Новини

У Чернівці на резиденцію «Пауль Целан 100» приїхав письменник Сергій Жадан

Її учасниками стануть десять митців, кожен із яких упродовж тижня мешкатиме у столиці Буковини та працюватиме над написанням есе про Пауля Целана.

13 липня у Літературному целанівському центрі свою участь у резиденції «Пауль Целан 100» анонсував письменник і перекладач Сергій Жадан.

Митець став другим гостем резиденції, першим був письменник, перекладач, член ініціативної групи «Меридіану» Юрій Андрухович.

Загалом її учасниками стануть десять митців, кожен із яких упродовж тижня мешкатиме у столиці Буковини та працюватиме над написанням есе про Пауля Целана.

Резиденція «Пауль Целан 100» триватиме три місяці. Наступні етапи проєкту «Літературні дні Пауля Целана 2020» – його презентація на Форумі видавців у Львові, яка відбудеться 17-20 вересня, Літературні дні Пауля Целана у Чернівцях (21-23 листопада), представлення антології «Пауль Целан 100» з двомовними текстами резидентів про Пауля Целана у п’яти містах Німеччини (5-11 грудня) та на Лейпцизькому книжковому ярмарку (18-21 березня 2021 року, Німеччина). Всього буде реалізовано 28 подій.

Жадан каже, що час резиденції вдало збігся з послабенням карантину і це не може не тішити, бо живе спілкування у подібних проєктах відіграє важливу роль.

«Безумовно, це можливість побувати в місті та попрацювати з текстами. Однак через карантинні обмеження я не мав змоги побачити багатьох людей, із якими спілкуюся і яких люблю. Тому для мене найбільшим очікуванням від резиденції є не так сама робота, як змога поспілкуватися. Не в онлайн-форматі, коли ти говориш із комп’ютером — холодною залізною машиною, а з живими людьми. Бо ця ізоляція обриває всі комунікаційні зв’язки і дуже виснажує емоційно. Тому те, що зараз починаються якісь культурно-літературні заходи, — це дуже важливо. Ми розуміємо, що карантин ще не закінчився і розслаблятися не треба, але також маємо усвідомлювати, що не потрібно забувати про речі, які для нас є важливими: наша поезія, наша література. Це ж для нас не просто хобі чи якась забавка, це те, чим ми живемо», — розповідає автор.

Наступні події за участю письменника:

— 14 липня, вівторок, 18:30 – автограф-сесія Сергія Жадана з нагоди відкриття виставки графіки Олександра Ройтбурда до книжки «Тамплієри». Локація: Літературний целанівський центр (вул. О. Кобилянської, 51). Вхід вільний (тільки в масках). Захід відбувається в рамках проєкту «Czernowitz сьогодні: світське культурне єврейське життя 2020»;

— 17 липня, п’ятниця, 18:30 – дискусія про Пауля Целана та поетичні читання за участю Сергія Жадана та Катерини Калитко. Модератор: Олександр Бойченко. Локація: Літній театр у парку ім. Т. Шевченка (вулиця Садова, 1-А). Вхід вільний (тільки в масках).

Фото Ірини Болести

Коментарі