Новини

Як відбувся фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ у карантинному форматі

У рамках фестивалю відбулося 32 події. Серед них – поетичні читання, дискусії, презентації нових книжок, автограф-сесії та екскурсії «Місцями Пауля Целана».

Фото Василя Салиги

Із 4 по 6 вересня у Чернівцях тривав ХІ Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ. Через те, що Чернівці віднесли до «червоної» зони, організатори дещо змінили формат заходу: фестиваль відбувся онлайн, і наразі кількість переглядів усіх подій «Меридіану» сягає близько 80 тисяч. 

Фокусна тема цьогорічного MERIDIAN CZERNOWITZ – «Слідами Целана». У рамках фестивалю відбулося 32 події. Серед них – поетичні читання, дискусії, презентації нових книжок, автограф-сесії та екскурсії «Місцями Пауля Целана». Учасниками заходів стали 30 авторів із 5 країн: Німеччини, Австрії, Швейцарії, Ізраїлю та України. 

Також на фестивалі представили молодіжну перформативно-поетичну сцену, участь у якій узяли чернівецькі автори. 

Фото Василя Салиги

На цьогорічному «Меридіані» також відбулися презентації п’яти нових книжок, що вийшли в однойменному видавництві спеціально до фестивалю: поетичної збірки «NAKED ONE» Юрія Іздрика, «За такі гріхи Бог ще подякує» Тані Малярчук, поеми-трактату Володимира Гаряїва «Метафізичний реквієм», а також прозових – «малий український роман» Андрія Любки й «Порт Житана» Олеся Ільченка. Глядачі фестивалю першими в Україні мали змогу послухати читання з нового роману Юрія Андруховича «Радіо Ніч» та побачити картину-обкладинку книжки (художник Влодко Костирко). 

Фото Василя Салиги

Окрім онлайнових подій, у Чернівцях біля пам’ятника (не)відомому поету відбулося шість автограф-сесій за участю Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Юрія Іздрика, Андрія Любки, Софії Андрухович та Броніслава Тутельмана.

«Навіть всупереч фінансовим та організаційним труднощам, наша команда вкотре продемонструвала, що гнучка та здатна адаптуватися до нових обставин і створювати цікаві, якісні та резонансні культурні події, яким став цьогорічний «Меридіан» – однозначно інакшим, не схожим на жодний із попередніх фестивалів, але цим і унікальним та захопливим. Для усіх причетних», — каже директорка Meridian Czernowitz Євгенія Лопата.

Переглянути записи фестивальних подій можна на офіційній сторінці Meridian Czernowitz у фейсбуку.

Фото Василь Салига

Коментарі