Аналітика

Весільний сезон 2020 у Чернівцях: які корективи вніс карантин

Про долю завдатків у разі перенесення святкування, розпис під час карантину та умови вінчання у церкві.

Через продовження карантину в Україні весільний сезон 2020 року розпочнеться значно пізніше. З якими труднощами зіштовхнулися пари, яким доводилося перенести весілля, чи зберігаються за ними завдатки у ресторані та в інших підрядників, як зараз подати заяву до РАЦСу  та за яких умов вас можуть повінчати у церкві під час карантину, читайте у матеріалі.

Пара Тетяни Тельман та Дмитра Борейко 24 квітня мала відгуляти своє весілля. Готувалися до цього дня майже рік, та через карантинні обмеження за місяць до святкування вони були вимушені скасувати банкет. Свято перенесли на 25 вересня з надією, що до осені все налагодиться. Коли вони заговорили про перенесення свята, то спершу зателефонували до ресторану. За вихідні молоді обрали нову дату святкування і домовилися з усіма своїми підрядниками.

«Всі завдатки збереглися»

«Найперше зателефонували у ресторан дізнатися, що робити. Там нам запропонували вільні дати на цей рік. Я їх записала і почала під них підлаштовуватися до всіх інших підрядників на весілля, яким також уже заплатили завдаток. Це фотограф, відеограф, музика, ведучий… Я була налаштована зібрати разом на нову дату весілля всіх наших підрядників, адже я вибрала саме цих людей не дарма. Знайшли день у вересні, також у п’ятницю, коли і ресторан, і наші підрядники були вільні. Пазл склався. Виходить, ми просто перенесли нашу весільну команду з одного дня на інший», розповідає наречена.

Оскільки пара не відмовилася від послуг підрядників, вони не втратили нічого із заздалегідь заплачених грошей. Про вінчання не домовлялися, а розписатися встигли ще взимку. Зараз Тетяна найбільше хвилюється за сукню.

«Добре, що у квітні та у вересні приблизно однакова погода і рукава довгі будуть актуальні. Та я переживаю, чи не зміниться за пів року моя фігура, чи не спадатиме тоді з мене сукня. Вдома її нема де зберігати, тож лишила до того часу в салоні», – додає дівчина.

фото Христини Бирчак

Та є й такі пари, які через карантин не просто перенесли весілля, а скасували його. Христина та Михайло Бирчаки мали одружитися 8 червня. Таку дату весілля поставили не випадково – це день річниці їхніх стосунків. Та ще наприкінці березня молоді вирішили скасувати весілля. Нову дату святкування обирати не поспішають – не хочуть наражати на небезпеку своїх рідних.

«Коли карантин продовжили, ми зрозуміли, що цією новою датою нічого не обмежиться. І навіть після закінчення карантину ризик досі буде. Ми не можемо дозволити, щоб наші дідусі та бабусі відчували себе у небезпеці, бо ми не можемо знати, де був і з ким контактував кожен із гостей. Не впевнена, що зможемо відсвяткувати весілля цього року. Головне, щоб усі були здорові. А стосунки не залежать від дати весілля. Не хочеться запланувати на кінець літа, а потім ще переносити на осінь, якщо ситуація не буде стабільною. Краще перечекати цей період і потім зі спокійною душею все спланувати», – вважає Христина.

З рестораном та деякими підрядниками у пари були тільки усні домовленості, передоплату нікому ще не встигли зробити. Тож вони пояснили підрядникам ситуацію і нічого з грошей не втратили.

«Навряд весілля святкуватимуть раніше липня»

Адміністраторка ресторану Надія Проняєва розповідає, що наразі скасували всі весілля у квітні і травні. Більшість пар переносить святкування на осінь цього року. Деякі навіть на рік.

«Деякі пари переносять весілля, а хтось узагалі скасовує, та гроші ми повертаємо всім. Більшість банкетів переносять на будні, адже вихідні давно вже зайняті. Весілля будуть і в понеділок, і у вівторок. Хоча більшість усе ж шукає віконечка на четвер та п’ятницю», – каже Надія Проняєва.

фото Богдана Том’яка

Весільний ведучий Олег Горинюк розповідає, що вперше за вісім років роботи у цій сфері весільний сезон розпочнеться настільки пізно. Скасували весілля у квітні та травні. Якщо свято відмінили через карантин –  ведучий повертає парі кошти. Або ж проведе їм весілля у день, на коли молоді перенесуть святкування.

«Окрім тих, які переносяться, у мене загалом відпали 14 весіль. Три з них скасували через те, що батьки та родичі за кордоном, і невідомо, чи зможуть приїхати. Решта – через те, що наречені хочуть переносити святкування на вересень, а у мене там уже все зайнято. Пари почали скасовувати весілля тижні два тому. Хоча у мене досі є декілька за травень, які залишилися. Є оптимісти, які чекають до останнього, хоча я дуже сумніваюся у тому, що їхні весілля відбудуться. Думаю, весільний сезон цього року розпочнеться, у кращому випадку, в другій половині липня. Звісно, для всіх весільних підрядників зараз це фінансова прірва, адже для більшости з нас – це основна робота. Але такий період, страждають усі, від нас нічого не залежить», – додає ведучий.

Вінчання і розпис – тільки з найближчими

Попри карантин, пари, які хочуть створити сім’ю, можуть у цих умовах розписатися і навіть повінчатися.

Настоятель храму Святої Параскеви Сербської отець Микола Семелюк розповідає, що на карантин у церкві радо повінчають пари, які не прив’язані до ресторану та гучних збирань. На таїнстві вінчання присутніми можуть бути до 10 людей.

«Шлюбний сезон зазвичай починається тільки з неділі антипасхи, після завершення усіх поминальних днів. За пів року до весілля  пари зазвичай уже домовляються і про вінчання у церкві. Зараз у зв’язку з карантином більшість вінчань, як і весіль, переносять на пізніше. Як правило, все святкування пов’язане з рестораном та гостями, тому переносять усе комплексно. Але буквально днями я заходив у храм і зустрів молоду пару, яка хоче взяти шлюб. Вони сказали, що їм не важливий ресторан і забави, вони просто хочуть взяти благословення на спільне шлюбне життя, взяти таїнство шлюбу. У такому випадку ми їх вінчаємо з дотриманням усіх карантинних норм. У церкві мають бути до 10 людей: молоді, їхні вінчальні, батьки, дружба та дружка. Це робимо у будні, кожен приходить на свою годину, не буде скупчення людей, як на літургії. Якщо не стоїть питання у забаві – ми вінчаємо без проблем», – розповідає священник.

РАЦСИ працюють

РАЦси у період карантину також працюють. У Чернівцях із початку карантину шлюб зареєстрували 67 пар, 32 подали заяви на одруження онлайн і 19 заяв перенесли.

Начальниця Чернівецького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-західного межрегіонального управління Міністерства юстиції Наталія Вишневська розповіла, що РАЦСи зараз змінили режим роботи, проте шлюби реєструють, і заяви також можна подати, але онлайн. Перелік документів для цього такий самий, і навіть відсутність електронно-цифрового підпису не є перешкодою для подачі заяви через інтернет.

«Змінилося те, що заяви подають онлайн через вебпортал Міністерства юстиції України. Тільки у випадку, коли пара не може подати заяву таким чином, через попередній телефонний запис вони можуть прийти до нас. За заявами, які подали ще до карантину, шлюби реєструють, але з дотриманням карантинних заходів. Приходять лише наречені – у рукавичках та масках, спеціаліст забирає у них документи, і коли вони готові,  виносять молодятам, – розповіла пані Наталія.

Зараз у РАЦСах не можуть провести урочисту церемонію. Пані Наталія каже, дозволено до 10 людей на розписі, але оскільки приміщення Чернівецького РАЦСу маленьке, вони і цієї кількости людей не можуть прийняти. Не працює зараз і проєкт «Шлюб за добу». Окрім цього, у нових умовах для молодят проводять лише скорочену церемонію. Та все ж розписатися у цих умовах можна і подати заяву на реєстрацію шлюбу також. Якщо у вас є електронний підпис, то ви надсилаєте онлайн перелік документів і приходите безпосередньо на розпис.  Якщо ж такого підпису немає, процедура така сама, проте впродовж трьох робочих днів від моменту подачі заяви ви муситимете прийти до РАЦСу і підписати папери.

«Зараз ми також реєструємо шлюби, якщо є підстави до його швидкої реєстрації: вагітна наречена або у пари маленька дитина, або ж є загроза життю. Можна сказати, перешкод ніяких немає через карантин, просто все проводиться не так урочисто, як раніше. Попри це, жодного скасування заяви за цей час у нас не було – тільки переносили розпис на пізніше», – додала Наталія Вишневська.

За час карантину в Україні провели перше весілля онлайн. У такому форматі шлюб прийняла пара зі Львова. Вбрання нареченим приніс кур’єр, макіяж та зачіску наречена собі зробила сама за відеоуроком. На весіллі також були 70 гостей із різних країн світу, ведучий та діджей, щоправда, по той бік екрану.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі