Розслідування

Гроші вимагають, а вулиці не прибирають: як чернівецькі управлінські компанії «перемогли» міську раду в суді

Управителі у Чернівцях прийшли на зміну ЖРЕПам понад три роки тому. Деякі з них досі не почали виконувати свої зобов’язання.

Управлінські компанії в Чернівцях стали дітищем групи депутатів міської ради та виконкому попереднього скликання. У липні 2018 року, усунувши попереднього міського голову Олексія Каспрука, нова на той час влада на чолі з секретарем міської ради Василем Проданом одразу взялася ліквідувати ЖРЕПи та змінювати їх на приватні управлінські компанії.

Автор спробує пояснити, чому міська рада, очолювана Василем Проданом, та виконавчий комітет дуже швидко після усунення міського голови розпочали процедуру ліквідації ЖРЕПів та призначили на зміну цим комунальним підприємствам приватні управлінські компанії; чому мерія після повернення Олексія Каспрука подала позов до суду проти цих фірм. І з якої причини та ж міська рада після повторного усунення Каспрука раптом забрала з суду позов, нібито не маючи претензій до управителів.

Отже, в липні 2018 року депутати фракцій «Рідне місто», «Батьківщина», «Народний контроль», «Свобода» та декілька позафракційних, що отримали цей статус після саморозпуску «Самопомочі», необхідною кількістю голосів усунули Олексія Каспрука з посади міського голови.

Менш як за місяць, у серпні 2018-го, міська рада ухвалює рішення про ліквідацію комунальних ЖРЕПів та проведення конкурсу серед приватних компаній на визначення управителів житлових будинків.

Секретар міської ради Василь Продан, який тоді фактично виконував обов’язки очільника міста, пояснював ЗМІ таке рішення нормами Закону України «Про особливості здійснення права власности у багатоквартирному будинку».

І справді, Верховна Рада проголосувала за вказаний законопроєкт у липні 2016 року. Згодом його дію відтермінували на рік. Таким чином влада давала змогу власникам будинків визначитися з формою домоуправління: ОСББ чи у вигляді приватної управлінської компанії. Водночас комунальні ЖРЕПи мали припинити своє існування.

Продан запевняв, що послуги, які надають управителі, стануть лише кращими. Адже, на відміну від ЖРЕПів, мешканці матимуть змогу відмовлятися від надавача послуг та укладати угоду з іншим, кращим.

Переможці з’явилися за місяць до конкурсу

У конкурсах управителів переможцями виявилися зокрема й компанії, що були створені за декілька місяців до його проведення. Так, ТОВ «Єврокомунбуд» з’явилося 16 травня 2018 року, а приватне підприємство «Порядок у домі» — рівно за тиждень, 23 числа.

Засновницею «Єврокомунбуду» в електронних сервісах Youcontrol зазначена Любов Запоточна. Керівником підприємства є Михайло Сізов. Останній торік балотувався до міської ради від «Команди Михайлішина» під №23 у списках партії. Про це йдеться в електронному сервісі «ЧЕСНО».

Водночас чомусь у жодному з електронних сервісів відкритих даних не згадують першу засновницю цього товариства — Анастасію Калитюк (нині Паладян). Проте вона позбулася цього статусу, вийшовши заміж за Дмитра Паладяна.

Останній 2018-го року був помічником депутата міської ради від «Рідного міста» Віталія Михайлішина. Крім того, пан Паладян з 2010 до 2017 року був директором ЖРЕПу №9.

Торік на місцевих виборах він балотувався до міської ради від «Команди Михайлішина», щоправда, стати депутатом нинішнього скликання йому не вдалося.

Тобто, у керівництві «Єврокомунбуду» маємо змогу бачити людей, дотичних до нинішнього голови фракції «Команда Михайлішина» Віталія Михайлішина, який у попередньому скликанні був однопартійцем тодішнього секретаря міської ради Василя Продана.

Фото зі сторінки Дмитра Паладяна у фейсбуку, 20.08.2018

Приватне підприємство «Порядок у домі» очолює Богдан Чернецький. Він також торік ішов на вибори до міської ради, але від партії «Народний контроль». Як уже згадували, «Народний контроль» також у липні 2018 року голосував повним складом за усунення Олексія Каспрука з посади міського голови.

Чернівчан поставили перед фактом

Зрештою, вказані управителі конкурс виграли. А міська рада на чолі з Василем Проданом та Департамент ЖКГ, який тоді вже очолював Володимир Бешлей, не запитували в мешканців, чи хочуть вони отримувати послуги від управителя, якого закріпили за їхнім районом – людей просто ставили перед фактом.

Мовляв, вони мали час від 2016 року створити ОСББ або знайти собі управителя. Тому чернівчани восени 2018-го почали отримувати листи від свого нового управителя, який ставив їх перед фактом – угода складена без участи жителів будинку, є чинною і люди повинні сплачувати за квартиру.

Вартість квартплати зросла щонайменше в 10 разів. Якщо раніше комунальні ЖРЕПи за свої послуги брали близько 30 гривень на місяць, то управителі підняли цей тариф до 200-300 гривень на місяць. Але водночас нібито мали зрости якість і кількість послуг, що надають домоправителі.

Серед них: прибирання сходових клітин, горищ, ремонт дахів, стічних труб… За фактом, більшість із цих послуг чернівчани не отримували, але гроші змушені були платити регулярно.

Перемогли, не маючи приміщень та персоналу

До виконання послуг були претензії і в інспекції з благоустрою. Сергій Обшанський очолював тоді це відомство, а згодом був заступником директора Департаменту ЖКГ та начальником управління контролю за благоустроєм. Він розповідає, що нині ліквідована інспекція та створене замість неї управління складали чимало приписів через недоліки роботи горе-управителів. Зокрема йдеться про неприбирання прилоткової території, тротуарів. Взимку це не посипані та не почищені від снігу тротуари, бурульки, що звисали з дахів будинків тощо.

«На засіданні виконкому 7 серпня 2018-го, який ухвалював рішення про укладання угод з управителями, ми з тодішнім депутатом міськради Андрієм Романчишиним просили зняти питання на довивчення. Бо ЖРЕПи № 9 та 11 зверталися до суду через своє, на їхню думку, незаконне розформування. Отже, спочатку суд мав би розглянути цю справу, і лише за наслідками ухвали суду варто було б вирішувати подальшу долю ЖРЕПів та управлінських компаній», —  каже Сергій Обшанський.

За його словами, представники виконкому тоді говорили, що надаватимуть перевагу ЖРЕПам, бо ці підприємства мають приміщення. А відтак перемогу здобули управлінські компанії без приміщень, які їм згодом передали безкоштовно, без жодних конкурсів.

Цікаво, що на тому ж таки засіданні, де визначали управителів, секретарка виконкому міської ради минулого скликання, а нині депутатка від «Команди Михайлішина», Антоніна Бабюк зазначала, що ЖРЕПи мають кращі умови на конкурсі, бо в їхньому розпорядженні є техніка, устаткування, працівники та приміщення. Але згодом, коли черга дійшла до підприємств, які не мали будівлі та досвіду виконання низки послуг, посадовниця сказала, що наявність всього цього є лише бонусом, а не запорукою успіху.

Обговорення та баталії навколо питання можна переглянути на початку цієї онлайн-трансляції засідання виконкому:

А результати «роботи» за три роки деяких переможців, з якими уклали угоди на тому засіданні, ми маємо змогу бачити сьогодні.

Та навіть із можливостями, які управителі отримали в спадок від ЖРЕПів, вони не могли належним чином виконувати свої обов’язки — не вистачало співробітників.

Як розповіла автору депутатка міської ради Тетяна Шепелько, яка тоді була радницею міського голови, ПП «Порядок у домі» впродовж травня-серпня 2018-го сплатив єдиний внесок за одного працівника. А «Єврокомунбуд» взагалі не подав податківцям відомостей про бодай одного співробітника. Хоча на конкурсі в їхніх списках значилися по декілька десятків осіб.

«У серпні 2018 року їх призначали переможцями без жодного працівника, без будь-якої матеріально-технічної бази. До грудня 2018 року вони виставляли людям рахунки, не надаючи жодних послуг. Офіційно працевлаштовані співробітники в компаніях почали з’являтися в січні 2019-го. Але повноцінні штати працівників їм так і не вдалося набрати досі», — каже пані Тетяна.

Зате управлінські компанії стягували тоді через суди з людей гроші за послуги, які вони насправді не надавали, й успішно продовжують робити це досі.

Тому визнання незаконним рішення виконкому щодо переможців конкурсу управителів дало б можливість людям вигравати суди з ними.

Міська рада подала до суду й… відкликала позов

Поновившись на посаді, Олексій Каспрук подав позов до Окружного адміністративного суду щодо управлінських компаній. Але суддя постановив, що позов міський голова направив не за адресою – такі справи повинен розглядати господарський суд.

«Ми оскаржили таке рішення окружного адміністративного суду. Апеляційний суд скасував ухвалу першої інстанції. Але коли справа повернулася на розгляд суду першої інстанції, Каспрука вдруге відсторонили від посади», — каже Тетяна Шепелько.

Отже, 17 липня 2020 року Чернівці вдруге за каденцію залишилися без міського голови. Місто знову очолив Василь Продан. І навряд чи варто було очікувати, що управлінські компанії, пов’язані з представниками «Рідного міста» та «Народного контролю», програють у суді та поступляться місцем іншим управителям.

На диво, пан Продан не намагався закрити справу. Надалі розпочалися вибори, й ті, хто стежив за ситуацією, вже подумали, що з приходом нової влади справу з управителями доведуть до кінця.

Проте після виборів, 17 листопада 2020 року, коли стало зрозуміло, що в місті буде нова влада, але попередній склад міської ради був іще чинним, мерія за підписом заступника голови Олександра Паскаря подала до суду лист із проханням закрити справу через відсутність у позивача (міська рада) претензій до відповідача (конкурсна комісія з призначення управителя багатоквартирного будинку житлового фонду міста Чернівців) та третіх осіб (Департаменту ЖКГ, ТОВ «Єврокомунбуд» та ПП «Порядок у домі»).

Як зазначається в Єдиному державному реєстрі судових рішень, Василь Продан, як виконувач обов’язків міського голови, мав тимчасову недієздатність, а тому його обов’язки виконував Олександр Паскар.

Отже, вказані управителі так і продовжили свою «роботу», а чернівчани й надалі потерпають від їхньої недбалости.

Аби реанімувати справу щодо управителів, створили депутатську групу 

Нова міська рада утворила робочу групу під головуванням директора Департаменту ЖКГ Григорія Прохоренка. Адже скарги від людей на роботу управлінських компаній надходять досі. Останні ж своєю чергою не соромляться вимагати від людей оплати послуг, які вони так і не спромоглися почати виконувати.

Завдання робочої групи, до якої, крім Григорія Прохоренка, ввійшли Олексій Каспрук, Тетяна Шепелько, Микола Кіщук, Андрій Шалєєв та Яна Брус, – розібратися в законності проведення тодішнім виконкомом конкурсу.

«Не варто прощати такі відверто незаконні дії членів тодішнього виконкому. Вони мали право відхилити пропозиції учасників конкурсу у зв’язку з недостовірною інформацією, яку ті подали для конкурсу. Проте виконком навіть не перевірив достовірність поданої кандидатами інформації. Обидві компанії були створені за місяць до конкурсу. Вони не мали жодного працівника в штаті, але на папері показували по 40-70 людей», — каже Тетяна Шепелько.

Директор Департаменту ЖКГ Григорій Прохоренко розповів «Шпальті», що нині виникла дуже суперечлива ситуація.

Річ у тому, що профільна група працює над підготовкою документів та намагається відновити розгляд справи в суді щодо цих управлінських компаній. Тим часом люди просто перестали платити гроші управителям, які не виконують своїх зобов’язань. Борги накопичуються та сягають чималих сум у багатьох абонентів.

Проте немає наразі гарантії, що суд опиниться на боці міської ради, а не управителів.

«Якщо нам юридично вдасться відновити розгляд цієї справи та перемогти в суді, це звільнить людей від сплати коштів, які з них стягували. Але якщо спроба буде невдалою, люди змушені будуть сплатити заборгованість перед управителями», — каже очільник ДЖКГ.

Бо міська рада не може наразі самотужки просто скасувати результати конкурсу управителів. Юридично він був проведений правильно, необхідні документи всі в наявності. Таке рішення можна ухвалити лише через суд. Але міська рада, як позивач, відкликала свій позов.

Саме над тим, як реанімувати справу та змусити управителів почати виконувати обов’язки або розірвати з ними угоди, і працює нині вже згадана група.

Наразі ж, як розповідає Григорій Прохоренко, Департамент ЖКГ надає консультації чернівчанам та допомагає змінити недобросовісного управителя на відповідальнішого. Усі, хто має відповідне бажання, мають нагоду звернутися до ДЖКГ, де й отримають відповідну консультацію.

Коментарі