Новини

У США почнуть вводити третю дозу вакцини: ВООЗ розкритикувало рішення

Третю дозу будуть вводити через вісім місяців після первинної вакцинації, у фокусі будуть медичні працівники та люди старшого віку.

Фото:AFP/Getty Images

У США вирішили вводити третю дозу вакцини через поширення штаму «Дельта». Її люди можуть отримати через вісім місяців після первинної вакцинації. Вводити почнуть з 20 вересня, передає The Wall Street Journal.

«Поточний захист від важкого перебігу захворювання, госпіталізації та смерті може зменшитися в найближчі місяці. З цієї причини ми робимо висновок, що для максимального захисту від ковіду та подовження терміну дії вакцини потрібно додаткове щеплення», — кажуть в Адміністрації президента США Джозефа Байдена

У пріоритеті на отримання третьої дози будуть жителі будинків для людей похилого віку і медичні працівники. Наразі в країні проти коронавірусу препаратами «Pfizer» та «Moderna» вже вакциновані понад 155 мільйонів людей.

Одразу ж після оголошення цього рішення Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) різко розкритикувала план США, передає The Guardian,

Очільник ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус нещодавно закликав до «тимчасового мораторію» на ревакцинацію в усьому світі, оскільки країни з низьким рівнем доходу щепили «ледве 2%» свого населення.

«Несправедливість щодо вакцин — ганьба для всього людства, і якщо ми не будемо боротися з нею разом, то продовжимо гостру стадію цієї пандемії на роки, хоча вона може закінчитися за лічені місяці», — коментує заяву США Гебреєсус.

Він додав, що 75% усіх введених у світі COVID-вакцин припадають всього на 10 країн.

Тим часом в адміністрації Байдена заявили, що влада, як і раніше, прихильна як до захисту американців, так і до поширення вакцин у всьому світі.

«Я не згоден із тим, що ми повинні обирати між Америкою і світом», — заявив головний хірург США Вівек Мурті.

Цю думку підтримав і координатор Білого дому з реагування на COVID-19 Джефф Зіентс, який наголосив на тому, що США «пожертвували більше доз вакцини, ніж усі інші країни світу разом узяті».

Втім, головна наукова співробітниця ВООЗ Сумія Свамінатан заявила, що нинішні дані про штам «Дельта» «не вказують на необхідність бустерних доз». Вона додала, що наразі потрібні додаткові дослідження.

А старший радник ВООЗ Брюс Ейлвард наголошує, що зараз вакцини у світі достатньо, але вона розподілена «у неправильному порядку», коли найбагатші країни щеплять громадян утретє, а бідні не завершили імунізацію людей основними дозами.

Додамо, в низці країн, зокрема в Ізраїлі, вже розпочали щеплення третьою дозою вакциною від COVID-19. Міністерство охорони здоров’я країни вирішило першочергово вакцинувати громадян старше 60 років.

 

 

Коментарі