Новини

Низка країн уже цієї осени імунізуватиме проти коронавірусу втретє: чому ВООЗ проти

З осени пропонуватимуть третю дозу в Чехії, Німеччині, Франції та США. 

Фото: Financial Times

З 20 вересня у Чехії почнеться вакцинація проти COVID-19 третьою дозою, повідомляє чеський портал «Розумний карантин». Вакцинація є добровільною, а зареєструватися на неї можуть люди, які вдруге щепилися вісім місяців тому.

«Ми наполегливо рекомендуємо ревакцинацію всім, хто старше 60 років», — зазначають у повідомленні.

Попри те, що у ВООЗ виступають проти третьої дози щеплення від коронавірусу, дедалі більше країн заявляють про можливість вакцинуватися втретє.
Зокрема президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в його країні з вересня хочуть вводити третю дозу вакцини від коронавірусу людям похилого віку та вразливим групам.

«Третя доза, ймовірно, буде потрібна не всім одразу, але в будь-якому випадку для найбільш вразливих і найстаріших», — заявив Макрон у зверненні на своїй інстаграм-сторінці.

Крім того, і Німеччина планує з вересня вакцинувати третьою дозою пацієнтів із низьким імунітетом. Це люди похилого віку та мешканці будинків для людей похилого віку. За словами видання «Sudwest Presse», рішення ухвалили з метою уникнення четвертої хвилі коронавірусу і захисту від нових штамів захворювання.

З 20 вересня вводитимуть третю дозу і в США та Великій Британії. В останній, зокрема, пропонують щепитися втретє людям старше 50 років. Таке рішення в країнах ухвалили тому, що вважають, що захист від важкого перебігу захворювання, шпиталізації та смерти може зменшитися в найближчі місяці через нову хвилю захворювання.

Країною, яка започаткувала введення третьої дози вакцини, був Ізраїль. Наразі там можна зробити третє щеплення всім громадянам віком від 12 років, щонайменше за п’ять місяців після повної вакцинації. У Міністерстві охорони здоров’я Ізраїлю це пояснюють тим, що третя доза препарату наближає вакцинованого до рівня захисту, досягнутого після другого щеплення, адже ефективність другої дози вакцини від Pfizer/BioNTech знижується за шість місяців після введення.

Чому ВООЗ категорично проти рішення вводити третю дозу вакцини?

Головним аргументом ВООЗ проти третього щеплення є те, що вакцину поки не отримали бідніші країни. Як зазначив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адганом Ґебреєсус, у багатьох країнах досі не вакциновані навіть медики, тоді як деякі країни вже замовляють мільйони «третіх доз».

Голова ВООЗ закликає виробників препаратів «Pfizer» і «Moderna» передати їх до міжнародної програми COVAX, що має на меті хоч частково забезпечити вакцинами бідніші країни. Водночас директор програм надзвичайних ситуацій ВООЗ Майк Раян зауважив, що прагнення вакцинувати населення третьою дозою «прирікає сотні мільйонів людей на повну відсутність захисту».

Після рішення США вводити вакцину втретє ВООЗ різко його розкритикувало. Зокрема Гебреєсус заявив, що «несправедливість щодо вакцин — ганьба для всього людства», та нагадав, що країни з низьким рівнем доходу щепили «ледве 2%» свого населення.

Коментуючи заяву ВООЗ, головний хірург США Вівек Мурті  заявляв, що він «не згоден із тим, що ми повинні обирати між Америкою і світом».

Нагадаємо, що МОЗ України розглядає можливість ревакцинації тільки через рік після перших двох доз вакцини — повторно щеплювати проти коронавірусу українців найближчим часом не планують.

 

Коментарі