Новини

У громадських місцях домагання, а вдома — насильство з боку рідних: безпека жінок погіршилася під час пандемії — ООН

Лише одна з десяти жінок звернеться до відповідних органів за допомогою.

SvetaZi /Credit: Getty Images

Під час пандемії жінки з різних країн почали почуватися менш у безпеці у себе вдома. Такі результати опитування респонденток із 13 країн оприлюднили в новій доповіді ООН, що призначена до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Про це пише Wonderzine.

Дослідження показало, що, опинившись «під замком» на час карантину чи інших обмежувальних заходів, жінки постраждали від іще однієї пандемії – пандемії насильства, коментують доповідь в ООН.
Для дослідження опитали жительок України, а також Албанії, Бангладешу, Камеруну, Колумбії, Кот-д’Івуар, Йорданії, Кенії, Киргизстану, Марокко, Нігерії, Парагваю, Таїланду та інших країн.
3 із 5 жінок відмітили, що у громадських місцях збільшилася кількість випадків сексуальних домагань, а 40% відчувають більшу небезпеку, коли перебувають на вулиці на самоті.
Крім цього, опитані жінки заявили, що відчувають себе в небезпеці через конфлікти та погрози фізичного насильства з боку членів сім’ї. Більшість вважає, що через пандемію різко зріс показник домашнього насильства.
При цьому лише одна з десяти жінок звернеться до відповідних органів за допомогою.

«Насильство стосовно жінок – це глобальна криза нашого часу, яка призводить до тяжких наслідків на фоні інших криз. Конфлікти, стихійні лиха, пов’язані з кліматом, відсутність продовольчої безпеки й порушення прав людини – все це виливається в те, що жінки та дівчата живуть із відчуттям небезпеки навіть у власних оселях, районах, общинах», – наголосила представниця ООН Сіма Бахус.

Також близько 41% жінок відповіли, що у них погіршився емоційний стан за час пандемії.
Як припускають автори дослідження, такий високий показник у майбутньому нестиме важкі наслідки, такі як виникнення депресії, тривожности, посттравматичного стресового розладу тощо.

Раніше ми писали, що в Україні презентували мобільну платформу «WhiteRibbonUA» для захисту жінок та дітей від домашнього насильства. Крім цього, також з’явився додаток, що може захистити жінок у небезпечних ситуаціях. Він працює так: користувачка, яка в небезпеці, може зателефонувати «захисницям» у застосунку — жінкам, які перебувають близько та можуть допомогти.

Коментарі