Новини

У Чернівцях зростуть тарифи на теплопостачання: що зміниться

Рішення ухвалили одноголосно 11 членів виконкому.

Фото umziehen.de

У Чернівцях піднімуть тарифи на теплопостачання.

За встановлення нового тарифу на виробництво, транспортування та послугу з постачання теплової енергії на опалюваний період на 2021-2022 роки проголосував виконавчий комітет ЧМР 23 червня.

Рішення ухвалили одноголосно 11 членів виконкому.

Тариф зросте орієнтовно на 70%. Це зумовлено двома основними причинами. Понад 3 роки в Чернівцях тариф не змінювався і був найнижчим по всій країні. За цей час вартість газу й електроенергії зросла в рази, змінився також розмір мінімальної зарплати.

Фактично теплокомуненерго зобов’язали продавати послугу дешевше, ніж закуповували газ та інші речі, необхідні для виготовлення та доставляння тепла.

Підприємство також зауважує:

— 94% тарифу на тепло — це виробничі витрати. Тобто виготовлення тепла з газу, води та електрики; його доставлення; оплата праці, відповідні податкові відрахування. Лише 4,5% заплановані як прибуток, із якого більше половини витрачають на виробничі інвестиції в мережі.

— Змінилося законодавство, тому відтепер ціни за опалення на квадратний метр немає. Новий тариф передбачає відпускну ціну за гігакалорію. Це позитивно, бо будинки з лічильниками та індивідуальними тепловими пунктами можуть регулювати подачу тепла собі в будинок відповідно до погоди та чітко розуміти, скільки їм потрібно оплачувати.

— Для споживачів без лічильників вартість будуть розраховувати залежно від типу будинку та його стану. До початку опалювального сезону незалежна проєктна організація подасть норми розрахунку витрат гігакалорії тепла на квадратний метр до теплокомуненерго, а підприємство надасть їх на затвердження виконкому. Після цього обов’язково повідомить таких споживачів.

— Будинки без утеплення мають багато втрат тепла через покрівлю, підвал, вікна тощо. Зрозуміло, що в такому разі витрати будуть значніші, тому варто скористатися програмами утеплення та модернізації, в яких передбачене співфінансування з міського бюджету або банків. У майбутньому це дасть змогу відчутно зменшити платіжки на теплову енергію.

Коментарі