Офтоп

Візерунок у крапку і гарбузи: японська художниця Яйої Кусама святкує 70-річчя творчої діяльности

Виставка у Берліні триватиме до 15 серпня.

Оригінальний матеріал Euronews

Великі рожеві надувні щупальці – частина ретроспективної виставки робіт японської художниці Яйої Кусами у Берліні, організованої на честь 70-річчя її творчої діяльности. На виставці представлені роботи з фірмовим візерунком у крапку та зображення безкінечних кімнат.

Стефані Розенталь, куратор виставки, та режисер Мартін Гропіус Бау заявили:

«У нас майже 250 робіт у 19 кімнатах. Наша виставка є свідченням, що Кусама створювала історію мистецтва, та досі є однією з найбільш прогресивних мисткинь».

Айої Кусама спочатку стала популярною в Японії, а 1956 року переїхала до Нью-Йорка. Через деякий час вона стала знаковою фігурою у сфері попмистецтва.

Деякі з її робіт були реконструйовані, а інші представлені як відео з подій, організованих художницею у минулому, як-от «Polka Dot Love Room» (Кімната любови у крапку), під час якої вона малювала оголені тіла.

Виставка у Берліні триватиме до 15 серпня.

У Нью-Йорку також відкрили експозицію робіт художниці під назвою «Кусама: Космічна природа». У рамках виставки представлені ранні роботи художниці, які вона створювала, коли проживала у сільській місцевості біля полів соняшників та гарбузів. Поблизу ботанічного саду та на його території розміщені роботи з гарбузами, горохом та півоніями.

Керівництво локації планувало виставку Кусами ще торік, але через пандемію її довелося скасувати.

«У нас ще ніколи не було виставки, експонати якої розміщували б усередині та зовні, а також дозволили б масштабно представити кар’єру художниці через призму квітів, рослин та природи загалом», − пояснює Карен Даубманн, віцепрезидент із питань виставок у Ботанічному саду Нью-Йорка, у Бронксі.

Виставка у Нью-Йорку триватиме до кінця жовтня цього року.

Художниця Яйої Кусама страждає від галюцинацій та психічних розладів. Під їхнім впливом вона створювала свої роботи. З 1977 року добровільно живе у психіатричній лікарні у Токіо і продовжує малювати щодня.

Коментарі