Новини

Підвішування носорогів та зважування українських депутатів: за що цьогоріч отримали Шнобелівську премію

На Шнобелівській премії вручають нагороди за дослідження, «що змушують сміятися, а потім думати».

Фото: BBC

9 вересня у Гарвардському університеті відбулася онлайн-церемонія Шнобелівської премії. Цьогоріч через пандемію коронавірусу церемонія повністю відбувалася онлайн. Переможці отримали кубок, який вони мають самостійно зібрати з роздруківки PDF, та грошову винагороду — підроблену банкноту Зімбабве на 10 трильйонів доларів.

Про це йдеться на сайті премії.

Ігнобелівська або Шнобелівська премія — це пародія на престижну Нобелівську премію. Назва премії походить від англійського слова ignoble, тобто негідний. На ній вручають нагороди за дослідження, «що змушують сміятися, а потім думати». Премію з 1991 року вручає гумористичний журнал «Аннали неймовірних досліджень».

Переможців визнають у 10 категоріях: біологія, екологія, хімія, економіка, медицина, мир, фізика, кінетика, ентомологія та транспортування. При цьому оголошують лауреатів переможці Нобелівських премій.

Біологія

У біології лауреаткою стала Сюзанна Шетц. Вона рзробила аналіз варіацій муркотіння, цвірінькання, бурмотіння, нявкання, стогону, писку, шипіння, виття, гарчання та інших способів спілкування котів із людиною. Як виявилось, коти можуть змінювати інтонацію залежно від тону людини.

Екологія

В цій дисципліні нагороду отримали за використання генетичного аналізу у виявлені різних видів бактерій, які мешкають у пачках викинутої жуйки, що приклеїлась до тротуарів у різних країнах.

Ентомологія 

Премію з ентомології отримали за дослідження нового методу боротьби з тарганами на підводних човнах.

Фото: CQT

Транспортування

А лауреатом із транспортування став Робін Редкліфф, який з’ясовував, чи безпечно перевозити носорога догори дригом.

Фото: ROBIN RADCLIFFE/BBC

Вчені підвішували 12 носорогів за ноги, щоб зрозуміти, як такий спосіб перевезення впливає на їхній організм. Виявилось, що для тварин таке транспортування цілком безпечне.

Хімія

Йорг Вікер разом із колегами провели хімічний аналіз повітря в кінотеатрах, щоб перевірити, чи змінюється його склад від рівня насильства, сексуальних сцен, випадків вживання наркотиків та використання ненормативної лексики у кіно. 

Економіка

Професор українського походження Павло Блаватський став лауреатом з економіки. Він проаналізував вагу 299 членів уряду країн колишнього Радянського Союзу, які були на посадах у 2017 році, й виявив що чим більшу вагу вони мали, тим більш схильними є до політичної корупції. Так, країни колишнього СРСР із найбільшим рівнем корупції — Туркменістан, Таджикистан і Узбекистан — мали і «найважчий» уряд. Натомість у країнах Балтії та Грузії ситуація протилежна. Україна стала винятком із правила: там медіанна вага уряду входила в ТОП-3, а от корупція — лише на шостому місці.

Мир

Премію миру отримав Ітан Бесеріс та його колеги, які перевіряли теорію про те, що борода еволюційно з’явилася аби захищати обличчя від ударів.

Фізика та кінетика

Лауреатами з фізики та кінетики стали науковці зі схожими експериментами: одні з’ясовували, чому пішоходи постійно не зіштовхуються з іншими пішоходам; інші, навпаки, з’ясовували, чому вони все-таки іноді стикаються.

Медицина

Науковці з Німеччини, Великої Британії та Туреччини довели, що оргазм настільки ж дієвий для лікування закладеного носа, як і протинабрякові ліки. 

 

Коментарі