Офтоп

Кімі Бессо або Леді-метелик: учасниця Паралімпійських ігор у змаганнях із настільного тенісу

Леді-метелик сподівається, що отримає шанс на участь у змаганнях цього літа, щоб продемонструвати всю свою майстерність.

Фото CNN

Оригінальний матеріал CNN

73-річну паралімпійську легенду Кімі Бессо знають як Леді-метелик. Це й не дивно, адже її волосся прикрашають десятки шпильок-метеликів, кожна унікального кольору та розміру; її одяг та чохол для ракеток для тенісу також прикрашені зображеннями яскравих крил метеликів, а візок обклеєний наліпками-метеликами.

Для Бессо ці аксесуари є символом щастя та уособленням однієї з її улюблених тактик: відбивати м’яч для настільного тенісу, дозволяючи йому граційно зачепити верх сітки, перш ніж швидко опуститися на половину поля суперника. Подібно до метелика її удар невловимий і непередбачуваний. Саме ця стратегія дозволила Бессо досягти успіху. Наразі спортсменка планує взяти участь у своїх п’ятих Паралімпійських іграх, які відбудуться влітку цього року.

Бессо стверджує, що ризикує своїм життям заради участи у Паралімпійських іграх у Токіо. Спортсменка досі не пройшла вакцинацію. Зовсім скоро їй потрібно летіти у Словенію на кваліфікацію, але вона каже, що боїться вирушати до іншої країни, не вакцинувавшись.

Важкі зміни

Бессо виросла у Хіросімі, Японії, у будинку на вершині гори у сільській місцевості. Вона була однією з восьми дітей у сім’ї. Спортсменка розповідає, що дуже швидко бігала у дитинстві та з легкістю долала страхітливі пагорби дорогою до школи. З юних років вона полюбила спорт, грала у волейбол та каталася на лижах.

Але коли їй було 38 років, її чоловік захворів і помер. Бессо була дуже пригніченою після втрати і навіть не могла ходити на роботу. Коли вона врешті оговталася, то почала відчувати оніміння в стегнах і ногах. Зрештою втратила здатність ходити.

Через два роки після трагічної смерти чоловіка у жінки діагностували рак. Після операції з видалення пухлини Бессо паралізувало. Тоді лікарі казали, що жити їй залишилося не більше трьох років.

«Тоді я хотіла покінчити життя самогубством. Я нічого не могла робити самостійно», − розповідає жінка.

Параліч став переломним моментом у її активному житті. Бессо прагнула повернутися до занять спортом та катання на мотоциклі. Вона жахливо почувалася через те, що повинна була нерухомо сидіти в інвалідному кріслі. Але жінка знайшла у собі сили жити далі.

Щоб самостійно давати собі раду, Бессо записалася на курси водіння для людей з обмеженими можливостями, щоб навчитися керувати автомобілем, задіюючи лише руки. У спортзалі біля автошколи вона прочитала про паралімпійські види спорту. Це надихнуло її почати займатися настільним тенісом, який допоміг із реабілітацією. У 45 років Бессо почала займатися новим для себе видом спорту, а у 56 вона вже взяла участь у своїх перших Паралімпійських іграх.

«Я отримала інвалідність, але також отримала і чудовий подарунок – можливість грати у настільний теніс на візку», − розповідає спортсменка.

Метелик на вітру

Але 2018 року після своєї четвертої Паралімпіади Бессо зазнала ще однієї невдачі: вона потрапила у дві автомобільні аварії. Перша сталася, коли жінка виїжджала у місто і її збив автомобіль. У результаті вона поранила руки та долоні. У другій – вантажівка, рухаючись заднім ходом, в’їхала в автомобіль Бессо. Жінка лежала у лікарні сім місяців.

Але спортсменка не опускає рук, вона каже, що готова продемонструвати під час Паралімпіади всю рішучість, яку здобула внаслідок усіх негараздів у своєму житті.

«Я не знаю, чи відбудуться Олімпійські ігри, оскільки ситуація з Covid-19 наразі дуже складна. Незважаючи на це, я насолоджуюся тим, що маю, — щоденними тренуваннями. Якщо я буду занадто перейматися тим, чи відбудуться Ігри, я не зможу тренуватися», − заявляє спортсменка.

Однак, леді-метелик сподівається, що отримає шанс на участь у змаганнях цього літа, щоб продемонструвати всю свою майстерність.

Коментарі