Офтоп

Ветеринарна клініка у Новій Зеландії рятує напівзниклий вид пінгвінів

Пінгвіни потрапляють до ветеринарної клініки з різних причин, серед яких голод, травми та хвороби.

Фото Sharron Ward, ВВС

Оригінальний матеріал ВВС

Інколи порятунок певного виду тварин полягає у лікуванні однієї з них за раз. Ветеринари з клініки «Wildlife» у Данідіні, Південний острів, Нова Зеландія, займаються саме цим. Вони дбають лише про автохтонних тварин. Клініка розташована на півострові Отаго, де проживає багато диких звірів. Оскільки під загрозою вимирання є до 80% місцевої дикої природи – від птахів капако до морських левів – кожна вправлена кістка та доглянуте покинуте дитинча можуть допомогти врятувати вид, що вимирає.

Жовтоокий пінгвін – найбільший із видів пінгвінів, які мешкають та розмножуються на материковій частині Нової Зеландії. Але впродовж останніх десятиліть чисельність цих птахів різко знизилася, і вони потрапили до національного списку напівзниклих видів. Таким чином, ця жовтоока морська пташка є найрідкіснішим видом пінгвінів у світі.

Наразі у дикій природі залишилося приблизно 4000-5000 дорослих особин жовтокого пінгвіна. Вони потрапляють до ветеринарної клініки з різних причин, серед яких голод, травми та хвороби. Але кожна окрема тварина зараз має більше шансів на виживання завдяки спільним зусиллям співробітників лікарні «Wildlife» та сусіднього центру реабілітації «Penguin Place», у якому пінгвінам допомагають з 1990-х років.

Персонал лікарні обожнює їх, але не тішить себе ілюзіями щодо пернатих пацієнтів. «Вони хочуть вас укусити, подряпати, а також мастять екскрементами. Але ми любимо їх, незважаючи ні на що», − розповідає засновниця клініки Ліза Аргілла, демонструючи шрами, які залишилися після 13 років роботи із жовтоокими пінгвінами.

Після лікування у клініці пернаті продовжують свій шлях до одужання у центрі реабілітації «Penguin Place». Приблизно 95% птахів, які опиняються у цьому закладі, виживають. Після одужання їх випускають у дику природу.

«Якби тут не було «Penguin Place», популяція пінгвінів зникла б», — заявив Джейсон ван Зантен, менеджер із питань збереження напівзниклих видів тварин у «Penguin Place».

Однак, як і вид пінгвінів, про яких піклуються у закладі, «Penguin Place» теж балансує на межі. Справа у тому, що фінансування закладу цілком залежить від екскурсій, які його співробітники проводять для відвідувачів. Зрозуміло, що пандемія дуже негативно вплинула на «Penguin Place». Центру не вистачає коштів для годування та догляду за хворими пінгвінами. Однак, незважаючи на всі труднощі, персонал центру продовжує виконувати свої обов’язки, очікуючи на послаблення карантинних обмежень та повернення туристів.

Фото wildlifehospitaldunedin.org

Коментарі