Новини

«Близько 50 млн гривень боргу»: як «Чернівціводоканал» бореться з боржниками

Щомісяця КП «Чернівціводоканал» надсилає близько 300 скарг юридичним та фізичним особам, які вчасно не сплатили рахунки.

Фото JJ Badenhorst, unsplash.com

Близько 50 мільйонів гривень заборгували юридичні і фізичні особи КП «Чернівціводоканал».

Про це розповів «Шпальті» начальник служби правового регулювання та контролю підприємства Олександр Кошман.

Юридичний відділ самостійно вибирає з бази цих боржників, веде претензійно-позовну роботу та стежить за оплатою цих претензій і працює із виконавчою службою.

 «У період карантину Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про житлово-комунальне господарство». Тож фізичним особам зупиняти та обмежувати житлово-комунальні послуги за несплату заборонено. Зокрема йдеться і про водопостачання та водовідведення. Ми постійно надаємо звіти до ЖКГ, до міської ради і щомісяця ведемо претензійно-позовну роботу. Щоразу надаємо близько 350 таких «претензій» (фізичним та юридичним особам) та близько 20-25 позовів до суду», – розповів Олександр Кошман.

Наразі найбільшим боржником є КП «Теплокомуненерго», яке заборгувало трохи більше 14 мільйонів гривень.

Щоби отримати ці кошти, КП «Чернівціводоканал» може подати до суду на КП «Теплокомуненерго». Але це може призвести до того, що місто залишиться без тепла.

«Якщо комунальне підприємство «Чернівціводоканал» подасть до суду на КП «Теплокомуненерго», то це призведе до арешту рахунку останнього. І місто може залишитися без тепла. Це замкнуте коло. Ми з ними ведемо перемовини, пропонували договір щодо реструктуризації, щоб вони хоча б щось заплатили. Вони цей договір не підписали, бо не можуть гарантувати нам за договором теж оплату. А зараз у них ще є понад 70 мільйонів боргу «Нафтогазу». Тому така патова ситуація», – зазначив Олександр Кошман.

Вам буде цікаво: Безкоштовна питна вода у Чернівцях: чому у місті працює лише один бювет із трьох та коли відкриють інші

Наразі, за словами Олександра Кошмана, заборгованості із зарплат працівникам «Чернівціводоканалу» немає. Проте є інші борги.

«Тільки один мінус – є загальна заборгованість перед постачальником за матеріали для ліквідації аварійних ситуацій – близько 17 мільйонів, які залишилися від попереднього керівництва», — зазначив Олександр Кошман.

На запитання, чи можуть кошти боржників покрити борги підприємства, Олександр Кошман відповідає так:

«Не зовсім. Там є багато фірм-банкрутів, і в них відсутнє майно. Ми юридично заявилися в кредитори цих фірм. Але насамперед ці компанії повинні покрити борги із зарплати, податків, а потім уже — перед іншими комунальними підприємствами. І поки дійде черга до нас… До того ж, ця процедура не так швидко проходить», – наголосив Кошман.

В.о начальника КП «Чернівціводоканал» Тарас Бабух розповів «Шпальті», що цьогоріч підприємство вже витратило більше 11 мільйонів гривень для сплати за поточну та реструктуризовану заборгованості за електроенергію.

«У нас було 67 мільйонів боргу за електроенергію за минулі роки. Ще 22 мільйони реструктуризованого боргу маємо сплатити. У нас є 65% втрати води при нормі у 42%. Тому підприємство збиткове. Тож ми постійно звертаємося до міської ради за фінансовою підтримкою», – зазначив Тарас Бабух.

Раніше ми повідомляли про те, що тарифи на тепло та гарячу воду до кінця опалювального сезону не зростуть — уряд підписав меморандум.

Коментарі