Поради

Чорна п’ятниця: сезон афер чи час вигідних покупок?

Як купувати на популярних торговельних майданчиках, не потрапити в пастку маркетплейсів і вберегтися від обману в періоди розпродажів. А головне – де шукати реальні знижки на техніку в Чернівцях? Відповіді далі у тексті. 

Лише початок листопада, але Чорна п’ятниця 2021 офіційно настала. До дня розпродажів залишається ще декілька тижнів, але більшість великих роздрібних мереж (наприклад, МТА у Чернівцях) вже розпочала ранні розпродажі. До того ж найпопулярніші товари завжди розкуповують за декілька днів, а так хочеться отримати не просто «щось», а «щось дуже круте»

Грати за правилами Блекфрайдей: 3 способи, про які варто знати

Деякі магазини знижують ціни до неймовірних 90%. Щоправда, не всі рітейлери грають чесно. На вітрині можна побачити дорогий товар зі знижкою, але, якщо знайти старий цінник, виявиться, що вартість навпаки зросла на 20-30%.

Ось декілька порад, як купити потрібні товари за потрібними цінами:

1. Напишіть перелік того, що хочете придбати: техніку, комп’ютер або товари для дому. Це допоможе не спокуситися знижками на речі, які вам не потрібні. Визначте грошовий ліміт витрат.

2. Запишіть ціни й будьте готові порівняти їх у день Чорної п’ятниці. Можливо, у деяких магазинах цінники будуть вищими, ніж раніше.

3. Не роздумуйте надто довго, бо найкрутіші товари швидко закінчуються. Поки ви педантично зважуватимете «за» і «проти», кращі пропозиції можуть просто розкупити.

Цього року через пандемію коронавірусу, напевно, актуальним залишиться онлайн-формат Чорної п’ятниці. Для покупців це практично, не потрібно ганяти містом, полюючи на знижки, і можна замовити доставку додому. Єдине – є певний ризик натрапити на шахраїв.

Як розпізнати хитрощі й не переплатити

Ціни-стрибунці. Визначтеся завчасно з предметом покупки і певний час стежте за його вартістю. У період розпродажу можна порівняти ціни на прайс-агрегаторах, де зберігається історія зміни вартости товарів. Це підкаже, чи справді перед вами вигідна пропозиція, чи продавець просто грає з довірою покупців. 

Заспокійливий обман. “Вибачте, цей товар уже продали. Але ми можемо вам запропонувати чудові, навіть якісніші аналоги з трохи вищою ціною”. Доводилося чути таке, коли телефонували до магазину, аби хотіли купити щось зі знижкою? Насправді це популярний психологічний прийом, який використовують не лише в «чорну п’ятницю». В чому тут «фішка»? Якщо людина вже вирішила придбати якусь річ – вона готова витратити на неї кошти. Навіть за відсутности обраного може погодитися й на інше, дорожче. Тут добре спрацює порада, заснована на нашому досвіді – в Чорну п’ятницю вигідно купують ті, хто робить це швидко. Якщо знайшли вдалу пропозицію у надійному магазині, не думайте надто довго, бо вас точно хтось випередить. 

Скорочення асортименту. Сповіщати про те, на які саме товари буде знижка і якого рівня, в українських магазинах не поспішають. На вітринах та сайтах гучно звучить «до 70%», «до 90%», але часто з таким дисконтом доступні лише декілька позицій: несезонні товари, останні розміри, преміумсегмент.   

Ажіотаж. Товари з найбільшими знижками розташовані недалеко від входу в магазин, і новий відвідувач втягується в азартний пошук. В онлайні подібно спрацьовує таймер зі зворотним відліком. Коли ми бачимо, що до завершення акції залишається все менше часу, забуваємо порівнювати й біжимо купувати.

Де шукати реальні знижки у Чернівцях

Товари, на які в Чорну п’ятницю полювати найвигідніше, – електроніка й техніка. Телефони, ігрові консолі, геймпади, гаджети, професійні камери, телевізори високого розширення, «побутовка» трапляються з такими знижками, що хочеться купити все одразу. 

Серед магазинів нашого міста найактивніше стартувала в період розпродажів МТА. Тут анонсували цілий місяць «чорних» знижок навіть на суперхіти: ігрову консоль Xbox Series S, фітнес-браслет Mi Smart Band 6, навушники Apple AirPods Pro, VR-систему Oculus Quest 2, ноутбуки HP та багато іншого. 

Чесність і вигоду умов розпродажу легко перевірити:

— зробити скрін цінників до початку розпродажу та зіставити їх зі святковими пропозиціями;

— скористатися додатками для порівняння цін або вручну промоніторити мережу, щоб зрозуміти, що пропонують інші рітейлери.

Грає свою роль і авторитетність, впізнаваність бренду. Мережа, яка давно завоювала довіру, має певну перевагу серед сотень інших пропозицій.

Чорна п’ятниця в МТА – це понад п’ять тисяч товарів за вигідною ціною. Тут конкретно вказують знижку і дають розуміння, що кількість пропонованого дуже різноманітна. Хоча й не безмежна. 

На перший погляд, суттєве зниження ціни саме на техніку і гаджети здається неправдоподібним. Особливо, якщо порівнювати з пропозиціями інших магазинів. Але пояснити це легко. Потужна компанія, яка безпосередньо співпрацює з брендами, виробниками й постачальниками, легко може забезпечити наявність на складі великих партій товару й у період розпродажів знижувати ціни до рекордно низьких позначок.       

Класно, що бренд вийшов за рамки Чорної п’ятниці, й акція діє цілий місяць — з 5 по 30 листопада. Це знизить рівень ажіотажу і не викличе надмірних скупчень у магазинах. Турботливо у наші турбулентні часи.

Це ті поради й рекомендації, які ми перевірили власноруч. Скористайтеся і ви для безпечних та успішних покупок на mta.ua та в магазинах у Чернівцях:

— пл. Центральна, 4;

— вул. Героїв Майдану, 1-В (пл. Соборна);

— ТРЦ «DEPOt», 1-й поверх;

— вул. Калинівська;

— ТРЦ «Екватор», 2-й поверх;

— ТPЦ «Панорама», 1-й поверх;

— пл. Центральна, 4;

— пр. Незалежности, 115, 129-Д №8 (біля тролейбусного депо);

— вул. Небесної сотні, 19-В;

— вул. Мусоргського, 2-А (поряд із дитячою поліклінікою).

 

 

Коментарі