Офтоп

Меми про коронавірус допомагають нам впоратися з пандемією. Як це працює?

Результати нового дослідження показують, що меми про стресові ситуації потенційно можуть допомогти людям впоратися з ними.

Фото з відкритих джерел

Оригінальний матеріал NPR.

 

Перегляд одного мему в день робить тебе здоровіше? Не зовсім, але меми можуть допомогти, каже нове дослідження.

Згідно з дослідженням, опублікованим цього тижня в журналі Psychology of Popular Media, дослідники з Пенсільванського та Каліфорнійського університету виявили, що меми допомагали людям впоратися з життям під час пандемії COVID-19. Дослідники роблять висновки, що ті, люди, які переглядали меми — смішні або милі картинки,  з відсилкою до поп-культури — повідомляли про «вищий рівень настрою та більше позитивних почуттів».

У грудні минулого року вчені опитали 748 людей в Інтернеті: 72% респондентів були білими, 54% з них — жінки. 63% з них не мали вищу освіту, а вік респондентів варіювався від 18 до 88 років. 

Людям показали різні типи мемів з різними видами фотографій та підписів, і попросили оцінити милоту, гумор та емоційні реакції, викликані матеріалами, а також те, наскільки відповідні меми змусили їх замислитися про COVID-19.

Ті, хто переглядав меми, які конкретно посилаються на пандемію, надалі відчували менший стрес щодо теми, ніж ті, хто переглядав меми, не пов’язані з пандемією. Згідно з дослідженням, вони також відчували себе більш здатними впоратися з кризою COVID-19 і краще обробляли інформацію. Дослідники прийшли до висновку, що вони краще переживали пандемію, ніж ті, хто взагалі не переглядав меми, пов’язані з COVID-19.

Тип мему також має значення: люди, які переглядали меми з милими немовлятами або дитинчатами тварин, загалом рідше думали про пандемію або наслідки, які вона мала на них, незалежно від значення картинки. 

Тож результати цього дослідження показують, що меми про стресові ситуації потенційно можуть допомогти людям впоратися з ними.

«Хоча Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала людям уникати надмірної кількості медіа, пов’язаних з COVID, на користь їхнього психічного здоров’я, наше дослідження показує, що меми про COVID-19 можуть допомогти людям відчувати себе більш впевнено в своїй здатності впоратися з пандемією», – каже провідний автор дослідження і професор Університету штату Пенсільванія Галл Мірік.

Це дослідження говорить про те, що не всі засоби масової інформації однаково шкідливі для психічного здоров’я, і людям слід зупинитися і оцінити, який тип медіа вони споживають.

«Якщо ми всі більше усвідомлюватимемо, як наша поведінка, враховуючи час, витрачений в Інтернеті, впливає на наші емоційні стани, тоді ми зможемо краще використовувати соціальні мережі. Вони зможуть нам допомогти, коли це потрібно, і ми зможемо за необхідності від них відпочити», — розповідає Мірік.

Тому наступного разу, коли ви турбуєтесь, що витрачаєте купу часу на перегляд  мемів, просто подумайте: це може бути корисно для вашого здоров’я.

 

Коментарі