Інтерв'ю, Новини

Ремонт доріг, водопостачання, нові тролейбуси, вартість проїзду та тепла: коли чернівчанам очікувати на зміни у місті

Роман Клічук на пресконференції розповів про головні проблеми міста та про те, коли чернівчани нарешті зможуть відчути зміни.

Міський голова Роман Клічук у приміщенні ЦНАПу провів пресконференцію та відповів журналістам на запитання щодо головних проблем міста. Він розповів про стан комунальних підприємств, чи підвищуватимуть вартість проїзду у громадському транспорті, коли в Чернівцях почнуть капітально ремонтувати дороги, коли нарешті завершать вулицю Кармелюка та про плани переведення чернівчан на індивідуальне опалення.

«Шпальта» вибрала головні тези чернівецького міського голови.

Про аудит на комунальних підприємствах:

«Практично всі комунальні підприємства у Чернівцях збиткові. Це пов’язано з поганим управлінням, поганою координацією з місцевою владою, безконтрольністю. Наразі оснащення всіх підприємств приблизно на рівні 1995 року. Вони абсолютно не комп’ютеризовані.

Також ми зіштовхнулися з тим, що комунальні підприємства стали клондайком різноманітних схем. Наприклад, на платформі ProZorro закуповували все дорожче на тридцять і більше відсотків. Інколи закупівлі вартували комунальникам удвічі дорожче ринкової ціни.

На водоканалі вже провели один аудит, але будемо проводити ще один. Обговорювали це з антикорупційним рухом з ЄС і Данією. Вони виділять свої групи, щоб провести детальніший і глибший аудит. Але навіть за нашим внутрішнім ми вже виявили низку порушень. Змінили керівництво у травні — директора і технічного директора. У найкоротший час ви побачите зміни на цьому підприємстві».

Про водопостачання міста:

Фото КП “Чернівціводоканал”

«Зараз ми працюємо спільно з фахівцями з Ізраїлю. Вони давно приїжджали до Чернівців та надавали свої пропозиції щодо покращення стану підприємства. Раніше їх ніхто не слухав, тому ми маємо, що маємо – водопровідну мережу в жахливому стані, яка нагадує друшляк. На системі водопостачання по місту не стояли навіть заслонки. Через це, коли відбувається прорив, доводиться зливати воду з половини міста. А це витрати самої води, електроенергії і дискомфорт для жителів міста. Наразі встановлюємо засувки, клапани тощо. В трубах дуже багато повітря, через що й виникає підвищення тиску та прориви. Насправді це не так дорого обійшлося водоканалу.

Крім того, ми вдвічі збільшили водозабір із Магали і доведемо показник до втричі більшого.

Щодо магістрального водогону, з 2015 року міська рада проводила перемовини щодо кредитних коштів із німецьким банком KfW. Незрозуміло, чому перемовини тривали аж 5 років. Імовірно, це пов’язано з постійною зміною влади. Представники банку просто не розуміли, з ким вести перемовини».

За словами Клічука, влада міста підписала угоду про перший транш. Він буде спрямований на будівництво гіпохлоридної станції, яку збудують навесні наступного року. Це дозволить відмовитися від використання екологічно небезпечного для людей хлору.

«Хлор уже ніхто не використовує. Він коштує дорого і не дозується, через що до води потрапляє велика його кількість. Друга черга наразі на стадії перемовин. Майже щотижня ми зустрічаємося з німецьким банком. Думаю, під кінець вересня буде підписана остаточно угода. І на початку наступного року будемо замінювати водогін на Дністрі».

Про борги «Чернівцітеплокомуненерго» та нові тарифи на тепло:

«Чернівцітеплокомуненерго» — це ще одне підприємство, доведене до банкрутства, розповідає Роман Клічук. Загалом борг сягає понад 50 мільйонів гривень. Кабмін передав всю сферу теплопостачання місцевим радам. Тепер місто мусить справлятися з виплатою боргів.

Про нові тарифи на тепло:

«У нас від 2018 року не переглядали тариф. Інші міста піднімали його на 200-300 гривень. Попередні влади в Чернівцях не брали на себе такої відповідальности. Ми взяли, але з Департаментом соцзахисту і ТКЕ працюємо над програмою, яка має допомогти людям, неспроможним оплачувати тарифи».

Раніше «Шпальта» писала про нові тарифи на теплопостачання.

Про зміну та реорганізацію більшости структурних підрозділів міської ради:

«Свого часу з Департаменту ЖКГ створили величезного монстра. Ми проаналізували ситуацію й вирішили, що директор відомства не може контролювати стільки життєво важливих функцій міста одноосібно. Тому ми вирішили розділити його і створити Департамент транспорту і переробки сміття. В цій галузі ми практично не маємо напрацювань. Нам потрібно розробити нову транспортну систему, а також перероблення й утилізації сміття. Ми поклали ці функції на новий Департамент, розвантаживши ДЖКГ. За схожим принципом реорганізували й інші структурні підрозділи».

Чи замінять збиткові комунальні підприємства приватні компанії:

«Місто повинно мати щонайменше 70% громадського транспорту. Якщо в міста буде достатньо коштів, можна перекрити і всі 100%. Водоканал повинен бути тільки комунальним. Він завжди був збитковим. Будемо обговорювати з громадою, чи не зробити, як у Дніпрі – про переведення всіх на індивідуальне опалення».

Про готовність до четвертої хвилі пандемії та святкування Дня Незалежности:

«Захворюваність не збільшилася настільки, щоби скасовувати захід. Є чимало людей, котрі вже вакцинувалися або перехворіли та мають антитіла, і зачиняти їх удома теж не вихід. Зростання не є катастрофічним. Якщо раніше було 3 випадки на добу, зараз зросло до 10. Але цей показник все одно далекий від загрозливого.

Водночас закликаю людей берегти себе, вакцинуватися. Думаю, ніхто не хоче, щоб ми знову потрапили до «жовтої» чи «помаранчевої» зони.

Медичні заклади готові до можливого нового спалаху. Вони готувалися до цього від початку року і забезпечені всім необхідним».

Про транспортне сполучення в місті:

«Тролейбуси і маршрутки в нас працюють у режимі спецперевезень. Через це ми не можемо оголошувати конкурс. Враховуючи сприятливу епідеміологічну ситуацію, зараз ми намагаємося тимчасово скасувати режим спецперевезень, оголосити конкурс. Завдання перед перевізниками стоїть таке, щоб з будь-якого куточка міста можна було доїхати до центру за 20 хвилин.

Приватний перевізник їздить на одному маршруті з тролейбусом і збирає платоспроможних пасажирів. Відповідно, тролейбусникам залишаються лише пільговики. З таким підходом електротранспорт завжди буде збитковим. Наразі хочемо реалізувати нову транспортну модель: тролейбуси повинні їздити центральною частиною міста, а маршрутки — довозити людей до тролейбусних маршрутів.

Водночас виникає проблема з «рогатими» – середній вік у них сягає 23 роки. Мало того, що вони старі, так ще й «різношерстні» — у нас 6 чи 7 моделей тролейбусів. Через це запчастини доводиться шукати до них в усіх країнах. Білоруський тролейбус, зібраний в Україні, з «начинкою» з Кишинева… До того ж запчастини не продають в одному екземплярі — потрібно закуповувати одразу партію».

За словами Клічука, Чернівці потрапили до другої черги програми ЄІБ (Європейського інвестиційного банку, – авт.) та розраховують із їхньою допомогою придбати ще 50 тролейбусів або електробусів. Проте є нюанс. Угоди з європейськими організаціями вигідні, але невідомо, скільки часу триватимуть перемовини і скільки піде на реалізацію такого проєкту.

Цього року — за наявности коштів — планують закупити 20 автобусів та 5 тролейбусів.

Про підвищення тарифу на проїзд до 10 гривень:

«Якщо для перевізників збільшують ціни та зарплати, то кожен із них повинен прийти та обґрунтувати витрати. Ті перевізники, з якими ми вже мали розмову, погодилися на те, що їх і 7 гривень влаштовує. Водночас у багатьох містах вартість проїзду вже підняли до 10 гривень. Ми відштовхуємося від того, що перевізники повинні нам довести, що мають великі витрати. Тоді ми вже ухвалюватимемо рішення на виконкомі.

Щоб ви розуміли, собівартість однієї поїздки на тролейбусі зараз сягає 25 гривень. Тобто пасажир платить 5 гривень, а 20 гривень ЧТУ компенсує з міського бюджету. Така висока ціна, бо зношений транспорт, часті поломки. У маршрутників витрати значно менші. І якщо 7 гривень був би для них невигідним, вони б просто відмовилися працювати».

Про ремонт доріг:

Міський голова розповів, що вже оголосили тендери на проведення проєктно-кошторисної документації з капітального ремонту Заньковецької та Емінеску. Після розроблення проєкту оголосять тендер на ремонт. Поки невідомо, це буде цього року чи наступного.

«Проводив перемовини з багатьма компаніями, які займаються ремонтом доріг. Вони кажуть, що їх у це місто раніше не пускали. Такий місту створили імідж. Інвестори, які побачили, що тут неможливо чесно виграти конкурс, пішли звідси. Тож потрібен час, аби ми відновили репутацію міста і довели інвесторам, що вони можуть сюди приходити.

Зауважень щодо Хотинської наразі в нас немає. Але не можу сказати подібне про поточний ремонт вулиць. До прикладу, сьогодні мені показали виконані роботи на вулиці Чехова. Це просто жах. Ми за це їм не заплатимо і змусимо переробити».

Чи завершать ремонт вулиці Кармелюка?

Також міський голова роз’яснив, чому так довго триває ремонт вулиці Кармелюка. З його слів, проєкт капітального ремонту вулиці не погодили з «Чернівцігазом». Через це газовики дуже довго замінюють труби.

«Це можна зрозуміти, бо в них є свій фінансовий план, а ремонт вулиці з ними не узгодили, і їм довелося в авральному порядку замінювати там труби. Проте ми дали їм термін завершити роботи до кінця серпня. Надалі ми змушені будемо асфальтувати. Бо люди не можуть уже стільки терпіти відсутність там нормального покриття», — каже Роман Клічук.

Він зазначив, що міське керівництво має запитання також і до підрядника — він досі не замінив водопровідні мережі. Водночас говорити про те, що виконавець саботує роботи, не можна – кого вже визначила переможцем тендеру попередня міська рада, той і мусить виконувати роботу.

«Згідно з угодою, він зобов’язаний здати вулиці Кармелюка та Рівненську до кінця року. Незалежно від того, чи мають представники компанії політичну приналежність, вони повинні якісно виконати свою роботу», — каже міський голова.

Також він зазначив, що наразі оголошують тендер на розроблення проєктно-кошторисної документації на ремонт іншої частини Кармелюка — від Буковинської до Лук’яна Кобилиці. За попередньої каденції керівництво міської влади, на думку Романа Клічука, ухвалили дивне рішення, поділивши ремонт Кармелюка аж на три частини, а лагодити розпочали лише дві: від залізничного переїзду до Руданського і від Руданського до Буковинської.

Коментарі