Новини

Недостатньо для колективного імунітету: в Україні вакциновано 15% дорослого населення

Всього з початку вакцинальної компанії від COVID-19 щеплено 5,2 мільйона громадян.

Фото: МОЗ

Станом на сьогодні, 28 серпня, в Україні від коронавірусу вакциновано приблизно 15% дорослого населення. Цього недостатньо для створення колективного імунітету. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час прес-ланчу, передає Суспільне.

«Ми сьогодні провакцинували в середньому десь 15% дорослого населення. Цього недостатньо, щоб створити колективний імунітет і запобігти колапсу системи охорони здоров’я», — каже міністр.

За словами Ляшка, обіцянка зробити 10 мільйонів щеплень буде, ймовірно, виконана з запізненням. Очільник МОЗ додає, що в країні є можливість вакцинуватися — доступної вакцини понад 11 мільйонів доз.

Згадуючи про підготовку системи охорони здоров’я до нової хвилі коронавірусу, Ляшко нагадав, що уряд виділив три субвенції для підведення кисню до 80% ліжок, які визначені для госпіталізації хворих. Він каже, що МОЗ закупили 16 тисяч кисневих концентраторів, які передали в центри медико-санітарної допомоги, для того, аби сімейні лікарі могли надавати ці кисневі концентратори людям, які їх потребуватимуть. Крім того, міністр нагадує що ЄС та НАТО у програмі підтримки надали Україні близько 20 мільйонів масок і понад 7 мільйонів респіраторів для захисту медпрацівників.

За даними МОЗ, всього з початку вакцинальної компанії від COVID-19 щеплено 5,2 мільйона громадян. Зазначимо, що за дослідженнями Національного технічного університету  Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету і може набути його лише у 2023 році. Це пов’язано з дефіцитом вакцин і низькими темпами вакцинації. Дослідники посилаються на дослідження тенденцій вакцинації і затухання хвороби в різних країнах світу.

Нагадаємо, що в країні активно заохочують громадян вакцинуватися. Так, в Івано-Франківську всім учителям, які вакцинуються до 31 серпня проти коронавірусу бодай однією дозою, виплатять премії в розмірі 1000 гривень, а у Вінниці серед вакцинованих  містян розіграють велосипеди, телевізори та автомобіль. Крім того, влада Дніпра обіцяє містянам, які повністю вакциновані, місячні абонементи на проїзд у громадському транспорті та знижки на квитки в кіно.

Коментарі