Офтоп

Ніколи не пізно вилізти на гору: історія 70-річної жінки, яка займається скелелазінням

Вона йшла найскладнішим маршрутом для скелелазіння у світі.

Фото: The New York Times

Оригінальний матеріал The New York Times.

Дірдре Воловнік навчилася плавати у 40 років, у 50 почала бігати, а в 60 — стала скелелазкою. У свої 66 вона піднялася на скелю Ель Капітан висотою тисяча метрів, що розташована в Національному парку Йосеміті. Це найскладніший маршрут для скелелазіння у світі.

Зазвичай люди йдуть ним упродовж чотирьох днів, але жінці вдалося це зробити всього за один. Піднявшись на Ель Капітан 2017 року, Дірдре стала найстаршою жінкою у світі, що зробила це сходження.

Їй допоміг знаменитий син Алекс Хоннольд, що став зіркою документального фільму «Вільне соло». За роль у цій стрічці він отримав премію «Оскар». У центрі сюжету — історія про подорож Алекса — першої людини у світі, яка зійшла на Ель Капітан, не використовуючи мотузку чи захисне спорядження.

Отримавши всі знання від свого сина-наставника, Дірдре захопилася скелелазінням. На своє 70-річчя жінка повернулася до підніжжя Ель Капітан із групою друзів та гідів. Тоді вона підіймалася за легшим маршрутом, яким люди зазвичай спускаються. Аби зійти на скелю, їй знадобилося шість годин, а після ночівлі в таборі Дірдре спустилася за шість із половиною годин.

Дірдре розповідає, що це захоплення змінило її життя.

«Принцип скелелазіння потрібно зрозуміти. Це не той випадок, коли ви можете сказати: «Ой, іде дощ, повернімося у машину», коли ви вже піднялися на висоту 700 метрів. Бути на вершині — це привілей. Альпіністи можуть знайти найбільш неймовірні, красиві місця, що надихають. Єдиний спосіб зробити це — докласти зусиль», — каже жінка.

Впродовж усього життя вона малювала та грала на фортепіано. Крім цього, викладала п’ять мов та писала книги, серед яких — мемуари, що вийшли у 2019-му. В одному з них — «Гострий кінець життя: історія матері» — жінка частково розповіла про своє перше сходження на Ель Капітан.

Дірдре розповідає, що спробувала скелелазіння на скеледромі 10 років тому. Спочатку думала, що лише навчиться користуватися обладнанням та підійметься до половини стіни (її висота була близько 13 метрів). Проте вже у свій перший день жінці вдалося виконати близько 12 підйомів, вона була в захваті від нової навички.

Коментарі