Офтоп

Чому всі говорять про соціальну мережу Clubhouse?

Нова соціальна мережа задовольняє відчайдушну потребу суспільства в спілкуванні і стає гарячою точкою в культурній війні.

Фото Dmitry Mashkin, unsplash.com

Оригінальний матеріал Rollingstone

У перші дні пандемії COVID-19 двоє розробників запустили нову соціальну мережу. Вона побудована навколо найбільш непопулярної функції iPhone — розмов. Додаток під назвою Clubhouse спочатку був нішевим. У ньому немає ні дописів, ні ілюстрацій, ні відео. Начебто для підкреслення того, як мало часу вам потрібно для перегляду самого застосунку. Головний екран — це нескінченний список конференц-дзвінків. Цікаво те, що все оформлено у білому та бежевому кольорах. Спілкування відбувається в «кімнатах», заповненими людьми, яких ви, можливо, не знаєте. Там усе організовано навколо тем: жорстокости, поліції, музики, сексу тощо. Користувачі можуть бути модераторами, вести власні бесіди і контролювати, хто «бере мікрофон у руки». Цифрова авдиторія може просто слухати або попросити взяти участь, якщо їм є що сказати.

Додаток створилт Пол Девісон — підприємець, який раніше продав компанію Pinterest, і Рохан Сет — колишній інженером Google. 

«Це було способом спонтанно спонукати людей розмовляти й обмінюватися ідеями без фільтрів і необхідности надягати одяг», — написали вони пізніше.

Спочатку додаток був відкритим тільки для декількох тисяч користувачів — впливових венчурних капіталістів Кремнієвої долини і тим, хто контролював потік грошей. Пізніше розробники дозволили людям реєструватися за допомогою запрошень учасників. І гігант венчурного капіталу Andreessen Horowitz вклав 12 мільйонів доларів у соцмережу через декілька тижнів після запуску. Менше ніж за 9 місяців існування Clubhouse його ціна становила 1 мільярд доларів.

Тепер Clubhouse налічує більше двох мільйонів користувачів. Серед них: Опра Уїнфрі, Ілон Маск, радник Трампа Роджер Стоун. Тепер технологічні гіганти, такі як Facebook і Twitter, активно копіюють Clubhouse і додають нові функції мільярдам своїх користувачів.

Багато «кімнат» у Clubhouse про бізнес, інвестування, підприємництво і, звичайно ж, біткоїн. Багато людей обговорюють проблеми чорношкірих, дискутують про музику й мистецтво, політику тощо. Нещодавно один ансамбль чорношкірих співаків організував у своїй «кімнаті» мюзикл. І хоча кількість користувачів жорстко контролює компанія, можливо, скоро зможуть приєднатися всі охочі. Наявні користувачі можуть долучати друзів, але запрошення на Ebay коштують недешево — до 97 доларів одне.

Але і це ще не все. Наразі вже трапилося безліч випадків «трольської» поведінки і звинувачень у домаганнях, расизмі і сексизмі. У кожній кімнаті є модератор, і користувачі можуть повідомляти про зловживання. Чати відбуваються в режимі реального часу і, зрозуміло, можуть перетворюватися в досить неприємні ситуації. Наприклад, існує проблема антисемітизму — один чоловік вийшов із програми після прослуховування кімнати, котра була заповнена «групою людей, які говорять про те, чому варто ненавидіти євреїв». Одна жінка поскаржилася, що стала мішенню для чоловіків після розмови про мізогінію, тобто про ненависть до жінок, сказала вона New York Times.

Деякі користувачі Clubhouse  повідомляють, що, проводячи чотири-п’ять годин на день у кімнатах, іноді може здатися, що вони слухають TED Talks або ранкові радіопередачі. І перебування в одній і тій же кімнаті в Clubhouse може призвести до несподіваної співпраці. Наприклад, колишній ді-джей Ді-Найс і комік Том Грін вирішили співпрацювати для створення нової музики.

Отож, сам додаток може бути як чудовим, так і не дуже. Але люди, ймовірно, в будь-якому випадку будуть ним користуватися.

Переклад Анастасії Скринник

Коментарі