Аналітика

Без пандусів та документів: як виконують нові вимоги щодо концепції встановлення літніх майданчиків у Чернівцях

«Шпальта» проінспектувала разом із працівником відділу охорони культурної спадщини ЧМР літні майданчики на вулиці Ольги Кобилянської. Як облаштовують ці конструкції та чи дотримуються нової концепції підприємці?

 

З 2020 року у Чернівцях діють нові вимоги для встановлення літніх майданчиків біля закладів громадського харчування. Це концепція щодо їхнього архітектурно-художнього оформлення. Серед нових норм: не можна встановлювати подіуми, настили та інші подібні конструкції. Лише у разі серйозного перепаду висоти тротуару або якщо майданчик розташований на нетесаній бруківці, підприємець має право облаштувати подіум не вище 15 сантиметрів. Крісла, столи та лавки повинні бути виготовлені лише з натуральних матеріалів. Не можна встановлювати дивани більше 2 м та пластикові меблі.

Заборонено важке перекриття, конструкції огорожі повинні бути виготовлені з натуральних матеріалів, обов’язково забезпечити безперешкодний доступ для осіб з інвалідністю та маломобільних верств населення.

Крім того, Кабмін запровадив нові норми умов роботи літніх майдаників на період карантину через пандемію коронавірусу. Зокрема: забезпечення дотримання відстані не менше 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більше двох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).

«Шпальта» разом із головним спеціалістом відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради проінспектували конструкції майданчиків на пішохідній вулиці міста — Ольги Кобилянської.

Про дозволи на роботу літніх майданчиків, вартість оренди землі на їхнє розміщення та штрафи за самовільне встановлення таких конструкцій читайте у нашій аналітиці.

Інспектувати почали з боку Центральної площі. Перший літній майданчик — конструкція, яку встановили на початку вулиці Доброго. 

«Ми не отримували звернення від власника закладу на розміщення літнього майданчика. Тому не буду коментувати. Видно, що конструкція не відповідає вимогам нової концепції», — каже головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини ЧМР Василь Михайлюк.

Далі праворуч — конструкція літнього майданчика біля закладу «Gorno». Тут пандус виходить за її межі на дорогу пішохідної вулиці. Візуально видно, що відстань між столиками менше двох метрів.

«Загалом він відповідає концепції, єдине — що пандус не повинен виходити за межі майданчика (він має бути розміщений у межах конструкції). А тут він виходить за контур. Крім того, зависокий настил, відповідно пандус вийшов за межі», — коментує Василь Михайлюк.

За його словами, під час розроблення нової концепції принциповим було те, аби літні майданчики були доступними для маломобільних груп населення. 

Наступна конструкція розміщена біля закладу «VYO».

«Якщо дивитися на парасольки, вони відповідають концепції, а ось закриття з боків — ця захисна плівка — його у проєкті на погодженні не було. У нас є багато випадків, коли подають проєктну документацію в одному вигляді, а результат, ми бачимо, зовсім інший», — каже Василь Михайлюк.

«Щодо пандуса, він тут є, але щоб зрозуміти, де межі літнього майданчика, потрібно звіряти з документацією», — продовжує чиновник.

За його словами, концепція передбачає використання натуральних матеріалів. Це може бути оргскло, скло. Але під час карантину ці закриття не можна встановлювати. Майданчик повинен провітрюватися. 

Василь Михайлюк розповідає, що буває, коли документацію у відділ подають на двох аркушах, коли фотофіксацію подають без нічого, а іноді розробляють згідно зі всіма державно-будівельними нормами (далі ДБН), де розраховані всі протяги, вітрові навантаження, розбито кожен місяць, у який період часу, яким чином проходять вітрові навантаження і як доцільно ставити ці закриття. 

«Ми звертаємо увагу, що над проєктом літнього майданчика мають працювати сертифіковані фахівці (архітектори). Вони можуть розробити проєкти, які відповідають усім ДБН».

Правору  ще один літній майданчик біля закладу «Steak master».

«Загалом тут усе згідно з концепцією. Він максимально відкритий, немає реклами. Покриття майданчиків допускається, на звисах логотип. Немає бути реклами торгових марок тощо. У цьому випадку ми бачимо, що однотонна покрівля, огородження не високе, майданчик провітрюється, але… немає пандуса», — каже головний спеціаліст.

За його словами, встановлювати підвищення дозволяється, якщо є схил чи нерівності поверхні. У концепції чітко прописано, який градус нахилу є допустимим для встановлення підвищення.

«Ось поруч — ресторан «Джорджина», тут теж візуально видно, що є схил. Але власники встановили просто столи та столики з парасольками», — коментує чиновник.

Столи та стільці також встановлені поруч із кафе «Львівські пляцки». Вони погоджені у відділі, і до їхнього розміщення та вигляду у нас немає запитань, каже Василь Михайлюк.

Конструкція біля закладу «Gusto Cafe» вражає масивністю. 

«Ми не отримали звернення на погодження від закладу «Gusto Cafe». Ймовірно, вони встановлюють старий варіант літнього майданчика. Пригадую, такий був у них раніше».

Василь Михайлюк демонструє проєкти, які отримують від підприємців. Каже, наразі питання щодо літніх майданчиків на контролі в структурних підрозділах міської ради. Обговорюють, як працювати підприємцям у нинішніх умовах.

Станом на 2 червня інспекція охорони здоров’я ЧМР отримала чотири звернення від підприємців за 2019 рік та 14 звернень на погодження проєктів розміщення літніх майданчиків 2020 року. 

«Заявник подає документи в ЦНАП і упродовж 10 днів отримує погодження або ми повертаємо на доопрацювання. Цього року з 14 проєктів 12 погодили, 2 відправили на доопрацювання», — каже Василь Михайлюк.

За його словами, навіть на встановлення столиків, стільців та парасолі потрібні розрахунки фахівця, хоча б елементарні.

«Та ж парасоля повинна мати певні розміри і навантаження. Аби коли вітер здіймається, вона не впала на відвідувачів».

Ліворуч — конструкція біля закладу «Картотека». 

«Цей літній майданчик, пам’ятаю, у нас погоджено. Бачимо, тут немає пандуса. Але конструкція ще в процесі роботи, тому побачимо, коли запрацює», — каже наш співрозмовник.

Біля «Віденської кав’ярні» — двоповерхова конструкція.  

За словами чиновника, проєктна документація на встановлення літнього майданчика біля цього закладу перебуває на розгляді: 

«Наразі візуально помітно, що пандус виходить за межі майданчика. Конструкція закрита з усіх боків плівкою. Концепція не обмежує два поверхи — дозволено в межах приміщення».

Поруч монтують конструкцію біля закладу «М’ята». 

«Конструкція вже готова, те, що ми бачимо наразі, відповідає концепції, але немає пандуса», — коментує Василь Михайлюк.

Крайній на вулиці Кобилянської літній майданчик  біля закладу «Ефес».

«Ця конструкція могла би стати показовою таких типів літніх майданчиків: є пандус у межах площі, конструкція не масивна. Єдине — плівка з боків, яку можна було просто не ставити або ж використати оргскло», — зауважує Василь Михайлюк.

Проінспектувавши літні майданчики на вулиці Ольги Кобилянської, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини ЧМР зауважив, що основні порушення  це пандуси і масивність конструкцій; якщо скрупульозніше поставитися до цього, то їх можна усунути і нормально працювати.

«У нас усе погоджено з екоматеріалів»

Власники закладів харчування, які встановили літні майданчики біля своїх закладів, запевнили у коментарі «Шпальті», що у них є всі документи на встановлення конструкцій, крім того, все відповідає концепції.

Власниця кафе «VYO» Богдана Герасимчук каже, що проєкт ескізу літнього майданчика замовили в архітектора. Відтак подали на погодження.

«Літній майданчик виготовляли, дотримуючись нової концепції. Проблем під час виготовлення проєкту чи погодження не було. На все витратили близько місяця. У нас дерев’яні конструкції, все з екоматеріалів, є пандус. Підвищення використали через нерівності поверхні», — розповідає Богдана Герасимчук.

Власник кафе «YUGO coffee» Юрій Горченко каже, що для нього у роботі нічого не змінилося. Оскільки він не встановлював громіздких конструкцій, а просто викладає перед закладом столики та стільці. 

«У мене маленька площа, немає місця встановлювати конструкції. Тому я просто заплатив за оренду землі і після карантину буду викладати на вулицю столи та стільці», — зазначає підприємець.

Натомість у Департаменті містобудівного комплексу та земельних відносин ЧМР кажуть, що навіть аби розмістити один-два столики біля закладу харчування, потрібно оформити паспорт прив’язки.

«Навіть якщо це два столики, потрібно оформити паспорт прив’язки. Звернутися до архітектора, розробити візуалізацію або схему розміщення конструкції, її зовнішній вигляд із розмірами території, яку будуть використовувати під літній майданчик. Відповідно до проєктної документації укласти угоду й оплатити орендну плату за користування земельною ділянкою», — каже головна архітекторка Чернівців Наталія Хілько.

За її словами, якщо власник закладу мав попередній дозвіл сесії ЧМР, потрібно звернутися із заявою у Департамент на продовження договору. Це стосується закладів, які розміщені не в історичному середовищі. 

«Цього року видали близько 22 паспортів прив’язки на роботу літніх майданчиків. Ми закликаємо звертатися підприємців за погодженням, усі, хто має намір використовувати літні майданчики — за продовженням паспорта прив’язки. Самовільно встановлювати не зовсім чесно. Ми фіксуємо інформацію та передаємо в управління благоустрою», — зазначила Наталія Хілько.

Заклади, які розміщені в історичному середовищі Чернівців, повинні звернутися за погодженням концепції літнього майданчика у відділ охорони культурної спадщини. 

Як розповіла начальниця відділу Олена Пушкова, цього року за погодженням паспортів за новою концепцію звернулося мало підприємців. Багато власників закладів харчування просили, аби їм дозволили ще рік працювати за старими правилами. 

«Торік ми розробили концепцію за архітектурним художнім виглядом літніх майданчиків. Минулий рік був перехідним, підприємців мали попередити про те, що діє новий порядок встановлення. Ми отримали багато звернень від власників закладів відтермінувати нову концепцію у зв’язку з карантином, через який частина сезону втрачена, а потрібні додаткові кошти на нову концепцію. Ми підготували відповідне рішення відтермінувати концепцію і винесли за порядком денним на розгляд виконкому. Але він не вніс це питання на розгляд. Тож автоматично це питання знімається і діє нова концепція. Річ у тім, що підприємці, як правило, дуже довго “розкачуються” і починають в останню ніч готувати документи. І сьогодні досить невеликий відсоток погоджених паспортів за новою концепцією, решта встановлюють майданчики, як хочуть», — розповідає Олена Пушкова.

За її словами, управління спробувало піти назустріч підприємцям, але останні неохоче йдуть на поступки. Та конкуренція між ними має бути добросовісною, тому всі повинні працювати за правилами.

«Думаю, щодо них буде інспекційна діяльність. Тому починаємо перевірки і штрафи», — зазначила Олена Пушкова.

Як повідомив начальник управління контролю за благоустроєм ЧМР Ярослав Городенський, станом на 29 травня управління отримало інформацію про 14 літніх майданчиків, які мають право здійснювати підприємницьку діяльність на території міста. Інспектування будуть проходити щодня.

«Відповідальність за порушення правил благоустрою — стаття 152 адмінкодексу — це штраф для юридичної особи від 850 до 1700 грн, фізичної — 340-1340», — зазначив керівник управління.

Тарифи і зони на встановлення літнього майданчика у Чернівцях 

У місті для літніх майданчиків, пересувних споруд та інших об’єктів на сесії міської ради затвердили базові ставки, які корегують. А ще місто поділено на зони.

Зони і тарифи:

центральна – 1204, 30 грн за м/кв;

середня – 853,26 грн м/кв;

периферійна – 532, 87 грн м/кв. 

Як повідомила провідна фахівчиня відділу контролю платежів та аналізу виконання договорів оренди землі при Департаменті містобудівного комплексу та земельних відносин ЧМР Олена Смерека, це середня базова ставка, але після коригування, враховуючи індекс інфляції, кількість днів тощо, середня ставка, наприклад, у центральній зоні становить 495,89 грн м/кв.

Крім того, цього року міська рада ухвалила рішення, на період карантину перерахували вартість і зменшили плату за розміщення літніх майданчиків. 

У Департаменті вже підрахували, скільки втратить бюджет міста, якщо підприємці не встановлять літні майданчики за новою концепцією. 

«Ми вже зробили підрахунки. Це орієнтовно 600 тисяч гривень. Це з урахуванням, якщо будуть затримки і не встановлять у центральному ареалі міста», — каже Олена Смерека.

 

 

 

   

 Фото Володимира Гуцула

Коментарі