Новини

Завдяки пакетику чаю астронавти на космічній станції знайшли місце витоку повітря. Як це трапилося

Про витік повітря знали ще з 2019 року, але не змогли знайти тріщину. Зараз її заклеїли скотчем. 

Фото Gareth Hubbard, unsplash.com

Космонавти з Міжнародної космічної станції знайшли місце витоку повітря завдяки чайному пакетику. Він рухався у невагомості.

Про це мовилося у трансляції NASA. 

Про витік на стінці астронавти знали ще з 2019 року, проте не змогли знайти тріщину. 

З серпня 2020 року витік повітря почав збільшуватися й у вересні вже склав 1,4 кілограма за добу. Через це членам екіпажу треба було детально дослідити станцію. 

Не змогли знайти витік і російські космонавти Анатолій Іванишин, Іван Вагнер та американський астронавт Крістофер Кессіді. Вони намагалися припинити витік повітря, але не знаходили джерело проблеми. Всередині «Союзу» підвищилася температура, але екіпаж не постраждав.

Як виявили проблему

14 жовтня 2020 року на МКС вилетів пілотований корабель «Союз МС-17». Він доставив обладнання для ретельнішого дослідження, а також матеріал для герметизації модуля.

Зрештою тріщину виявили. Однак не за допомогою обладнання, а звичайного пакетика чаю. Витік трапився у російському сегменті «Зірка», як і передбачали фахівці NASA. 

Як сказав член екіпажу Анатолій Іванішин, камери зафіксували напрям руху пакетика. Так вдалося з’ясувати, що повітря виходить у місці апаратури системи зв’язку. 

До речі, для того, щоб вирішити проблему, космонавти заклеїли пробоїну скотчем.

Раніше ми писали про те, що NASA перенесла запуск пілотованого корабля Crew Dragon до Міжнародної космічної станції з 31 жовтня на середину листопада. Причина — SpaceX повинні завершити тестування обладнання та аналіз даних.

Коментарі