Новини

Початок ремонту доріг та зростання тарифу на вивіз сміття: головний комунальник міста про ситуацію в Чернівцях

Директор Департаменту ЖКГ Григорій Прохоренко розповів про початок ремонту доріг та про ситуацію із прибиранням міста.

 

У Чернівцях розпочали ремонт вулиці Хотинської та Кармелюка. Міська рада додатково виділила з бюджету 12 мільйонів на капітальний ремонт доріг у місті, зазначив директор Департаменту ЖКГ Григорій Прохоренко.

«У нас залишилося за розподілом ще 21 мільйон. Ми готуємо наказ, буде розподіл, і ми пізніше повідомимо, які вулиці капітально відремонтуємо. Спершу треба завершити ті об’єкти, на яких ремонт іще триває, і доробити все до кінця. І почнемо потім із центральних вулиць, зокрема Бендери і Заньковецької», — зазначив Сергій Прохоренко.

Чиновник зауважив, що ремонт Хотинської та Кармелюка вже розпочали, хоча «погодні умови не дали зробити це вчасно». Так само вони можуть затягувати процес виконання ремонтних робіт.

Прохоренко додав, що на цих об’єктах перебуває служба технагляду, а також фахівці департаменту, які перевіряють те, як підрядник виконує ремонтні роботи.

На вулиці Хотинській, згідно з договором, ремонт планують завершити 1 серпня. На Кармелюка — 1 липня цього року.

«Стосовно Хотинської, то вже є питання щодо термінів. І, ймовірно, там 1 серпня ремонт повністю не завершать. Залишаться певні доробки: тротуари, освітлення, світлофори. А сама дорога має бути зроблена повністю до 1 серпня», — наголосив директор Департаменту.

Прохоренко зазначив, що на ремонт вулиці Рівненської коштів немає. Там потрібно 44 мільйони гривень. І «вулиця не запланована для ремонту, хоча тендер уже відбувся, і підрядник є, але вся проблема у фінансуванні».

Щодо проведення тендерів, Прохоренко зауважив, що не будуть проводити загальний, а по кожному об’єкту окремо. Це має зекономити час. Тож щодо ямкового ремонту планують проводити близько 45 тендерів.

Вам буде цікаво: Чернівецька область єдина, де ще не ремонтують дороги: коли розпочнуть роботи

Сміття

Окрім цього, Григорій Прохоренко розповів про ситуацію зі сміттям у місті. Так, він зауважив, що до великодніх свят біля сміттєвих контейнерів збільшуються об’єми відходів, зокрема великогабаритних.

«Ми спілкувалися з “Альтфатером” і “Укрвторресурсом” щодо вивозу сміття. До Пасхи щороку збільшується обсяг сміття у 3-4 рази. Це питання ми найближчим часом вирішимо, з понеділка запустимо процес. Ми домовилися з “Альтфатером”, і вони самі запропонували поставити на Роші 10-кубові контейнери для великогабаритного сміття. Вони планували покласти їх із 1 травня, але встановлять уже наступного тижня», — зазначив Прохоренко.

Він додав, що завтра, 17 квітня, “Альтфатер” влаштує суботник на мікрорайоні Роша. Все сміття приберуть і вивезуть на сміттєзвалище у Чорнівку.

Прохоренко зауважив, що з 1 травня тариф на вивіз сміття збільшиться приблизно на 30%.

«Якщо ми хочемо розібратися з великогабаритним сміттям і щоб прибирали біля сміттєбаків, то, звісно потрібно підняти тариф», — зазначив Прохоренко.

Щодо поливання доріг Прохоренко розповів, що проводили експеримент і помили вулицю Комарова.

«Так робили колись. Після зимового періоду зіштовхуємося навесні з пиловими бурями. Є деякі питання заміни піщаної суміші під час посипання доріг взимку. Тож ми провели експеримент на Комарова. 5 машин промили вулицю, і якщо нас влаштує результат, то раз на місяць будемо проводити таке промивання. Наразі діє графік поливання доріг», — каже Прохоренко.

Директор Департаменту також розповів про дитячі майданчики у місті і хто повинен відповідати за їх безпечність.

«Вони перебувають на балансі, але немає утримувача цих майданчиків. Є ідея передати на баланс Містосервісу. Але потрібно ще фінансування з бюджету. Ми можемо перевірити їх стан, але потрібні гроші, щоб усувати проблеми»,— сказав Прохоренко.

«Містосервіс» — це комунальне підприємство, яке покликане об’єднати всі ЖРЕПи. Підприємство буде займатися не лише утриманням будинків, а й прибиранням у місті.

Наразі воно на стадії створення, зазначив Прохоренко.

«Статут уже затвердили, вже є виконувач обов’язків – керівник ЖРЕПу №4 Тофік Годжаєв. Ми вже маємо розробити і затвердити штатний розпис. Також працюємо над дорожньою картою і планом заходів для ЖРЕПів. А після цього розпочнеться процес ліквідації старих ЖРЕПів. А Єврокомунбуд і Спецкомунтранс далі будуть існувати, адже це приватні компанії, і законних підстав не давати їм працювати наразі немає», — підсумував директор Департаменту.

Нагадаємо, раніше заступник міського голови розповів, коли виконають ямковий ремонт у місті, що відремонтують капітально та як планують вирішувати проблему з паркуванням.

Коментарі