'ю

«Хочемо стати професійним клубом»: інтерв’ю з тренером УСК «Довбуш» Віталієм Куницею

2021 року УСК «Довбуш» став чемпіоном Суперліги, виборов Кубок области й Суперкубок.

Фото з фб-сторінки УСК «Довбуш»

5 вересня 1920 року у Чернівцях з’явився Український спортовий клюб «Довбуш». Існував він у 1920-1940 роках та був одним із найуспішніших футбольних клубів України. Та 1940 року припинив діяльність. 

Через майже 80 років, 2018-го, з’явилися меценати, які захотіли відновити славу легендарного футбольного клубу. Про те, чого встигли досягти за три роки, та мрію стати професійним клубом розповів «Шпальті» головний тренер УСК «Довбуш» Віталій Куниця.

 «Цю команду створили 1920 року. Тоді це було під патронатом Румунії, однак це був український спортивний клуб. Він виступав як на місцевому, так і на всеукраїнському рівнях. І досягав достатньо непоганих результатів. За рейтингом 20-30-х років клуб «Довбуш» входив до переліку найкращих українських команд. Тому зародилася ідея відновити його. І завдяки небайдужим людям, які віднайшли цей пласт історії, 2018 року УСК «Довбуш» відновив свою діяльність. А з липня 2019-го я працюю головним тренером команди», — розповідає Віталій Куниця.

Акцент на місцевих футболістах

Відновлення клубу розпочалося з товариських ігор. Далі — участь у Першій лізі чемпіонату области. 

«Головне — почати. Я долучився на другому колі сезону 2019 року. Ми трошки зробили ротацію в складі, зробили ставку на місцеву талановиту молодь. До нас тоді влилися 17-річні брати Рябі, які нині перебувають у ФК «Буковина». А також Дмитро Дутка та Ігор Яремійчук, які тоді лише закінчили футбольну школу, і ми дали їм шанс показати себе. Вони доволі непогано скористалися цим шансом. Команда у другому колі тоді виступила набагато потужніше. З місцевою молоддю, і на цьому акцентувалася увага, ми можемо відродити колишню славу «Довбуша», — зазначає головний тренер.

Тож 2020 року клуб ставив завдання досягти хороших результатів на рівні области та показати те, на що вони здатні. Вже у першому сезоні команда виграла у Суперлізі. 

«Це вища ліга у Чернівецькій області. Ми з осени 2020 року почали брати участь у чемпіонаті України серед аматорів. Хоча вже понад 10 років жодна чернівецька команда з різних причин не грала у ньому. Адже це, по-перше, затрати, по-друге – інший рівень. Але нас це не жахало, і ми рухалися у тому напрямку, щоби підвищувати планку та йти далі», — розповідає Віталій Куниця. 

Фото з фб-сторінки УСК «Довбуш»

Тренування 5 разів на тиждень

2020 року виграти Кубок области не вдалося. Втім, через рік клуб узяв цю вершину. 

«Торіе ми виграли чемпіонат, Кубок та Суперкубок области. Було приємно. Але щоб досягти цих результатів, ми провели потужну підготовку взимку. Чим команда «Довбуш», на мій погляд, відрізняється від інших аматорських обласних команд? Не тим, що ми зібрали кращих гравців. Адже у нас є хороші футболісти, які грали на професійному рівні. Але є й перспективна молодь, яка підтягується, без попереднього досвіду. Відмінність у тому, що у нас потужний тренувальний процес. Ми з моїм помічником Андрієм Мельничуком (який теж працював головним тренером ФК «Буковина»), об’єднали зусилля та організували тренування 5 днів на тиждень. І хлопці сприйняли ці темпи, вони не лінувалися, а навпаки працювали на 100%. Адже команди-аматори можуть збиратися двічі на тиждень потренуватися. А є такі, які просто грають, не тренуючись», – зазначає головний тренер. 

Проте Віталій Куниця зауважує, що 2021 рік був і важким через те, що на COVID-19 захворіла більшість гравців. А тому декілька матчів чемпіонату области довелося пропустити, адже не могли назбирати гравців навіть на один склад. 

«Тренувалися ті, хто не захворів, а це по 8-10 гравців. Інші – лікувалися. Після цієї хвороби нам довелося грати по дві-три гри на тиждень. А на те, щоб відновитися та повернути форму, пішло два-три тижні. У тонус ми повернулися до серйозних ігор чемпіонату области», – каже Віталій Куниця.

Оскільки «Довбуш» — аматорська команда, для багатьох гравців це насамперед можливість відчути насолоду від гри, а не заробити. Тим паче, що більшість має іншу основну роботу. 

«Ми збираємося о 20:00, щоби потренуватися, адже вдень люди працюють. До 22:00 тренуємося, а зранку всі на роботу. І так 5 разів на тиждень. А в суботу чи неділю — гра. Дружини футболістів звикли до цього», — розповідає головний тренер.

Не пропустили жодного м’яча

Головний тренер виокремлює старт на чемпіонаті України у другому сезоні. 

«Не знаю, чи хтось зможе повторити те, що ми під час Кубку области зіграли 8 ігор і не пропустили жодного м’яча. Наш воротар — Богдан Степаненко — колишній воротар «Буковини». Нині працює тренером, виховує чернівецьких воротарів, хоча сам із Києва переїхав до нас і тут передає досвід наступному поколінню. До того ж він ще й виступає. І коли він на воротах, команда себе відчуває достатньо впевнено», — зауважує Віталій Куниця. 

Наразі футбольна команда відпочиває і набирає сил для участи у другому колі чемпіонату України футболу серед аматорських команд. 

Головний тренер зазначає, що клуб має великі плани на майбутнє, серед яких — ріст до професійного рівня.

«Ми будемо далі підсилюватися та долучати місцевих перспективних футболістів та доводити їх до рівня професіоналів. А ще в планах відкрити свою професійну дитячу школу. І програма максимум – підвищитися в рівні і стати професійним клубом. Але це достатньо затратний проєкт. Коштів наших засновників, меценатів буде замало. Може, було б доречно, щоб місцева влада звернула увагу на наш клуб, при цьому зрозуміло, що для нашого краю на першому місці «Буковина». Але ми теж граємо на чемпіонаті України. Було б добре, якби «Буковина» потрапила у Першу лігу, а ми піднялися до Другої, і місто мало б два професійні клуби. Це був би плюс для тих дітей, які займаються футболом. Адже у Чернівцях є три футбольні школи, тобто дітей багато на випуску, і щоб вони мали можливість обирати, куди хочуть іти. Тому ми закликаємо долучитися меценатів і, якщо вони з’являться, то ми будемо рухатися далі та атестуватися, щоб грати у професійний футбол», — зауважує Віталій Куниця.

Довідково: 

Віталій Куниця – тренер УСК «Довбуш» із 2019 року. У минулому – футболіст аматорських та професійних клубів, зокрема грав у команді «Буковина». Після завершення кар’єри футболіста почав тренерську діяльність. Спочатку навчав ФСК «Чернівці».

Пізніше Віталій Куниця працював тренером у Молдові. А з 2006 року тренує футболістів у Чернівцях. 

УСК «Довбуш» у минулому був однією з кращих команд України. 1922 року вдало виступив у Кубку Чернівців.

Срібний призер чемпіонату Буковини з футболу 1934 року. Двічі — володар Кубку Західної України з футболу у 1925 та 1926 роках (Всеукраїнська Чаша); фіналіст і срібний призер цього турніру в 1927 та 1928 роках. 

У вересні 2018 року команда виграла турнір пам’яті футболіста Динамо (Київ) та збірної України з футболу Андрія Гусіна.

З 2020 року виступає в Суперлізі чемпіонату Чернівецької области та в чемпіонаті України серед аматорів.

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі