Новини

Роман Клічук — новий мер Чернівців: що відомо про кандидата та команду

Новий мер є кандидатом від новоствореної місцевої партії «Єдина альтернатива», яка за результатами виборів пройшла в міську, районну та обласну ради.

Фото зі сторінки Романа Клічука у фейсбуку

30 листопада ТВК оголосила остаточні результати виборів мера у Чернівцях. Так, новим керівником міста став кандидат від «Єдиної альтернативи» Роман Клічук.

До речі, другий та останній тур виборів пройшов учора, а чернівчани обирали свого мера серед двох кандидатів: Романа Клічука та Віталія Михайлішина («Команда Михайлішина»).

Варто сказати, що новообраний мер постійно лідирував у голосуванні. Так, у першому турі за нього проголосували 15 317 виборців, що становить 27,23%, а за Михайлішина свої голоси віддали 11 988 (21,31%).

Перемогу Клічука екзит-поли гарантували ще 29 листопада, відрізнялися лише відсотки кандидатів. Так, за результатами опитування, яке проводив Інститут соціології Маковецького, за Романа Клічука проголосували 59,1%. А Віталій Михайлішин набрав 40,9% відповідно.

За результатами екзит-полу Info Sapiens, Романа Клічука підтримали 61,1% виборців, а Віталія Михайлішина — 38,5%.

Міська виборча комісія ж оголосила, що за Романа Клічука проголосували 59,54% виборців, а за його опонента віддали голоси 37,5% виборців.

До речі, «Єдина альтернатива» — перша у списку партій, які проходять до Чернівецької міської ради. Також членам цієї політсили дали 9 мандатів в обласній раді. А ще вони отримали 12,66% голосів і до Чернівецької районної ради, більше лише у «Слуг народу».

Нагадаємо, 2 липня у Чернівцях презентували новий громадський рух «Єдина альтернатива».

До складу нової організації ввійшли відомі чернівчани з різних сфер діяльности: підприємці, вчителі, лікарі, волонтери тощо. Згодом вони заявили про свій намір іти в політику, однак громадський рух продовжує існувати паралельно.

«Мер не може діяти без команди, це унеможливлює процес розвитку. Ми мали змогу спостерігати це у Чернівцях. Той недобрий хід, який сформувався тут, — знімати мера — може стати традицією. А комусь місто ж треба розвивати, а не лише гризтися між собою. Тому необхідно обирати людину і дивитися на її команду», — раніше розповідав «Шпальті» практик прикладної політики та політтехнолог «Єдиної альтернативи» Руслан Рохов.

Так, нині у Чернівцях не повинно бути конфлікту між головою міської ради та депутатами. А містянам залишається вірити, що слова Вілла Роджерса «після виборів і після одруження рідко отримуєш те, чого прагнув» не стосуються нашого міста.

Коментарі