Інтерв'ю

Як вибрати якісний антисептик. Інтерв’ю з виробником антисептичних засобів

Керівник компанії з виготовлення антисептичних засобів про переваги та недоліки різних видів антисептиків, важливість дотримання гігієни рук та вітчизняний ринок спирту.

 

Пандемія коронавірусної інфекції SARS-CoV-2 змінила щоденну рутину багатьох жителів планети. В соціальних мережах та засобах масової інформації активно ширилися заклики ретельно мити руки та дезінфікувати поверхні навколо себе. Безліч користувачів TikTok та Instagram навіть показували на відео, як правильно це робити.

«Шпальта» поспілкувалася з експертом із виготовлення антисептиків про те, як їх робити, на що потрібно звертати увагу під час вибору антисептичних засобів та чи всі санітайзери є безпечними для здоров’я людини.

Микола Вірьовкін уже десять років працює у спиртовій галузі. 2014 року розпочав діяльність із виготовлення антисептиків. Зараз він є керівником компанії Він Стрім – вітчизняного виробника антисептичних та дезінфекційних засобів. Клієнтами фірми є як приватні особи, так і великі компанії та державні організації. Також підприємство співпрацює з громадськими організаціями, спільно з якими вже впродовж 3 років веде просвітницьку діяльність щодо використання антисептичних засобів.

Як правильно дотримуватися гігієни рук

Ми контактуємо з навколишнім світом здебільшого за допомогою рук. Вони і збирають найбільше забруднень. Щоб правильно обробити руки, нам спочатку потрібно змити видимі забруднення. Це можна зробити за допомогою мила або засобів, що містять поверхнево активні речовини (ПАР). Я стараюся не використовувати ПАР, які є більш агресивними. Проте після миття рук мікрофлора на їхній поверхні нікуди не зникає. Серед мікроорганізмів є патогенні — збудники хвороб. Щоб їх знищити, потрібно провести антисептичну обробку. Спирт — активна речовина антисептика — руйнує захисну оболонку вірусів, і вони вмирають. Однак цей процес є досить тривалим, тому руки варто обробляти не менше 30 секунд. Це справді важливо, інакше небезпечні мікроби можуть вижити.

Чи є альтернатива спиртовим антисептикам

Антисептична обробка рук, яка би знищувала 99% мікрофлори, зокрема патогенної, можлива лише за використання спиртових антисептиків. Усе інше – це маркетинг і бажання сподобатися покупцеві. Золотий стандарт Всесвітньої організації охорони здоров’я – це спиртовий антисептик із вмістом спирту не менше 65%. Є ще санітайзери з хлоргексидином. Ця речовина дійсно може понизити кількість бактерій на руках, але вона не діє на грибки, спори та віруси. Зруйнувати протеїнову оболонку вірусу може лише спиртовий антисептик із високим вмістом спирту.

Який спирт використовують для виготовлення антисептиків

99% спиртової продукції в світі — це етиловий і пропіловий спирти. Останні синтезують із нафти й газу. Вони є штучними, тому випадки алергічних реакцій після використання такого антисептика трапляються значно частіше. Крім того, пропіловий спирт має різкий запах та є отруйною речовиною. Шкідливими є і його випари. Потрапляння спирту в організм може спричинити порушення центральної нервової системи. Своєю чергою етиловий спирт виготовляють на основі пшеничного або кукурудзяного зерна, тобто він є натуральним. Запах хорошого етилового спирту не є настільки різким і швидко зникає.

Про якість спиртів

Часто, коли говорять про спирт, можна почути слова денатурат чи ацетон. Це насправді міф. Коли виготовляють спирт для технічного використання, його денатурують, тобто додають гіркі та піноутворювальні домішки, які унеможливлюють його вживання як напою. Якісний технічний спирт від якісного харчового відрізняється лише наявністю таких добавок.

Раніше в Україні заводи, що виготовляють останній, не мали права виробляти інші види спирту. Тому в технічну сферу, до якої належать антисептики, потрапляв спирт низької якости. Якщо антисептик мутний, то для його виготовлення скоріш за все використали спирт після вторинної переробки.

Про попит на антисептики під час пандемії

Після першої хвилі захворювань попит на ринку антисептиків виріc у 5 разів. Такі зміни призвели до того, що багато компаній перепрофілювалися на виготовлення антисептиків з інших технічних галузей. Для цього вони скуповують відходи спиртового виробництва. Проте в Україні достатньо компаній із досвідом, які використовують якісний спирт.

 

Зараз Україна не залежить від поставок антисептиків із закордону. Адже якісні нашого виробництва нічим не відрізняються від них. Ті фірми, які залежали від імпорту з-за кордону, продали в березні весь товар і залишилися ні з чим. Кожна країна намагалася врятувати своїх громадян. Попит зріс настільки, що вони не мали змогу експортувати товар в інші країни. У квітні уряд зобов’язав національний концерн Укрспирт надати харчовий спирт виробникам антисептиків, тому Україна зараз повністю забезпечена матеріальною базою для виготовлення антисептиків та має хороший експортний потенціал.

Чи не шкодить антисептик шкірі рук

Щоб розуміти, який вплив має антисептик на шкіру рук, потрібно звернути увагу на його водневий показник (pH). У шкіри здорової людини він дорівнює 5.5. Тобто, щоб бути максимально нейтральними, антисептичні засоби повинні мати такий же показник. Мило зазвичай має високий рівень pH, що руйнує ліпідний шар шкіри. А якщо він виснажений, то шкіра втрачає вологу і швидше старіє. Своє чергою кислотне середовище спричиняє демінералізацію шкіри. Спиртовий засіб має нижчий рівень pH, ніж мило, тому впродовж дня краще використовувати саме антисептик. Ми дбаємо про те, щоб pH-показник наших продуктів не перевищував норму в 6.5.

Про гелеві антисептики та їхні переваги

Гелеві антисептики зазвичай містять компоненти, що зволожують шкіру, а не виснажують її. Такий вид є дещо економнішим, адже краще розтікається поверхнею долонь і допомагає обробити всі зони рук. Гелевий антисептик випаровується набагато повільніше, що дозволяє витримати необхідні для повного знищення мікроорганізмів 30 секунд. Якість компонентів є важливою для всіх видів антисептиків. Допоміжними речовинами зазвичай виступають гліцерин і перекис водню, проте основним компонентом є якісний зерновий етиловий спирт.

Офіційний представник виробника в Західному регіоні — Нечипоренко Людмила.

Інформація за телефонами 0509182769, 0678765217

Фото Ліліани Іонашку

Коментарі