Новини

«Чистка» місцевої влади та збільшення кількости вулиць з одностороннім рухом: Клічук відповів на запитання чернівчан

Мер Чернівців розповів про зміну влади, тиск на себе та команду, а також про збільшення вулиць з одностороннім рухом.

Скріншот із трансляції

Мер Чернівців Роман Клічук сьогодні, 14 січня, на своїй сторінці у фейсбуку провів прямий етер, у якому відповів на найпоширеніші запитання. Їх чернівчани могли поставити меру в коментарях під дописами в соцмережах, а також безпосередньо в особистих повідомленнях.

Спершу Роман Клічук розповів про плани перевести Чернівецьку міську раду на систему електронного документообігу — це повинні зробити за три місяці. 

Також мер пообіцяв побудувати спортивний комплекс на Гравітоні. За його словами, надійшло чимало запитів від жителів цього району міста, які скаржаться на відсутність спортивних секцій.

«Я знаю, що на Гравітоні немає спорткомплексів і не вистачає спортивних секцій. А там живе приблизно 30 тисяч чернівчан. Звісно, один із пріоритетів – побудувати один із спорткомплексів, який буде схожим на «Олімпію». За один місяць ми цього не зробимо, але в планах є».

«Ми покажемо всім, що влада не просто змінилася, але й змінився підхід до неї»

Зараз відбувається чистка місцевої влади. Ми змінили лише верхівку виконавчої структури, на жаль, не вийшло змінити середню ланку, тому що все відбувається не так швидко. Є люди, які згодні самостійно написати заяву. Втім, більшість хоче бути на місцях своєї роботи, де вони працювали впродовж декількох років, тому залишати посади не збираються. Ми займаємося тим, що розкриваємо їхні схеми. Звісно, все дається не так просто, є співпраця з силовими структурами, відкрили вже багато кримінальних проваджень. І ми зробимо все, щоб вони доходили до суду. Ми покажемо всім, що змінилася не лише влада, а й підхід до неї. Всі дивуються, тому що 10 років звикли працювати за одними правилами, а ми прийшли і намагаємося їх змінити. 

Про тиск на мера та команду 

Ми отримуємо багато дзвінків. Минулого тижня обласна прокуратура збирала нараду з силовиками, де чітко ставили завдання, аби знайти щось на мене особисто і якимось чином вплинути на мій бізнес. Я пишаюся тим, що в прокуратурі є справжні офіцери, які сказали, що вони брати участь у політичних замовленнях не будуть. Але є структури, які погодилися. Тому я закликаю їх офіційно, аби вони не брали участи в політичних справах. Хочу запевнити всіх, що тиск на мене та мою команду не принесе бажаного результату. Навпаки — ще більше загартує. 

Я розумію, що багатьом не подобається, що у них забирають їхнє джерело доходу. Хочу сказати всім тим людям, які живилися на бюджеті: досить усім красти! Час змінюється і потрібно звикати до нових обставин. Тиску ми не боїмося. 

Читайте також: Роман Клічук — новий мер Чернівців: що відомо про кандидата та команду

Про виділення коштів комунальним підприємствам без проведення аудиту

Справа в тому, що за два тижні до Нового року нас поставили перед фактом, був ультиматум: якщо тепломережа не заплатить кошти за газ і електроенергію, то з нового року його відключать. Або навіть якщо не відключать, то будуть штрафні санкції. Тому ми були змушені це оплатити. Ми зробимо все можливе, щоб усі компанії не були такими збитковими, як є. Ми не обіцяли це зробити за перший місяць — будемо проведити аудит. Ми зробимо так, аби кошти, які виділяють із міського бюджету комунальним підприємствам, були мінімальними.

Справді, стан комунальних підприємств міста є катастрофічним, практично всі збиткові, крім «Калинівського ринку», тому там є над чим працювати, просто на все потрібен час. 

Про односторонній рух, пішохідні переходи та бруківку на вулицях

Буде створена комісія, де ми розробимо транспортну стратегію, яка повинна бути в Чернівцях — визначимо вулиці, де має бути односторонній рух, позабираємо знаки, додамо пішохідні переходи, обов’язково їх освітлимо. Щодо мощення бруківки, я вже дав завдання розрахувати кошторис, аби цього року ми переклали ту, що є на вулиці Головній, Заньковецької та  Бандери. Вважаю, там вона в найжахливішому стані. Потрібно трохи часу.

Щодо закупівлі громадського транспорту. За останній тиждень я провів перемовини з трьома компаніями, які займаються продажами електробусів, які, як виявляється, за такою самою ціною, як тролейбуси. Але набагато економніші та екологічніші. Тому, думаю, за січень-лютий ми вийдемо на фінішну пряму з перемовинами щодо закупівлі транспорту.

Нагадаємо, 23 грудня відбулося третє засідання першої сесії нового депутатського скликання Чернівецької міської ради. Депутати обрали секретаря Чернівецької міської ради та заступників міського голови.

Коментарі