Новини

Рада ухвалила закони про основи національного спротиву та збільшення чисельності ЗСУ

Збройні сили України дозволять збільшити на 11 тисяч військових.

Фото israel palacio, unsplash.com

Верховна Рада на засіданні у п’ятницю, 16 червня, визначила правові та організаційні основи національного спротиву.

За президентський законопроєкт №5557 у другому читанні та в цілому проголосували 313 народних депутатів, пише «Радіо Свобода».

Згідно з ним, національний спротив є складовою частиною комплексної оборони держави. Керівництво національним спротивом здійснює Верховний головнокомандувач Збройних сил – Президент України. Законопроєкт дозволить створювати добровольчі формування територіальних громад, яким дозволено використовувати власну мисливську зброю.

Автори проєкту пропонують, аби рух опору діяв із настанням особливого періоду на тимчасово окупованій території України.

Закон набуває чинности з дня, наступного за днем його опублікування, та вступає в дію з 1 січня 2022 року.

Крім того, Верховна Рада також підтримала законопроєкт, який збільшує чисельність Збройних сил України на 11 тисяч військовослужбовців. Так, загальна кількість ЗСУ зросте до 261 тисячі осіб. За відповідний законопроєкт у другому читанні проголосували 325 народних депутатів.

У супровідних документах до законопроєкту зазначено, що для його реалізації лише 2022 року – з першого січня наступного року – необхідно 2,5 мільярди гривень бюджетних коштів.

Коментарі