Новини

Коли українців будуть щепити третьою дозою вакцини проти коронавірусу, — МОЗ

Уряд розглядає можливість ревакцинації тільки через рік після перших двох доз вакцини.

Фото: Unsplash

Повторно щеплювати проти коронавірусу українців найближчим часом не планують. Ревакцинацію населення влада готова буде організувати щонайменше за рік. Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в етері «Українського радіо».

Введення третьої бустерної дози вакцини зараз не є офіційною рекомендацією виробника, каже Кузін.

«У нас немає доказових даних, що третя вакцинація «Pfizer» або іншим препаратом може бути більш ефективною. Це питання розглядають, але рішення не ухвалене», — каже Кузін.

Лікар наголошує, що наразі уряд розглядає можливість ревакцинації населення тільки через рік після повної першої вакцинації.

Зазначимо, що напередодні директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус заявив, що ВООЗ виступає проти щеплення третьою дозою. Причиною є те, що наразі вакцин не вистачає бідним країнам.

Але попри неодноразові заклики ВООЗ не ревакцинуватися, введення третьої дози стає все більш популярним у країнах, які розпочали свою кампанію щеплень раніше за інших. 

Наприклад, 12 липня влада Ізраїлю офіційно оголосила, що раніше щеплені препаратом «Pfizer» люди зі слабкою імунною системою матимуть право отримати третю дозу. МОЗ Ізраїлю також розглядає можливість дозволити щеплюватися третьою дозою всім громадянам.

У Німеччині з вересня третю дозу почнуть пропонувати літнім людям і тим громадянам, які перебувають у групі ризику. Це планують зробити й у Франції, заявив президент країни 5 серпня.

Додамо, що нещодавно американська компанія «Moderna» заявила про необхідність отримання третьої дози вакцини тим, хто вже пройшов повний курс вакцинації. Імовірно, таке щеплення може їм знадобитися через пів року.

 

Коментарі