Офтоп

Турбота про чисте майбутнє: як Японія уловлює і зберігає СО2 під морським дном

Ямагіші Кадзуюкі, президент CCS, розповідає про процес роботи екоустановки, що рятує планету.

Фото: EuroNews

Оригінальний матеріал EuroNews.

Вуглекислий газ є основною причиною глобального потепління. У західному крилі порту Томакомай Японія продемонструвала, що CO2 можна уловлювати і зберігати. Експерти впевнені, що технологія, впроваджена в центрі демонстрації проєктів із уловлювання та зберігання CO2 Tomakomai CCS, відіграє вирішальну роль у досягненні чистих нульових викидів у Японії та в усьому світі.

«CCS (ВЗВГ) — це абревіатура від уловлювання та зберігання вуглекислого газу. Ця технологія розроблялася з метою запобігання глобальному потеплінню шляхом уловлювання CO2, який утворюється в результаті промислової діяльности, і його зберігання під землею», – пояснює президент Japan CCS Накадзіма Тошіакі.

Фото: EuroNews

Джерелом CO2 є установка постачання газу на нафтопереробному заводі Idemitsu Kosan Hokkaido Refinery, яка розташована біля центру CCS у Томакомай. Газ, який містить діоксид вуглецю, по трубопроводу направляється на установку уловлювання.

Ямагіші Кадзуюкі з CCS розповідає про процес роботи установки.

«Ми отримуємо максимум 25 тонн CO2 на годину, що еквівалентно 600 тоннам на добу. Ми поставили собі за мету переробити 100 тисяч тонн за один рік. Два роки тому нам вдалося закачати 300 тисяч тонн».

Після того, як газ, який містить CO2, надходить на демонстраційну установку, CO2 відокремлюється від нього та уловлюється шляхом хімічної абсорбції всередині трьох веж, які є частиною основних установок ВЗВГ. Потім CO2 потрібно зберігати.

«Уловлений CO2 направляється до входу свердловини після застосування тиску певного рівня. По цій трубі CO2 направляється в геологічні шари під морським дном», – каже Кадзуюкі.

Дві свердловини проєкту були пробурені від берега у напрямку морських підводних пластів. Одна свердловина спрямовувалася на шар пісковика на глибині від 1000 до 1200 метрів. Інша досягла вулканокластичного шару на глибині від 2400 до 3000 метрів.

У Японії впевнені, що ця технологія допоможе значно зменшити вплив глобального потепління, щойно її почнуть впроваджувати в інших сферах промисловости.

«За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, для того, щоб досягнути нульових викидів до 2050 року, ми повинні мати змогу зберігати понад 7 мільярдів тонн CO2 щороку за допомогою установок ВЗВГ. Це дозволить використовувати викопне паливо більш чистим способом або ж уловлювати CO2 безпосередньо з атмосфери та зберігати його під землею», – говорить президент Japan CCS Накадзіма Тошіакі.

 

Коментарі