Новини

Завтра запрацюють нові норми «мовного» закону: що потрібно знати

Де, коли та як повинна звучати українська: пояснюємо.

З 16 липня в Україні запрацюють нові норми «мовного» закону. Про це йдеться у дописі Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя у фейсбуку.

Так, українська мова буде обов’язковою:

Для концертів і розважальних шоу

Застосування інших мов під час таких заходів дозволяють, якщо це виправдано художнім, творчим задумом організатора заходу, а також у випадках, визначених законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України; супровід культурних заходів в Україні здійснюють державною мовою або ж організатор забезпечує синхронний чи послідовний переклад такого виступу державною мовою; оголошення, афіші, інші інформаційні матеріали про культурно-мистецькі та видовищні заходи і вхідні квитки виготовляються державною мовою. Допускається використання інших мов поряд із державною, при цьому текст іншою мовою не може бути більшим за обсягом та шрифтом, ніж текст державною мовою.

Виставок та екскурсій

Туристичне та екскурсійне обслуговування повинно бути українською мовою, але туристичне обслуговування іноземців та осіб без громадянства можна здійснювати іншою мовою.

Театрів і музеїв

Згідно з новими нормами, публічне виконання та публічний показ театральної вистави іншою мовою, ніж державна, в державному чи комунальному театрі повинен супроводжувати переклад державною мовою за допомогою субтитрів, звукового перекладу чи в інший спосіб; мовою музейної справи також є українська.

Українською повинні демонструвати всі фільми та серіали на телебаченні

У МКІП пояснили, що в межах заходів кінофестивалів, які проводять в Україні за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії, в кіновидовищних закладах України допускається показ фільмів мовою оригіналу, але із субтитрами, виконаними державною мовою.

Українські книгарні будуть зобов’язані мати більшість книжок українською

А 14 липня Конституційний Суд України визнав конституційним закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Свого часу цей закон ухвалили «усвідомлюючи, що українська мова є визначальним чинником і головною ознакою ідентичності української нації, яка історично сформувалася і протягом багатьох століть безперервно проживає на власній етнічній території, становить переважну більшість населення країни і дала офіційну назву державі, а також є базовим системотвірним складником української громадянської нації», — мовиться у відомостях Верховної Ради.

Нагадаємо, 2019 року в Україні набув чинности новий закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Так статус української мови став закріплений не тільки у Конституції України, а й у законі – українська мова є єдиною державною мовою. Нею повинні спілкуватися держслужбовці, а також у медичних та освітніх закладах, у судах.

Із 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування в Україні повинна спілкуватися з клієнтами та відвідувачами лише державною мовою. 

«Це означає, що українці мають право на обслуговування державною мовою за замовчуванням у супермаркеті, інтернет-магазині, кав’ярні, ресторані, в банку, аптеці, АЗС, спортзалі», – зазначили тоді у Чернівецькій ОДА.

До речі, українською повинні подавати інформацію у цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках та меню.

У разі порушення персоналом вашого права на отримання інформації чи послуги українською, попросіть про обслуговування державною мовою.

За потреби зверніться на гарячу лінію установи. Якщо ж і це не дасть результату – зафіксуйте факт відмови та подайте відповідну скаргу Уповноваженому із захисту державної мови.

 

Коментарі