Новини

У Чернівцях почалися «Літературні дні Пауля Целана 2020»

Проєкт присвячений 100-річчю від народження поета.

Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ презентував старт проєкту «Літературні дні Пауля Целана 2020 (читання та дискусії в Україні й Німеччині)». Першим резидентом став письменник, перекладач, член ініціативної групи «Меридіану» Юрій Андрухович.

Кураторка Євгенія Лопата розповіла, що проєкт триватиме до літа наступного року і передбачає декілька етапів.

«Він передбачає декілька проєктних етапів. Ми запросили до участи 5 українських та 5 німецьких літераторів, письменників, перекладачів. Це Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Катерина Калитко, Ігор Померанцев, Таня Малярчук, Макс Чоллек, Катя Петровська, Ненсі Гюнґер, Александру Булуц, Рон Вінклер. У різні періоди ми запрошуємо їх у Чернівці, де вони будуть досліджувати місто, творчість Целана, знайомитися з архівними документами. Відтак ці враження та напрацювання втілять у тексти, які будуть видані окремоюю українсько-німецькою антологією «Пауль Целан 100». У такий спосіб Чернівці вкотре демонструють свою актуальність серед інших європейських міст і затребуваність у мистецькій, інтелектуальній та туристичній галузях», – каже Євгенія Лопата.

Окрім цього, всі резиденти матимуть виступ у Літературному целанівському центрі, під час якого читатимуть власні твори та обговорюватимуть творчість письменника. До їхньої програми також входять екскурсії місцями відомого поета в Чернівцях, відвідування обласного архіву, вивчення оригінальних документів, пов’язаних із життям митця, знайомства та зустрічі з місцевою інтелігенцією, істориками, культурними діячами.

Письменник Юрій Андрухович поділився, що з радістю прийняв пропозицію взяти участь у проєкті.

«Поклавши руку на серце, скажу, що кожна поїздка у Чернівці для мене свято. Я буваю тут так часто, як можу. А можу нечасто. Тепер є можливість упродовж декількох днів побути ближче до Целана і самого міста. Зрозуміло, що зовсім розчинитися в цьому навряд чи можливо, адже ми в іншому часі. Це об’єктивна обставина, але важливо відчути щось особливе саме цього року, що завершує сторіччя Целана. Чернівці є містом, де Целан сформувався. Розраховую на те, що цей час буде продуктивним», – каже письменник.

Проєкт відбувається за підтримки Kulturstiftung des Bundes (Федерального культурного фонду Німеччини) в кооперації зі штутгартською спілкою Ukrainisches Atelier für Kultur und Sport e.V.

Фото Альона Чорна

Коментарі