Аналітика, Протидія дезінформації

Чим нас щеплюють: що нам відомо про вакцини від Covid-19

Чи проходили вакцини від «ковіду» клінічні дослідження, скільки людей брало участь та яка ефективність?
Також пояснили, що таке мРНК-, рекомбінантна- та інактивована вакцини.

У пунктах вакцинації проти Covid-19 в Україні використовують 4 відомі вакцини: «Пфайзер», «Модерна», «Астразенека» та «Коронавак». «Шпальта» зібрала в одному матеріалі детальну інформацію щодо кожної з них.

Коротка інформація щодо всіх препаратів є на сайті Державного експертного центру міністерства охорони здоров’я. Детальніше читачам радять прочитати за посиланням на Європейське агентство з лікарських засобів
(ЄАЛЗ). Тож «Шпальта» дізналася, що відомо про вакцини, якими активно щеплюється світ, і згуртувала інформацію в одному матеріалі.

Довідково: ЄАЛЗ — це агентство Європейського Союзу (ЄС), яке перевіряє якість, безпеку та ефективність лікарських засобів і видає торговельну ліцензію. Воно діє у суспільних інтересах, не представляє жодного уряду, організації чи сектора.

COMIRNATY. В Україні відома як Pfizer (пфайзер)

Комірнаті — це мРНК-вакцина. Її рекомендують вводити людям від 12 років і старше. Хто рекомендує? ЄАЛЗ та центри з контролю та профілактики захворювань США. В Україні її теж дозволили з 12 років.

Інтервал між двома дозами — 3 тижні.

Клінічні дослідження

У клінічних дослідженнях взяли участь 44 000 людей від 16 років. Вакцина показала 95% ефективности. Вона така ж у людей, схильних до важкої форм.

Також вивчали ефективність вакцини на дітях. Дослідили 2260 дітей віком від 12 до 15 років. Результат такий самий, як і у людей від 16 до 25 років.

Наразі Comirnaty в Україні не дозволяють вводити дітям до 12 років. Втім, у листопаді 2021-го управління з контролю за продуктами і ліками США дозволило екстрене використання вакцини дітям від 5 до 11 років.

Що стосується вагітних, то дослідження проводили лише на тваринах. І щодо ефективности і наслідків дані обмежені.

Вирішувати, чи застосовувати вакцину вагітним жінкам, варто після ретельної консультації з медичним працівником після розгляду переваг та ризиків.

Несприятливі події після імунізації

Алергічні реакції у вигляді підвищеної чутливости.
— Рідкісні випадки анафілаксії — важкої алергічної реакції. Якщо така є, не варто отримувати другу дозу.

Найчастіше біль у місці ін’єкції, підвищення втомлюваности, головний біль, міалгія та озноб. Зазвичай усе минає за декілька днів після вакцинації. Подібні реакції можуть траплятися після щеплення будь-яким видом вакцин, про які йдеться у цьому матеріалі.

Наразі достеменно невідомо, як довго триває захист від «ковіду» після щеплення «Пфайзером». За вакцинованими людьми продовжуватимуть стежити впродовж 2 років, щоб зібрати більше інформації.

«Пфайзер» — це найпопулярніша вакцина серед буковинців. Однією або двома дозами в області щепилися майже 220 тисяч людей.

SPIKEVAX. В Україні відома як «Moderna»

Вакцина «Спайквакс» (Spikevax) – це мРНК-вакцина від Covid-19.
Препарат дозволили використовувати понад 50 держав. Деякі країни дозволяють імунізувати ним із 12 років, інші — з 18.

Клінічні дослідження

Загалом у дослідженні взяли участь близько 30 тисяч людей. Про це інформує ЄАЛЗ.
Ефективність після двох доз — 94%.
91% — у схильних до важкої форми.

У дітей 12-17 років ефективність подібна дорослим.

Spikevax отримав «умовну реєстраційну ліцензію» від ЄАЛЗ, як і всі вакцини, згадані у тексті, крім «коронаваку». Це означає, що компанія Moderna зобов’язана надати інформацію щодо додаткових клінічних досліджень, які триватимуть до кінця 2022 року.

Щодо вагітних, то дослідження проводили лише на тваринах. І щодо ефективности і наслідків дані обмежені.

Вирішувати, чи застосовувати вакцину вагітним жінкам, варто після ретельної консультації з медичним працівником.

Несприятливі події після імунізації

Більшість побічних ефектів від легкого до середнього ступеня важкости зникає за декілька днів. За інформацією ВООЗ, вакцину ретельно перевірили стосовно якости та безпеки.

Вакциною «Moderna» у Чернівецькій області імунізувалася найменша кількість людей. Станом на 25 листопада — майже 48 тисяч.

VAXZEVRIA. Відома в Україні як AstraZeneca

Ваксзеврія — це рекомбінатна вакцина від Covid-19.

Європейське агентство з лікарських засобів рекомендує вводити її людям з 18 років.

Як працює рекомбінантна вакцина? 

Вакцина цього типу складається з іншого вірусу (сімейства аденовірусів), який був модифікований так, аби містити ген створення білка з SARS-CoV-2.

Після введення Vaxzevria вакцина доставляє ген SARS-CoV-2 в клітини організму. Останні використовуватимуть ген для вироблення білка. Імунна система людини розпізнає цей білок як чужорідний, виробляє антитіла та активує Т-клітини (білі кров’яні тільця), щоб атакувати його.
Аденовірус у вакцині не може розмножуватися і не викликає захворювання.

Вакзеврія не містить коронавірус і не може викликати COVID-19.

Клінічні дослідження Vaxzevria

Клінічні випробування відбувалися одразу у декількох державах: Великобританії, Бразилії та країнах південної Африки. Досліджували 24 тисячі людей. Вакцина продемонструвала приблизно 60% ефективности.

У дослідженні, яке провели у Сполучених Штатах, Перу та Чилі, взяли участь близько 26 000 людей. Із них 21% був старше 65 років. Там ефективність сягнула 74%. 

У літніх людей вона така ж, як і у молодих.

Чи застосувати вакцину вагітним жінкам, варто вирішувати після ретельної консультації з медичним працівником.

Відповідно до досліджень, які компанія-виробник надала Європейському агентству з лікарських засобів, вакцина захищає один рік.

Несприятливі події після імунізації

«Астразенеку», як і інші вакцини, протипоказано вводити людям, які мають важкі алергічні реакції на будь-який компонент. Також ВООЗ не радить застосовувати цю вакцину людям молодшим 18 років.

Це друга за популярністю вакцина у Чернівецькій області. Однією або двома дозами на 25 листопада щепилися майже 97 тисяч людей.

CORONAVAC 

CoronaVac  — інактивована вакцина. Її рекомендують застосовувати з 18 років.

Другу дозу Міністр охорони здоров’я України рекомендував вводити через 14 днів.

Клінічні дослідження

Вакцина пройшла І, II й III фазу клінічних досліджень. Третя означає, що у дослідженні брали участь тисячі людей. Ефективність вакцини під час цієї фази дослідження становила 51%.
Крім цього, на сайті ВООЗ пишуть, що «Коронавак» на 100% захищає від важкої форми та шпиталізації.

Спостереження серйозних побічних ефектів упродовж 12 місяців після повної вакцинації досі триває.

ВООЗ схвалила цю вакцину. Втім, Європейське агентство з лікарських засобів досі вивчає властивості і не сертифікувало «Коронавак».

Попри це, це третя за популярністю вакцина серед жителів Чернівецької области. За інформацією, наразі однією або двома дозами імунізувалися 70 тисяч людей.

Чи достатньо провели досліджень мРНК-вакцин?

За останні 25 років було здійснено понад 500 досліджень цієї технології. Але реалізували лише навесні 2020 року, коли почалися клінічні дослідження таких вакцин проти COVID-19.

Загальна інформація щодо всіх вакцин

Загалом у Чернівецькій області зробили 486 тисяч вакцинацій. Двома дозами щепилися майже 226 тисяч людей. Це трохи більше 25% населення области (інформація за 12 грудня).

Всі вакцини, якими щеплюються українці, схвалені ВООЗ і МОЗ. Усі вони пройшли клінічні дослідження у лабораторіях передових держав світу.  Найавторитетніші інстанції, які відповідають за якість та безпеку медичних засобів, вважають, що переваги вакцин від «ковіду» набагато більші, ніж ризики, пов’язані із хворобою.

Жодна з вакцин, за доступними даними, не викликає захворювання Covid-19.

Цей матеріал виготовлено в межах проєкту «Західноукраїнська медіамережа» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Зміст продукції є винятковою відповідальністю онлайн-медіа Шпальта та не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Коментарі