Офтоп

Історія Ешлі Фаріначчі-Сільфі – останньої наглядачки за пожежною ситуацією у горах Колорадо

Ешлі Фаріначчі-Сільфі – остання наглядачка за пожежною ситуацією на Передовому хребті Колорадо.

Фото: Kate Schoenbach/BBC

Оригінальний матеріал BBC.

Жінка працює на Лісову службу США на оглядовій вежі «Голова диявола» (Devil’s Head) – одній із небагатьох пожежних веж у США, які досі функціонують. І хоча більшість обов’язків Ешлі значною мірою замінили технології — як-от камери кругового огляду, безпілотники та літаки, обладнані датчиками тепла, які використовуються для виявлення нових пожеж — дівчина каже, що вони не можуть виконувати всю її роботу: вона може аналізувати та об’єднувати отримувані дані й оперативно реагувати на місці виникнення пожежі.

Впродовж шести місяців щороку Ешлі живе у віддаленому дерев’яному будиночку, до якого можна дістатися лише пішки стежкою «Голова диявола». Однак більшість свого часу вона проводить на сусідній пожежній оглядовій вежі, розташованій у кінці стежки.

Фото: Kate Schoenbach/BBC

Щодня впродовж сезону пожеж, який зазвичай триває з травня по листопад, Ешлі підіймається на 143 сходинки до своєї оглядової вежі, щоб відстежувати ознаки диму, який здебільшого виникає від багаття або удару блискавки. Ешлі виявляє дим та знаходить місце пожежі за допомогою пристрою Osborne, який використовують для визначення азимута та пеленгу пожежі на відстані. Його розробив 1911 року співробітник Лісової служби США Вільям Осборн. Потім дівчина повідомляє про місце пожежі через рацію, щоб туди направилися рятувальні бригади. Торік Ешлі виявила п’ять загорянь.

Та Ешлі не лише охороняє ліс від вогню, вона також доглядає за пожежною вежею, однією з найвідоміших у США. Окрім того, що з неї відкриваються приголомшливі краєвиди, вона також має багату історію.

У вільний від виявлення пожеж час Ешлі вивчає флору і фауну лісу, а також дізнається інформацію про утворення хмар, із яких може виникнути блискавка, спілкується з туристами та грається зі своїми двома кішками Фьордом і Фіоною.

На запитання про те, чим їй найбільше подобається життя в лісі, дівчина відповідає:

«Я люблю прокидатися, коли сходить сонце, і лягати спати, коли воно сідає – я спостерігаю, як змінюється природа, коли сонце рухається над горами. Я дуже вдячна за цей постійний ритмічний потік».

Коментарі