Ініціативи, Новини

Уперше без районних ялинок: чому Гравітон та Бульвар цьогоріч залишилися без новорічних красунь

Для прикрашання цих ялинок виділили гроші та придбали іграшки. Але прикрасили ялинки на інших локаціях.

Жителі бульвару Героїв Крут власними силами придбали ялинку та прикрасили її

Наслідки пандемії COVID-19 наклали свій відбиток і на відзначенні різдвяних свят у Чернівцях. Так, міська рада та управління культури відмовилися від прикрашання ялинок у мікрорайонах міста. Це обурило частину чернівчан.

Річ у тім, що управління культури навіть провело тендер та придбало прикраси на суму 29 200 гривень для районних ялинок на вулиці Руській (мікрорайон «Гравітон») і на бульварі Героїв Крут.

Проте різдвяна красуня на Гравітоні так і простояла всі свята без іграшок, а жителі бульвару Героїв Крут навіть купили ялинку та самостійно її прикрасили.

«Ми закликали мешканців зібрати гроші на ялинку. Відгукнувся один із підприємців. Він привіз деревце з Вижниці та подарував його нам.

Потім ми вирішили придбати прикраси. І на наш заклик відгукнувся ще один підприємець. Він купив гірлянди, а решту іграшок ми привезли самостійно», — розповідає представник громадської ініціативи «Активний бульвар» Ігор Гуцол.

Чоловік зізнається, що спочатку святкове деревце хотіли прикрасити однорідно. Проте місцеві мешканці масово приносили свої іграшки. Відмовити тим, хто проявив бажання та ініціативу, не могли.

«Через це трохи перестаралися з прикрашанням. Ялинка має дещо химерний вигляд. Зате вона всім дарувала новорічний настрій. Усі були задоволені. Особливо дітлахи. Крім того, така консолідація дозволила нам зробити ще одне важливе придбання — колонку та мікрофон, які ми надалі використовуватимемо для заходів у нашому мікрорайоні», — каже активіст.

Своєю чергою інший представник «Активного бульвару» Віталій Аврам уточнив, що мешканці свідомо хотіли мати власну ялинку, а не прикрашати «комунальну» районну, аби уникнути непорозумінь із міською владою та не залежати від її рішень.

«Ялинку ми організовували своїми силами. Радилися та обговорювали цю тему з начальницею управління культури Юлією Сафтенко. Вона нам пояснювала, що відомство вирішило перенести прикрашання ялинок із житлових мікрорайонів до парків — «Жовтневого» та ім. Шевченка», — каже Віталій Аврам.

Крім того, як з’ясувалося, прикрашання ялинок у парках замість районних дозволило економити на іграшках.

«У нас на бульварі районна ялинка — 10-метрова, а в парку вони обрали 6-метрову. Враховуючи те, що торік на нашій районній зіпсувалося багато іграшок і довелося закуповувати нові, менші розміри дерева в парку дозволили їм зекономити на прикрасах», — розповідає представник «Активного бульвару».

Водночас, за його словами, мешканців мікрорайону це неабияк засмутило. Тому активні його представники не могли залишити улюблене подвір’я без свята. Тож і закликали небайдужих допомогти з придбанням ялинки. Їхня красуня має 4 метри заввишки.

«Також нам пояснювали, що ще однією причиною відмовитися від наміру прикрашати районні ялинки стали карантинні норми, які не дозволяли цього. Щоправда, особисто я не розумію, чому не дозволяли», — каже Віталій Аврам.

Отже, ялинкові іграшки придбали, витратили на це майже 30 тисяч гривень і, зрештою, вирішили прикрашати не районні, а паркові ялинки.

Як пояснює начальниця управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко, спочатку все ж планували відмовитися від традиційного відкриття районних ялинок, проте хотіли їх просто прикрасити.

Враховуючи тривалість тендерних процедур, їх провели заздалегідь. Іграшки придбали, однак після проведених уже закупівель на організаційному комітеті відмовилися від відкриття ялинок у мікрорайонах. Натомість вирішили прикрасити деревця в чернівецьких парках.

«Раніше в парках ми не прикрашали ялинки. Але на організаційному комітеті міської ради щодо проведення новорічно-різдвяних свят вирішили, що в районах міста біля ялинок може відбуватися скупчення людей. Тож тодішній заступник міського голови Олександр Паскар запропонував відмовитися від оздоблення ялинок на бульварі Героїв Крут та Гравітоні, натомість зробити це в парках»,— каже Юлія Сафтенко.

За словами очільниці управління культури, Чернівці залишаються серед «лідерів» у статистичних даних щодо COVID-19. Тому на засіданні оргкомітету під питанням було навіть встановлення головної міської ялинки.

«Та все ж зовсім без відчуття свята ми не могли залишити чернівчан. А для дизайнера робота не змінилася. Так само потрібно було прикрасити головну ялинку, а замість районних — паркові», — пояснює пані Юлія.

Чи сподобався в міській раді експеримент і чи будуть запроваджувати подібну практику в майбутньому, поки невідомо. Надалі задля цього в міській раді створюватимуть робочу групу.

«Особисто мене дивувало, що, попри розформування районних рад, управління культури взяло на себе зобов’язання прикрашати районні ялинки. Моя позиція – головне, аби була головна ялинка Чернівців на Соборній площі. А райони міг би взяти на себе приватний сектор.

Але з іншого боку, цьогоріч була хвиля негативу від чернівчан та активні обговорення в соцмережах. Люди звикли до ялинок у своїх районах. Тому це серйозне питання. Щодо нього в міській раді створять робочу групу, куди також увійде громадськість. І все ж буду сподіватися, аби ми наступного року придбали штучну ялинку, а не вирубували живі», — каже Юлія Сафтенко.

За її словами, 2018 року на сесії міськради порушували це питання, виступав виробник із Тернополя, який давав гарантію на штучне дерево. Тоді хотіли придбати таку ялинку та 3D-гірлянди. Але тодішній депутатський корпус не підтримав цю ініціативу.

Коментарі