Аналітика, Перша шпальта

Безкоштовна питна вода у Чернівцях: чому у місті працює лише один бювет із трьох та коли відкриють інші

У місті є три свердловини: поблизу вулиці Вірменської, на вулиці Руській (Гравітон) та на бульварі Героїв Крут. Але воду подають лише з одного бювету. 


480 тисяч гривень виділили з міського бюджету Чернівців цього року на заміну обладнання бювету на бульварі Героїв Крут. Тут вода проходить сім ступенів очистки. Зокрема вода після водопровідних мереж КП «Чернівціводоканал» проходить такі ступені обробки: сорбційне очищення, очищення від жорстких солей, збагачення іонами срібла, ультрафіолетове знезараження, пропускається через катіонітові смоли, дочищується від хлору та пропускається крізь кварцеву лампу.

Хоча у місті є три свердловини: поблизу вулиці Вірменської, на вулиці Руській (Гравітон) та на бульварі Героїв Крут. Воду подають лише з одного бювету  що на бульварі Героїв Крут. Інші – не працюють. 

Про історію бювету, що з іншими свердловинами у Чернівцях та чому вони не працюють, читайте.

Щотижня лабораторія КП «Чернівціводоканал» робить аналізи води до системи очищення та після неї – можете пересвідчитись, що вода стає м’яка та прозоріша. Про це повідомляє пресслужба КП «Чернівціводоканал».

Воду з бювету подають з 8 ранку і вимикають після 19:30. Це потрібно для того, щоб щоночі проводити внутрішні роботи – очищати ємності з іонами срібла та з катіонітними смолами. Інші компоненти очистки замінюються рідше.

Як розповів в. о начальника КП «Чернівціводоканал» Тарас Бабух бювет відкрили 2006 року. 

«Колись народний депутат від Чернівців Тарас Кияк запропонував місту створити декілька бюветів. Пробурили три свердловини: поблизу Вірменської церкви, на вулиці Руській, неподалік житлових масивів у мікрорайоні «Гравітон» та на бульварі Героїв Крут», — каже Тарас Бабух.

Нині працює бювет на бульварі Героїв Крут, але вода там не зі свердловини. 

Глибина свердловини сягала 60 метрів. Однак води з неї не вистачало, і коли закачували, разом з водою пішов пісок. 

Воду почали подавати в бювет водопровідну воду з Дністра та додатково очищати.

«Місто виділило кошти та зробило проєктно-кошторисну документацію, почали викачувати воду з свердловини, потягнуло пісок. Тоді вирішили під’єднати бювет до мережі і доочищати воду. Це дало свій ефект», — розповідає Тарас Бабух.

Наразі бювет обслуговує Чернівціводоканал. Щороку департамент ЖКГ  укладає угоду з комунальним підприємством на обслуговування і виділяють кошти на утримання бювету та заміну очисників. Там працює оператор на 1,5 ставки, який обслуговує бювет.

Тарас Бабух каже, що чернівчани за добу беруть 8-10 тисяч тонн води.

«Це тільки у Чернівцях така ініціатива, в інших містах не чув про таке, що місто витрачало гроші на очистку води. Але чому б ні, вода це найнеобхідніше, щоб наші мешканці пили очищену воду. Водопровідна вода в крані теж відповідає госту. Але ця доочищена, вона дорожча», — каже в.о керівника водоканалу.

Тарас Бабух вважає, що у Чернівцях потрібно збудувати бювети у густонаселених районах міста. Наприклад, на вулиці Південно-Кільцевій. Також відкрити ті, де є свердловини (на Гравітоні та вулиці Вірменській).

«Пам’ятаю, 2016 року активні мешканці Гравітону написали петицію до міської ради про будівництво бювету в їхньому районі. Однак тоді гроші на ці роботи не виділили. Згодом кошти виділили на проєктно-кошторисну документацію. Однак, наскільки мені відомо, будівництво призупинено», — каже він.

У відповіді на петицію йдеться: «водозабірна свердловина в мікрорайоні Гравітон так і не була запущена у роботу і не експлуатується понад 20 років. З огляду на те, що зазначена свердловина не має санітарної зони охорони, а її фактичний дебіт та технічний стан вже не відповідає нормативним вимогам, перспективи для її експлуатації в подальшому немає. Тому для задоволення потреб мешканців цього мікрорайону у питній воді вирішено використати досвід роботи станції очищення води бюветного комплексу із міського водопроводу бульварі Героїв Крут». 

Департаменту ЖКГ доручили розглянути можливість влаштування такої станції на Гравітоні.

У серпні 2020 року колишній директор департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Володимир Бешлей повідомив про те, що проєктно-кошторисна документація на будівництво станції очищення води бюветного комплексу в мікрорайоні «Гравітон» готова.

Тоді він зазначив, що бюрократичні процедури пройдені і тепер очікують рішення мера. 

Згідно з проєктом, у бюветі можуть обслуговувати себе до 11 мешканців. 

Бювет мав стати альтернативною подачею води на «Гравітоні». 

«Там є дві підземні скважини, які планують відновити. Відповідно навіть у випадку аварії і відсутності водопостачання у цьому районі, мешканці зможуть набрати чисту питну воду у бюветі», — йдеться в дописі.

Прогнозована вартість об’єкту прорахована проектантом 1 млн. 461 тис. грн.

Однак тоді на етапі виготовлення проєктно-кошторисної документації все зупинилося.

Як розповів у коментарі «Шпальті» заступник директора департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Олександр Бурак, у місті планують будівництво бюветного комплексу в районі Гравітон. Але наразі там нічого не зроблено. 

Фото promin.cv.ua

«Його (бювет, – авт.) включили у програму «Комфортне місто», але фінансування на цей рік не передбачено. По департаменту ЖКГ виділено тільки не значна частина коштів на ремонт доріг», — зазначив він.

Олександр Бурак каже, у Чернівцях ідеально було б встановити 60 бюветів води. Аби була більш якісна, очищена вода. Але місто наразі не може це втілити в життя.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі