Офтоп

Найбільша інноваційна теплиця у США – майбутнє фермерства в усьому світі

У теплиці, що використовує штучний інтелект та робототехніку, вирощують в 30 разів більше врожаю, використовуючи при цьому до 90% менше води.

Фото: Jon Cherry/Rolling Stone

Теплиця AppHarvest у маленькому містечку Морхед у Кентукі є найбільшою у США. Але це не просто теплиця, а високотехнологічний об’єкт, для функціонування якого використовують робототехніку, штучний інтелект (ШІ) та різноманітні дані. Це дозволяє вирощувати до 20 мільйонів кілограмів томатів щороку.

До 2050 року населення планети становитиме 10 мільярдів людей, і, за прогнозами ООН, доведеться виробляти на 70% більше харчових продуктів, щоб їх прогодувати. Джонатан Веб, засновник та генеральний директор AppHarvest, вважає, що теплиці, в основі яких лежить штучний інтелект, стануть справжнім рішенням проблем нестачі продуктів.

«Ми повинні зрозуміти, як виростити більше їжі, використовуючи при цьому набагато менше ресурсів та зважаючи на зміни клімату, − каже Вебб. – Ми можемо зробити це за допомогою технологій».

Фото: AppHarvest

За словами засновників побудованої торік на 60 гектарах теплиці AppHarvest, вона дає в 30 разів більше врожаю з гектара, ніж відкриті поля, використовуючи при цьому до 90% менше води.

«Теплиця дозволяє контролювати світло, тепло та живлення посівів, — розповідає Джош Лессінг, головний інженер AppHarvest. – Коли ви можете настільки контролювати навколишнє середовище, ви можете зробити багато цікавого».

Фото: AppHarvest

Світлодіодні ліхтарі використовують для доповнення природного освітлення, а сільськогосподарські культури вирощують не в ґрунті, а в альтернативному середовищі, яке дозволяє кореню рослини поглинати воду та поживні речовини.

За допомогою 300 датчиків та штучного інтелекту теплиця збирає дані з понад 700 000 рослин. Окрім того, інженери можуть дистанційно контролювати мікроклімат, щоб гарантувати, що культури отримують ідеальну кількість поживних речовин та води. Роботи AppHarvest оцінюють, які помідори достатньо дозріли для збирання, а потім збирають їх і підрізають гілки рослин.

Фото: AppHarvest

У майбутньому засновники AppHarvest сподіваються підвищити ефективність теплиці та мінімізувати викиди вуглецю, використовуючи відновлювальні джерела енергії.

«Сільське господарство є одним із найбільших забруднювачів навколишнього середовища у світі, — каже Лессінг. — Ми створюємо нову основу для того, щоб змінити структуру постачання продуктів харчування, забезпечити її стабільність та знизити викиди вуглецю».

Фото: AppHarvest

Коментарі