Новини

У Чернівцях зніматимуть фільм за романом Софії Андрухович «Фелікс Австрія»

У головних ролях – акторка серіалу «Школа» Олеся Романова та польська актриса Маріанна Янушевич. Головна чоловіча роль у Романа Луцького. 

Уже наприкінці цього місяця у Чернівцях стартують зйомки нового українського фільму «Віддана». Кіно зніматимуть за мотивами роману відомої письменниці Софії Андрухович «Фелікс Австрія».

Зйомки фільму відбуватимуться в Чернівцях з 30 квітня до 2 травня. Як розповіла «Шпальті» продюсерка фільму Ірина Домніна, актори працюватимуть тільки на одній локації – в музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської.

«Ми шукали гарний театр, і кращого, ніж чернівецький, не знайшли. Зйомки проводитимемо там упродовж трьох днів. Окрім наших акторів, участь у цьому процесі братимуть і чернівчани, яких ми відбирали під час кастингу», – розповіла Ірина.

Зйомки фільму проводитиме компанія FILM.UA Production, яка викупила на це права ще два роки тому.

Також продюсерка розповіла, хто виконуватиме головні ролі у стрічці.

Головна чоловіча роль у Романа Луцького. Він гратиме скульптора Петра Сколіка, чоловіка Аделі. Українку за походженням, служницю Стефанію Чорненьку, від імені якої ведеться розповідь, зіграє польська актриса Маріанна Янушевич («Дивізіон 303. Справжня історія», «Стоденка», «Перекладач», «Місто 44» та ін.).

Роль панночки Адель Ангер – наполовину польки, наполовину німкені – втілить випускниця акторського курсу першої української кіношколи Ukrainian Film School актриса Олеся Романова («Школа»), для якої ця робота стане дебютом у повнометражному кіно. 

Дебютним проектом «Віддана» стане і для режисерки-постановниці Христини Сиволап, яка раніше не працювала в повнометражному кіно.

«Для мене це історія про позбавлення ілюзій, – зазначає Христина. – Розповідь про те, наскільки сильним може бути бажання людини зберегти мир, народжений його уявою. Головна героїня Стефа потрапила в пастку любовного трикутника зі зведеною сестрою Адель і її чоловіком Петром. Їхні стосунки, з одного боку, наповнені заздрістю і взаємозалежністю, але в той же час – романтикою і щирою турботою. Головна героїня живе в ілюзії, що її відданість і химерна любов є життєво необхідними для Аделі, яка до того ж є господинею Стефи. Іронія в тому, що ця самовідданість ускладнює життя обох сторін – і тієї, яка служить, і тієї, яка приймає служіння. А гумор, еротичні сцени і сексуальний підтекст додадуть історії гостроти». 

Сценарій фільму «Віддана» написала Аліна Семерякова в колаборації з Софією Андрухович. Оператор-постановник картини – Олексій Ламах, художник-постановник – Олександр Батен.

Наприкінці березня представили офіційний тизер до фільму. У ньому використали пісню відомого гурту «Один в каное» «Човен».

Читайте також: Гурт «Один в каное» із сольним концертом виступив у Чернівцях

Про що фільм? 

Історія починається в Станіславові у другій половині 19 століття. Доктор Анґер втрачає в пожежі дружину, але вдається врятувати двох дівчат – рідну доньку Аделю і доньку хатніх робітників Стефанію. У момент розпачу доктор вирішує виховувати їх разом.

Минає 25 років. Дівчата виросли і так само нерозлучні, хоча Аделя тепер заміжня. Стефа ж веде господарство, втамовуючи свою пристрасть у кулінарії. Та вони досі не розуміють, хто одна одній: сестри та подруги, чи служниця та господиня. У калейдоскопі любові та ревнощів, подвійних смислів та таємниць грань між реальністю і вигадкою остаточно зникає. Красиві наряди, вишукані страви та безкінечні шпацери… Що ж станеться, коли ілюзія почне розвіюватися, а замість неї вималюється реальність?

 

Коментарі