Новини

Позбавлення волі за брехню в декларації: Зеленський підписав закон

Закон Рада ухвалила у другому читанні 29 червня. Зробили це після повторного розгляду, оскільки перший варіант законопроєкту Зеленський ветував.

Фото Scott Graham, unsplash.com

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає, зокрема, позбавлення волі за брехню у деклараціях. Раніше депутати відновили покарання за цей злочин, проте такої санкції не передбачили.

Про це повідомили в Офісі президента.

Закон Рада ухвалила у другому читанні 29 червня. Зробили це після повторного розгляду, оскільки перший варіант законопроєкту Зеленський ветував.

Вам буде цікаво: З 16 липня в Україні запрацювали нові норми «мовного» закону: що потрібно знати

Тоді депутати повернули покарання за недостовірне декларування, однак ухвалили і поправку, яка дозволила б посадовцям не розкривати майно, яким володіють чи користуються їхні родичі, якщо ті інформацію про статки не надають. Це б дозволило ухилятись від подання реальних даних про об’єкти декларування.

Ще одна з поправок дозволила б карати чиновників за умисне неподання декларації лише обмеженням волі, а не ув’язненням.

Обидві поправки внесли в законопроєкт за поданням депутатів від «Слуги Народу» — Ігоря Фріса та Олексія Ковальова.

Разом з вето Зеленський вніс свої правки, якими запропонував ці два положення прибрати. Водночас передбачити покарання за брехню у деклараціях у вигляді позбавлення волі. Тепер цей варіант закону він підписав.

Зазначається, що 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу. Стаття передбачає штраф чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації відповідальність для чиновників і суддів.

Раніше посадовці за недостовірне декларування могли отримати до 2 років позбавлення волі з позбавленням права посідати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

У грудні 2020-го відповідальність за брехню в деклараціях відновили. Проте ув’язнення не було серед можливого покарання, а лише штраф, громадські роботи та обмеження волі.

Тому в січні 2021-го Зеленський подав новий законопроєкт, який передбачатиме й ув’язнення. Його схвально оцінила Венеційська комісія, але депутати додали свої поправки.

Очільник Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков зазначив у коментарі виданню Громадське, що закон почне працювати з наступного року. Тобто ув’язнення зможуть призначати за брехню в деклараціях за 2021 рік.

Нагдаємо, що Верховна Рада заборонила продаж лікарських засобів дітям до 14 років. Також Рада ухвалила закони про основи національного спротиву та збільшення чисельності ЗСУ.

Коментарі