Новини

Ремонт скверів, доріг та реконструкція стадіону: міська влада про рік діяльности і плани на 2022

Про ремонт доріг та скверів наступного року, про асфальтування гравійних вулиць міста, реконструкцію площ та стадіону «Буковина», а також розвиток туризму розповіли у міській раді.

Сьогодні, 24 грудня, відбувся річний звіт діяльности міського голови Романа Клічука. Він разом із заступниками говорили про те, що вдалося зробити за рік і що планують на наступний, 2022-ий.

За роботу впродовж року відзвітували і заступники міського голови.

Попередньо чернівчани мали можливість надіслати запитання, на які Клічук сьогодні публічно відповідав. Із-поміж найбільш популярних питань — ремонт доріг.

Заступник міського голови Василь Зазуляк зазначив, що за рік встигли зробити чимало. Проте 2022-го будуть продовжувати роботу у цьому напрямку. Зокрема робитимуть ремонт міжбудинкових проїздів, та капітальний — вулиць.

«Щодо вулиці Кармелюка, підрядник нас дуже сильно підвів, і ми будемо застосовувати штрафні санкції. За недотримання договірних умов він сплатить 1,4 мільйона гривень штрафу. А ті фірми, які братимуть участь у тендерах наступного року, повинні чудово розуміти свою відповідальність, зокрема фінансову. І якщо вони не вкладатимуться в графік, з ними будуть розривати угоди», — зазначив Василь Зазуляк.

За словами заступника голови, наразі на вулиці Хотинській ще тривають роботи, які планують завершити наступного року.

Також 2022-го проведуть ремонт доріг на вулицях: Богуна, Заньковецької, Горького, Кочубея, Лук’яна Кобилиці, Південно-Кільцевій, Орлика. А ще планують зробити дороги у Чорнівці та Коровії.

Посадовець зазначив, що на наступний рік заклали більше коштів на дорожні роботи. Йдеться про 152 мільйони гривень на капітальний ремонт, 20 мільйонів – на поточний та 89 мільйонів — на утримання доріг.

Зазуляк зазначив, що 2021 року проводили ремонт найбільш проблемних вулиць. Наступного робитимуть дороги та частини вулиць, зокрема проспект Незалежности (від кільця ТЦ «Майдан» до майбутнього кільця вул. Сторожинецької).

«Ми найближчі місяці відкорегуємо проєктно-кошторисну документацію та сподіваємося наступного року почати роботи з кільця біля “Майдану”», — зазначив Зазуляк.

Окрім цього, він додав, що під час капремонтів доріг будуть робити і тротуари.

Також Василь Зазуляк зазначив, що 2022-го продовжать оновлювати сквери та парки у Чернівцях. На це виділили близько 15 мільйонів гривень. Ідеться про оновлення маленьких скверів, на які знадобиться декілька сотень тисяч. У планах — оновити сквер на вулиці Кордуби.

«Хочемо оновити Театральну площу, замінити елементи благоустрою там. Плануємо розпочати роботи на Центральній площі. У Садгорі є Центральний сквер, думаю, 2022 року ми завершимо роботи з упорядження цього скверу», — зазначив Зазуляк.

Заступник міського голови зазначив, що наразі розробляють кошторисну документацію щодо ремонту вулиці Головної (від Гагаріна до Чкалова). Також будуть радитися з чернівчанами, на якій ділянці вулиці варто залишати бруківку, а де ліпше поставити асфальт.

Наступного року також планують асфальтувати гравійні вулиці міста. У пріоритеті – центральна частина міста.

Заступник міського голови Юрій Лесюк зазначив, що наразі міська влада працює над створенням Центральної міської клінічної лікарні. Для цього розпочали реорганізацію поліклініки на Гравітоні – її приєднають до міської поліклініки №1.

«Відбувся процес юридичного об’єднання поліклініки №1 та №3. А практично ще півтора року буде відбуватися процес приєднання і розвитку цієї лікарні», — зазначив Юрій Лесюк.

Також він додав, що цьогоріч міська влада виділила земельну ділянку для будівництва Палацу спорту та Льодового палацу.

На запитання щодо реконструкції стадіону «Буковина» Василь Зазуляк зазначив, що він повинен стати багатофункціональним об’єктом, де би проводили заходи з різних видів спорту. Тож наразі тривають роботи з розробки проєктно-кошторисної документації.

«Робота кропітка, але дуже важлива. Сподіваюся, що вже найближчими місяцями ми дамо ескізний проєкт на обговорення громаді та запустимо проєктні роботи. Розуміємо, що це мільйони гривень, і без допомоги державного бюджету не обійтися. Але без грамотної проєктно-кошторисної документації ми навіть не зможемо цю пропозицію подати», — зауважив Василь Зазуляк.

Заступник міського голови Євген Маховіков зазначив, що наступного року розвиватимуть туризм, і для цього виділили 19 мільйонів гривень. Більшість із них іде на промоцію, зазначив Маховіков. Однак для того, щоб побачити місто, потрібно спершу сюди доїхати. Тож наразі обговорюють проєкт нової залізничної колії Чернівці – Хотин – Кам’янець-Подільський.

Роман Клічук додав, що задля розвитку туризму будуть відновлювати фестивалі у Чернівцях, зокрема Міжнародний конкурс Івасюка.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі