Новини

Об’єднання двох поліклінік: політичне рішення чи потреба чернівчан

Поліклініки мікрорайону «Гравітон» та на вулиці Шкільній об’єднали. «Шпальта» дізналася у всіх сторін, як вони ставляться до об’єднання та що це змінить.

Фото Ігоря Константинюка

Під час засідання сесії Чернівецької міської ради сьогодні, 7 жовтня, депутати більшістю голосів підтримали об’єднання двох комунальних неприбуткових установ: «Поліклініка “Гравітон”» та «Міська поліклініка №1». За це рішення свої голоси віддали 22 обранці.

Як розповіла «Шпальті» начальниця управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Наталія Калмикова, мешканці мікрорайону боролися за це багато років.

«Насамперед люди отримають доступну медичну допомогу, яку потребують, і тих лікарів, до яких звертаються завжди. Тож найбільше від цього виграють саме містяни.

Медичні працівники з поліклініки «Гравітон» залишаються на своїх місцях і надаватимуть ту саму допомогу. Але вони матимуть удвічі більше пакетів угод від НСЗУ. Тож і вартість пакетів тепер буде вдвічі більшою. Бо вона вираховується за кількістю наданих послуг. Надходження до поліклінік буде більшим, тож і фінансовий стан кращим в обох закладах», — каже пані Наталія.

За її словами, профілактичні огляди залишаються за новоствореною поліклінікою в тих обсягах, які медзаклад надавав.

Отже, першим кроком об’єднання стало ухвалення відповідного рішення. Наступний — зустріч та подальша спільна робота двох керівників, які повинні створити нову структуру з новими функціями, зберігши обидва колективи.

«Вже сьогодні вони сядуть за стіл разом. І нададуть нам і депутатському корпусу до кінця цього тижня пропозиції», — каже Наталія Калмикова.

Процес об’єднання триватиме до двох місяців. Очільниця управління охорони здоров’я запевняє, що нікого з лікарів обох поліклінік не скоротять.

Колектив поліклініки «Гравітон» поки що ставиться до процесу об’єднання з побоюваннями.

«Нам обіцяють золоті гори та що всі будуть щасливі. Побачимо. Наскільки ми зрозуміли, в нас буде постійна ротація – якісь дні працюватимемо на Гравітоні, а якісь — на Шкільній. Як це буде насправді, поки наш колектив не розуміє», — розповідає голова профспілки поліклініки «Гравітон» Наталія Самойленко.

Також колективу поліклініки «Гравітон» шкода витрачених зусиль та фінансів. Зі слів пані Наталії, працівники медзакладу частково відмовлялися від премій, щоби використати ці кошти для придбання необхідного устаткування, ремонту приміщень та подальшого розвитку установи.

«Як буде тепер, не знаємо. У нас залишилися побоювання. Зараз, доки йде реорганізація, ніхто нікого не скоротить. А що буде через пів року, ми не знаємо», — каже голова профспілки поліклініки «Гравітон».

Водночас виконувачка обов’язків генерального директора КНП «Міська поліклініка №1» Марія Мельничук говорить про те, що об’єднання принесе користь у насамперед не двом медичним закладам, а мешканцям мікрорайону «Гравітон».

«Враховуючи реалії, які нам диктує сучасність, гарантована медична допомога повинна бути наближеною до мешканців. Це питання існує вже декілька років. 2019-го, коли поліклініку профоглядів на Гравітоні реорганізували, це стало зобов’язанням медичного закладу. Але, судячи з численних звернень до міської ради, мешканців не влаштовував той обсяг допомоги, яку могла надати поліклініка на Гравітоні», — каже Марія Мельничук.

Тому мешканці Гравітону змушені були отримувати деякі медичні послуги в поліклініці, на вулиці Шкільній. Зокрема багато пацієнтів, які потребували паліативної допомоги, прикуті до ліжка — до них потрібно виїжджати додому. Крім того, хворі цукровим діабетом, інсулінозалежні, що потребують консультації ендокринолога, а також ті, кому необхідні послуги онколога, травматолога та уролога.

Водночас, як зазначає пані Марія, поліклініка «Гравітон» має гарні напрацювання в проведенні профілактичних оглядів – вони мають багаторічний стаж у цьому.

Також очільниця першої поліклініки говорить про те, що штати обох закладів заповнені, але водночас установі на Гравітоні не вистачає чотирьох уже згаданих фахівців.

Перша поліклініка працює з 8 до 20 години, а також у суботу та неділю. Поліклініка «Гравітон» працює з 9 до 17. Тож невикористаний час – з 17 до 20 та суботу — можна використати в графіку як години приймання для вузьких спеціалістів із першої поліклініки, яких на Гравітоні немає. І водночас продовжувати роботу щодо профілактичних оглядів.

«Від цього виграють усі сторони. Мешканцям Гравітону не потрібно діставатися до центру, стоячи в заторах, а потім — у довжелезних чергах. У приміщенні нашої поліклініки зменшаться черги, зокрема й на ПЛР-тестування, а поліклініка «Гравітон» отримає фахівців, яких їм не вистачає, та збільшене фінансування», — резюмує Марія Мельничук.

Нагадаємо, «Шпальта» повідомляла щодо протесту колективу поліклініки «Гравітон» на попередньому засіданні сесії міської ради. Питання об’єднання поліклінік спричинило навіть штовханину в сесійній залі, через що його розгляд перенесли. Тож сьогодні депутати повернулися до цього проєкту рішень та ухвалили його.

Коментарі