Аналітика

Хто може захистити пам’ятки архітектури у Чернівцях від втручання власниками?

Чиновники фіксують порушення та складають адміністративні штрафи, але це не завжди має вплив на власників будинків.

У Чернівцях пам’ятки архітектури не захищені від самовільного втручання, перепланування та змін власниками. Захистити їх фактично не можуть і чиновники. 

Щороку в історичному центрі міста виростають самобуди, обшивають пінопластом історичні фасади, прорубують двері та вікна у стінах там, де це заборонено.

Так минулого, 2019 року, у Чернівцях управління охорони культурної спадщини ЧМР склало 29 протоколів за статтями 92 і 18833 Адміністративного кодексу «Про адміністративні правопорушення» на загальну суму 33 350 грн. Видали 31 припис про усунення виявлених порушень у сфері охорони культурної спадщини. Цього року статистику ще не оприлюднили. Однак, такі факти були і цьогоріч.

Нещодавно у соціальних мережах чиновниця управління охорони культурної спадщини ЧМР Олена Пушкова опублікувала пост про самовільне будівництво на вулиці 29 Березня, 27. Вона повідомила, що після їнього протоколу на об’єкті виріс новий поверх за одну ніч. А це буферна зона ЮНЕСКО.

Також вона зазначила, що попри приписи, самовільні будівельні роботи продовжуються. Водночас ДАБІ на перевірку вийти не може.

«Можливо, варто повернутися до питання утворення муніципальної поліції», — припускає чиновниця.

У коментарі «Шпальті» начальниця управління охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова розповіла, що громадський активіст Тарас Полатайко моніторить час від час ситуацію в місті та надає управлінню інформацію про початок будівельних робіт чи незадовільних робіт.

«Це та робота громадських інспекторів чи громадськості, коли ми можемо швидко реагувати, коли хтось виявив самовільне втручання. Ми отримали інформацію і вже буквально на другий день були там. Нам потрібно пройти бюрократичну процедуру, аби знайти власників будинку», — розповіла вона.

За словами чиновниці, через декілька днів з часу виявлення будівництва, управління склало протокол та припис на власницю на припинення робіт. За той час на будівлі «виріс» другий поверх.

«Ми зробили все, що у межах наших повноважень. Зафіксували факт самовільного будівництва 92 стаття адмінкодексу, штраф на фізичних осіб складає від 800 до 1700 гривень. Наш припис повернути до попереднього стану будівлю – проігнорований, будівництво триває. Ми радимося з юридичним управлінням, що робити. Адже практика судів показує, що такі речі часто узаконюють через суд», — зазначила Олена Пушкова.

За її словами, у місті є багато об’єктів самовільного будівництва, бо наразі призупинена перевірка таких об’єктів ДАБІ.

«Така ситуація по всій країні, заборонено виходити на перевірки. У ДАБІ значно вищі штрафні санкції. Імовірно, комусь вигідно, щоб ДАБІ не працювало», — вважає чиновниця.

Як повідомили «Шпальті» в Інспекції архітектурно-будівельного контролю Чернівецької міської ради (ДАБІ), вони мають право здійснювати перевірки об’єктів будівництва у Чернівцях. Однак, у березні 2020 року в Україні розпочали реформу системи держархбудконтролю та ухвалили закон, згідно із яким Інспекція не має законних підстав для здійснення будь-яких перевірок.

«До зупинення дії Порядку здійснення заходів державного архітектурно-будівельного контролю, Інспекцією проводились планові і позапланові  перевірки, і у разі виявлення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт, у тому числі виповнення факту самочинного будівництва, Інспекція мала право видавати обов`язкові до виконання приписи про зупинення виконання будівельних робіт, приписи про усунення виявлених порушень, накладати штрафні санкції про адміністративні правопорушення на фізичних осіб та юридичних, залежно від класу наслідків об’єкта будівництва», — зазначив керівник Інспекції архітектурно-будівельного контролю Чернівецької міської ради Сергій Пижівський.

Щодо об’єктів самочинного будівництва за адресою вул. 29 Березня, 27 в Інспекції кажуть, що управління охорони культурної спадщини ЧМР письмово проінформувало Інспекцію про роботи з реконструкції за цією адресою.

«Інспекція встановила, що відповідно до Реєстру Будівельної діяльности, відсутня інформація щодо набуття права на виконання будівельних робіт за адресою вул. 29 Березня, 27 у Чернівцях, що може свідчити про самочинне будівництво. Однак здійснити заходи контролю Інспекція зможе лише після відновлення дії Порядку здійснення заходів державного архітектурно-будівельного контролю», — каже Сергій Пижівський.

Власниця вказаного будинку, що на вулиці 29 Березня, 27 пані Тетяна розповіла у коментарі «Шпальті», що не мала інформації про те, що будівля має історичну цінність. І після отримання припису управління, пообіцяла повернути попередній вигляд будинку фактично на 95%.

«Ми купили однокімнатну квартиру, там тече дах, тому довелося робити ремонт, стіни були гнилими. Вирішили замінити все. Від проєкту відхилилися, скільки не мали інформації про те, що будівля знаходиться в буферній зоні ЮНЕСКО. Адже у сусідній квартирі власники робили ремонти, вони отримали дозвіл на ці роботи. 

Наразі ми виготовили новий проєкт та працюємо за ним. Будівлю постараємося максимально відтворити до первісного стану зовні, єдине опустимо стелю у кімнаті, аби зробити декілька кімнат усередині»,  — зазначила пані Тетяна.

Власниця будинку погоджується, що історичні будівлі потрібно берегти і просить чернівчан не повторювати її помилок та обіцяє зберегти будівлю у відмінному стані. 

Який має вигляд будівля після ремонту та була до, дивіться тут. 

 

Коментарі