Новини

В Україні з’явився додаток, що може захистити жінок у небезпечних ситуціях: як він працює

Користувачка, яка в небезпеці, може зателефонувати «захисницям» у застосунку — жінкам, які перебувають близько та можуть допомогти.

Фото: Haaretz

В Україні запрацював ізраїльський додаток SafeUP. Він допомагає захищати жінок, що потрапляють у критичні ситуації, до прикладу, переслідування чи харасмент. Про це повідомляє «Wonderzine». 

SafeUP відстежує геолокацію людини, яка в небезпеці, та показує на мапі жінок, які перебувають поряд та мають цей додаток. Користувачка може натиснути кнопку «зателефонувати», після чого її дзвінок отримають «захисниці» (guardians), які є близько.

Співзасновниця застосунку розповідає, що ідея його створення виникла у неї, бо вона згадала, що колись їй вдалося врятувати свою подругу від насилля.

«Дев’ять років тому я була на вечірці й раптово помітила, що одна моя подруга зникла. Ми в паніці почали шукати її, піднялися та почули її голос серед голосів групи чоловіків. Там ми побачили чоловіків і мою напівголу подругу, яка від них відбивалася. Побачивши нас, чоловіки втекли. Нам вдалося прийти вчасно та врятувати мою подругу тієї ночі», – розповідає Нета Шрайбер.

Як користуватися застосунком

Щоб зареєструватися в SafeUP, необхідно ввести свої дані та підтвердити особистість, відповівши на декілька запитань у відеоформаті. Для тих, хто хоче бути «захисницею», проводять відеотренінг. Відтак також треба відповісти на декілька запитань. При цьому захищати можна тільки з 18 років.

У застосунку можна скористатися трьома опціями у випадку небезпеки:

— розмова дорогою;

— термінова допомога;

— повідомлення про місцеперебування.

Жінка, яка потребує допомоги, може почати відеочат з іншою користувачкою або ж повідомити про себе захисницям у радіусі 500 метрів. Вони можуть викликати поліцію на допомогу.

SafeUP доступний в AppStore і Google Play.

 

Коментарі