Аналітика

Місто піщаних бур: чому Чернівці потопають у смітті та пилюці

Департамент ЖКГ досі не уклав договори на прибирання прилоткових територій доріг. Крім того, комунальні підприємства не мають достатньої кількости сучасної вакуумної техніки, аби зібрати пилюку.

Щовесни чернівчани потерпають від пилюки, яка збирається на прилоткових територіях доріг. Попри малосніжну зиму цього року, декотрі ділянки у місті не прибрали від пилу, а подекуди зібрані купи піску роздуває вітер в очі перехожим.
Чому ніхто не вивозить та не прибирає дороги від сміття та бруду у Чернівцях, про вакуумні прибиральні машини, які лише починають з’являтися у нашому місті, читайте в аналітиці.

Вулиця Руська, Кармелюка, Білоруська – це лише частина доріг, де наші журналісти зазнімкували купи піску та пилюки, які знову розмете вітер або ж розмиє дощ.

Прилоткові території на багатьох навіть центральних дорогах міста потопають у пилюці.

Люди скаржаться у соцмережах, що від пилу рятують маски й окуляри, які вони змушені носити через карантин. Чернівчани, які нещодавно бували в інших містах України, кажуть, що такого немає ніде.

«Нещодавно їздив у справах до Львова. Не знаю, чим вони посипають взимку вулиці, але дороги у них чисті: немає пилу та бруду навіть у спальних районах, зокрема Сихівському», — каже чернівчанин Ігор.

На наше запитання, чому місто потопає у піску та пилюці, у Департаменті житлово-комунального господарства відвовідають, що через зірвані тендери на прибирання не призначили виконавця робіт. Крім того, у місті не вистачає двірників, тому потрібно переходити на механізоване прибирання.

«Тендер не відбувся раніше, бо його заблокували, ми оголосили новий. На прилоткових територіях є купи піску та землі. Управителі та інші підрядники будуть над цим працювати. Їм відшкодують за це кошти. Будемо працювати, аби все це ліквідувати у межах фінансового ресурсу», — розповів у коментарі «Шпальті» ще 29 квітня в. о. директора Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Олег Пилип’як.

Минуло майже пів місяця, але купи піску та землі досі ніхто не вивіз.

Ще не відбувся тендер… — кажуть у Департаменті ЖКГ.

Крім того, зазначають, що сьогодні без техніки для прибирання міста не обійтися. Всього у Чернівцях працюють 220 двірників, а це дуже мало на таке велике місто.

За словами Олега Пилип’яка, комунальне підприємство МіськШЕП має дві вакуумні прибиральні машини. Але вони працюють лише на прилоткових частинах дороги, де є добре покриття.

Також сучасні вакуумні машини закупили декотрі управительські компанії.

«Ручна робота сьогодні дуже трудомістка і затратна в коштах, тому цього року в умовах тендеру на прибирання прилоткової частини доріг надаватимуть перевагу компаніям, у яких є технічні засоби для прибирання – це здебільшого пилососи. Це одна з основних вимог тендеру», — каже Олег Пилип’як.

За МіськШЕПом закріплені певні території на прибирання у Чернівцях.

Як зазначив керівник комунального підприємства Едуард Дущак, їхні вакуумні машини «Глобуси» працюють цілу ніч — з 12 ночі до 6 ранку.

«На підприємстві є два «Глобуси» на базі МАЗу. Один маленький вакуумний англійський автомобіль, який чистить тротуари та підмітає з-під бордюрів. Також «щітка» механічна, яка змітає сміття у бункер. Цього року ми купили її за 80 тисяч гривень», — каже Едуард Дущак.

Однак місту потрібна нова техніка, зазначає керівник МіськШЕПу. Бо у комунального підприємства вона застаріла: це і «поливалки», і «посипалки» 1980-х років.

В управительської компанії «Санітарія», яка обслуговує один із мікрорайонів міста, є сучасна вакуумна прибиральна машина. Підприємство її закупило більше двох місяців тому, і вона вже очищує від сміття та бруду чернівецькі дороги.

«Це вакуумна прибиральна машина АеBі-SCHMIDT. Закупили її, аби покращити якість прибирання наших доріг, зменшити навантаження на ручну працю двірників, яких наразі у Чернівцях не вистачає. Адже за невелику зарплату люди не готові працювати двірниками», — каже власник приватного підприємства «Санітарія» Олександр Пєстов.

За його словами, машину закупили у Європі вживану, 2008 року випуску. Її вартість на українському ринку — від 25 тисяч євро і більше. Ціна нової — понад 100 тисяч євро.

Олександр Пєстов пояснює, що ця машина всмоктує в себе сміття та пил вакуумним методом — як пилосос — і прибирає набагато швидше, ніж якби це робили вручну. Наприклад, вулицю Воробкевича, якщо немає перешкод, може очистити майже за дві години (обидва боки). Тоді як четверо двірників разом із трактором можуть виконати цю роботу за 1-1,5 дня.

«Наразі я не можу сказати, чи вигідно нам. Попрацюємо рік — зробимо висновки. Але є проблеми у місті з покриттям. Ця машина може якісно працювати на рівній поверхні. Знаю, таку техніку закупили ще три управительські компанії у Чернівцях.

Ми беремо участь у тендерах, які оголошує місто. Вже виграли один — на прибирання частини вулиці Воробкевича, Підвенно-Кільцевої і частину Головної. Також обслуговуємо прибудинкові території, де є нормальне покриття», — каже Олександр Пєстов.

У міській раді про проблеми з прибиранням міста знають, однак запевняють, що вирішити ситуацію наразі законним шляхом за один день не можуть. Аби кардинально змінити у Чернівцях цю ситуацію, потрібен не один рік.

Заступник міського голови Чернівців Володимир Середюк також підтвердив у коментарі «Шпальті», що проблема з прибиранням сміття виникла через зрив тендеру.

 «Є учасники певні, які беруть участь у тендері не для того, щоб вигравати, а щоб оскаржувати рішення тендерного комітету і блокувати процес закупівель. Так відбулося першого разу, зараз повторно оголосили тендер, і оскільки він міжнародний, то тільки процедура закупівель складає 45 днів. Наразі потрібно чекати ще приблизно два тижні», — каже Володимир Середюк.

За його словами, нині Департамент ЖКГ, якщо можливо, здійснює відшкодування комунальним підприємствам за прибирання, але мінімально. З нового року фактично надавачів таких послуг у Чернівцях немає.

За словами заступника міського голови, порівнювати наше місто з іншими не варто.

«Наприклад у Полтаві бюджет на прибирання міста торік становив понад 80 млн гривень. У нас же було близько 40 млн грн. Тобто вдвічі менший бюджет. Крім того, аби змінити ситуацію, потрібно рухатися у напрямку налагодження роботи двірників, залучення техніки. Також підприємства хочуть знати, що буде стабільність, адже у нас з нового року вони не отримують фінансування, а податкові навантаження ніхто не скасовував. Ризик високий, тому невідомо, хто хоче у таких нестабільних умовах працювати. В інших містах ситуація більш врівноважена.

Якщо ми хочемо, аби справді було чисто, повинні виставляти відповідні умови, розуміти, скільки вони коштують, і не обманювати себе та інших, а знати, що можемо отримати за такий бюджет», — каже Володимир Середюк.

Досвід Львова

У місті є сім вакуумних прибиральних машин: п’ять великих шестикубових і дві до двох кубів. Загалом прибиральної техніки є понад 120 одиниць. Щоденно, згідно з графіком, працюють мінімум десять машин.

Як розповів у коментарі «Шпальті» начальник відділу благоустрою та зовнішнього освітлення управління інженерного господарства Департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Валерій Самойленко, працюють згідно з правилами благоустрою і технічними правилами утримання доріг у місті.

Фото zaxid.net

«Щоденно прибираємо, миємо місто відповідно до графіків районних адміністрацій, які вони розробили, й угод, які уклали з виконавцями та надавачами послуг. Щоденно, згідно з графіком, працюють мінімум десять поливальних машин. У нас є і приватні структури, які виграли тендер на механізоване прибирання, наприклад, у Сихівському районі. Але більше техніки у комунальних підприємств. У нас є понад 120 одиниць, крім самоскидів — це потужний парк на комунальному підприємстві», — каже Валерій Самойленко.

За його словами, місто вкладає кошти у закупівлю техніки.

«Оновлюємо старий парк. Торік уклали договір у лізинг на закупівлю техніки – це 10 машин. Знайти приватну компанію, яка буде виконувати ці роботи, важко, бо вони не зроблять це дешевше», — зазначив керівник відділу.

А у Чернівцях, вочевидь, цього року грошей на оновлення техніки комунальному підприємству МіськШЕП не виділять. Адже торішній нерозподілений залишок коштів, який мали спрямувати на дороги, ремонти шкіл і садочків, майже цілком перенаправили на боротьбу з коронавірусом. Про це сказав в інтерв’ю Главкому міський голова Чернівців Олексій Каспрук.

Чернівчанам не варто у 2020-му, а, можливо, й у 2021-му році, очікувати на покращення ситуації з прибиранням пилу та сміття на прилоткових частинах доріг. Бо знову ж — у бюджеті немає коштів. Крім того, ні достатньої кількости двірників, ні сучасної техніки. Було б добре, аби нарешті провели тендери та визначили, хто виконуватиме роботи за вже виділені кошти на ці цілі. Аби хоч замели та вивезли те, що назбиралося за зиму.

 

Фото Олександра Білоуса

 

 

Коментарі