Новини

Політична напруга та каяття: чим скінчився протест на сесії Чернівецької міської ради

Чому працівники з депутатами заблокували сесійну залу, через що міська влада розірвала договір із фірмою «Порядок в домі-11» — зібрали думки всіх сторін.

Фото з фб сторінки Романа Клічука

Серпнева сесія міської ради хоч і продовжилася юридично, але фактично жодного питання на ній розглянути не встигли.

Через протест працівників приватного підприємства «Порядок у домі-11» та частини депутатів у засіданні оголосили перерву.

Згодом міський голова Роман Клічук та директор Департаменту інфраструктури і розвитку Георгій Прохоренко провели виїзний брифінг.

За словами мера, на компанію «Порядок в домі-11» було найбільше скарг. Ще в лютому міська рада оголосила тендер на прибирання вулиць. Ця компанія всіляко саботувала його проведення та робила все, щоб він не відбувся. Лише в липні торги все ж вдалося провести. З ними переуклали угоди на значно жорсткіших умовах у разі невиконання.

Проте це не змінило ситуації з управителем. Три місяці цій компанії видавали попередження, зустрічалися з її керівниками, зібрали чимало фактів фото- та відеофіксації.

«Розуміємо, що люди невдоволені. Але сесійна зала – це місце, де ухвалюють багато важливих для містян рішень. Та засідання було зірвано, і ми не проголосували багато питань, які впливають на життєдіяльність міста», — заявив міський голова.

Своєю чергою депутат міської ради Михайло Яринич на етері місцевого телеканалу «Чернівецький промінь» звинуватив Романа Клічука у політизації цього питання.

«Я підозрюю, що так сталося (розірвали договір -ред.), тому що директор “Порядку в домі” був кандидатом у депутати до Чернівецької міської ради від нашої команди — “Народного контролю”», — сказав Михайло Яринич.

Про розірвання угоди неодноразово попереджали

Своєю чергою директор Департаменту інфраструктури та благоустрою Григорій Прохоренко розповів, що органи контролю найбільше актів та приписів щодо усунення порушень склали саме проти цієї компанії. А тому всі розмови про те, що угоду розірвали без попередження, він вважає маніпуляцією.

«Такі проблеми потрібно вирішувати в судовому порядку. Якщо управитель вважає, що правда його, то зможе довести це в суді. Мені шкода, що сьогодні просто використали людей. Їхня праця – важка, їх мало в нашому місті, але використовувати для приватних інтересів – нижче не може бути», — заявляє посадовець.

Крім того, очільник департаменту розповів, що в розмові з протестувальниками дізнався, що вони отримують 6 тисяч гривень. Водночас прибиральник комунального підприємства «Містосервіс», який займається прибудинковою територією, отримує «чистими» 8 500 гривень, із відрахуваннями виходить трохи більше шести тисяч. Але ж приватна компанія отримує ще й підряд на прибирання доріг і тротуарів. Тож люди змушені працювати понаднормово, а тому повинні отримувати доплату.

У комунальному підприємстві «Містосервіс», за словами Григорія Прохоренка, таким працівникам, які одночасно прибирають прибудинкову територію та тротуари, зарплатня з доплатами виходить близько 10 тисяч гривень.

«Тож виникає запитання до керівників цієї приватної структури – чому їхні працівники не отримують решту грошей? Але це приватна компанія, у фінансові питання якої ми не вмішуємося.

Водночас запевняю, що компанія, яка виграла тендер, бачила умови договору, підписала його. Ба більше, всі наші акти зі скаргами та виявленими недоліками в прибиранні місті, підписала ця компанія. І тепер вони заявляють, що з ними без попередження розірвали угоду», — каже Григорій Прохоренко.

У програмі «Чия правда?» на телеканалі «Чернівецький промінь» майстриня із санітарії «Порядок у дом-11» Марія Лучик розповіла, що багато працівників, зокрема й вона, не хочуть переходити до комунального підприємства.

«Я вже працювала у комунальній сфері, я не збираюся перескакувати з приватної у комунальну, з комунальної у приватну. Мої люди теж не хочуть цього. Ми прийдемо у це підприємство (“Містосервіс” – ред.) і будемо там, як чужі, нас розкидають по всьому місту. А в нас працюють люди вже пенсійного віку».

За словами Марії Лучик, вона просила у Романа Клічука допрацювати тендер, який виграла фірма, до нового року, «а там уже як буде».

Скрін програми телеканалу “Чернівецький промінь”

Діяльності управителів нададуть оцінку

У квітні 2021 року ми розповідали про те, що управителі прийшли на зміну ЖРЕПам понад три роки тому. Водночас не всі з них виявилися добросовісними.

Як зазначила в коментарі «Шпальті» депутатка міської ради Тетяна Шепелько, через масові скарги людей, які не отримували від своїх управителів жодних послуг, а натомість змушені були сплачувати за це гроші, міська рада нового скликання створила комісію, що вивчала роботу управительських компаній та розробляла механізми поновлення справи щодо цього в суді.

Своє чергою майстриня із санітарії «Порядок у дом-11» Марія Лучик обурилася тим, що роботою фірми незадоволені. Адже умови роботи важкі, подекуди доводиться працювати й на дорогах без бордюрів, де прилоткова територія забруднюється «після кожного дощу». За словами Марії, жителі Роші були задоволені роботою підприємства, на якому вона працює.

«Людей образило те, що у міській раді сказали, що вони не прибирають, що депутатам їхнє прибирання не подобається. Працівники “Порядку у домі” прийшли у сесійну залу розібратися, чому депутатів не влаштовує прибирання».

На думку майстрині із санітарії, справа не у якості роботи, а у фірмі, яка надає послуги — «Порядок у домі».

Наразі створена комісія продовжує працювати. За зібраними матеріалами з судів, які проходили з 2019 року, та приписами департаментів (колишнього ЖКГ та нинішнього інфраструктури і благоустрою) про виявлені порушення та недопрацювання дадуть оцінку роботи окремих управителів та з’ясують, чи законно вони зайшли в місто.

Адже фірми були зареєстровані за місяць до проведення конкурсу та не мали працівників і матеріально-технічної бази, аби повноцінно працювати. Натомість, за словами Тетяни Шепелько, через те, що тоді в суді так і не дали правової оцінки діяльности цих управительських компаній, потягнуло за собою те, з чим зіштовхнулися сьогодні в міській раді.

«Захищав інтереси людей праці»

Депутат Чернівецької міської ради Михайло Яринич, котрий вдарив під час сесії свого колегу Тараса Прокопа, перепросив за свій вчинок на своїй сторінці у фейсбуку. Проте він наполягає на своєму – у такий спосіб захищав інтереси робочих людей.

«Прошу вибачення у чернівчан за інцидент, що трапився за моєї участи в міській раді. Я вчинив емоційно, не мав би так реагувати. Я захищав і захищатиму інтереси перш за все людей праці. Людей, які працюють на місто і для міста».

Нагадаємо, вчора, 23 вересня, до сесійної зали під час засідання зайшов натовп протестувальників. Люди представилися працівниками управительської компанії «Порядок у домі-11» та вимагали, аби міська рада відновила договір із цим приватним підприємством. Адже всі вони залишилися тепер без роботи.

Коментарі