Офтоп

Історія про іспанських веганів, які рятують сільськогосподарських тварин

Притулки Гайя й Ель Хогар – два з 20, які функціонують в Іспанії. У них активісти-вегани рятують тварин, створюючи для них природне середовище існування. Тварин не використовують для роботи та не вбивають заради м’яса.

Фото: Ana Palacios/The Guardian

Оригінальний матеріал The Guardian.

Ми звикли бачити, як від жорстокого поводження рятують кішок та собак, але жителями цих іспанських притулків здебільшого є свині, корови, кози та кури.

Один зі співзасновників Коке Фернандес Абелла, 43 роки, активіст з прав тварин і ветеринар говорить:

«Ми хочемо, щоб це місце було домом для сільськогосподарських тварин, тому що про них забувають. Ніхто не піклується про них, тому що їх розглядають як їжу».

У цих притулках тварини живуть щасливо та вільно. Їх не вбивають заради м’яса та не використовують для отримання молочних продуктів. Тварин годують, вигулюються та дають необхідні ліки, якщо вони хворіють. Окрім того, вони проходять реабілітацію у разі отримання травм. Їм дають шанс прожити довге життя.

Волонтери, які працюють у заповідниках, не лише забирають тварин з узбіч доріг, інколи вони рятують їх від смерті. У 2017 році про Ель Хогар писали у пресі після того, як працівники заповідника врятували від смерті корову Маргариту, яку хазяїн використовував для боїв під час кориди.

У Маргарити був безвідповідальний власник.

«Коли він напивався зі своїми друзями, то ганявся за коровою верхи на коні, — розповідає Елена Това, засновниця Ель Хогар. — Корова все ще боїться чоловіків».

Більше того, коли відповідні державні органи дізналися, що власник не зареєстрував Маргариту законно, її повинні були вбити. Згідно з іспанським законодавством, незареєстровані корови повинні бути вбиті, оскільки вони не вакциновані і існує ризик, що їхнє м’ясо може спричинити пандемію та різні хвороби.

Елена Това ніяк не могла отримати дозвіл на те, що забрати корову. Вона створювала петиції в Інтернеті, збирала підписи, отримала у власника згоду на передачу корови їй, зверталася у всі можливі інстанції та навіть виступала у суді, але не отримала бажаного результату.

«Тому одного разу вночі я пішла і викрала Маргариту», − розповідає жінка.

Коли про цей випадок розповіли у пресі, влада була змушена внести зміни до законодавства. Тепер незареєстрованих корів не мають права вбивати.

Попри те, що притулкам постійно не вистачає коштів, вони сподіваються розширити свою діяльність. В Гайя шукають можливості для того, що утримувати більше 500 тварин. Окрім того, волонтери сподіваються, що на їхньому прикладі більше людей почнуть відмовлятися від м’яса. Елена Това в Ель Хогар планує відкрити велику ветеринарну клініку, де невиліковно хворі тварини зможуть перебувати під наглядом лікарів і помирати своєю смертю.

 

Коментарі