Поради

Культурний карантин. 10 онлайн-можливостей цікаво провести час удома

«Шпальта» зібрала добірку цікавих віртуальних екскурсій найвідомішими музеями світу.

Не знаєте, що робити під час карантину? Займіться саморозвитком. Безліч культурних закладів світового рівня відкрили безкоштовний доступ до своїх архівів. А найвідоміші у світі музеї дали можливість відвідати їх онлайн, не виходячи з дому. «Шпальта» зібрала для вас добірку найцікавіших віртуальних екскурсій.

Тепер, щоб побачити виступи на сцені віденської опери, не треба їхати в Австрію, бронювати заздалегідь дорогі квитки чи чекати у черзі на стоячі місця. Віденська державна опера тимчасово транслюватиме записи виступів онлайн. Трансляції починаються щоденно о 19:00 за віденським часом (20:00 — за київським) і будуть доступними впродовж доби. Переглянути їх можна на сайті www.staatsoperlive.com. Спочатку вам потрібно буде зареєструватися на сайті опери як новий користувач. Там уже оприлюднили розклад усіх трансляцій.

photo by Samuel Sianipar. unsplash

Берлінська філармонія дає також безкоштовний доступ до записів сотень концертів до 31 березня. Аби їх переглянути, вам потрібен промокод BERLINPHIL. Ви маєте попередньо зареєструватися на сайті і вам нададуть доступ до цифрового концертного холу та архіву відео з інтерв’ю з диригентами та виконавцями. У безкоштовному доступі для вас будуть симфонії Моцарта, Чайковського, авангардний Людвіг ван Бетховен від молодіжного оркестру, Стравінський, Рахманінов і безліч іншої якісної музики.

photo by Yeo Khee, unsplash

Як зблизька подивитися на усмішку Джоконди? На сайті найвідомішого музею у світі — Лувру — є опція «віртуальні екскурсії». На ресурсі опубліковані безліч відеоекскурсій залами музею, оглядів конкретних експонатів із цікавими історіями про них. Багато відео присвячені роботам конкретних відомих митців. Ви можете переглянути все про Леонардо да Вінчі, Мікеланджело та інших. Щоправда, багато екскурсій лише французькою мовою. Також на сайті є рубрика «експонат дня». Адміністрація щодня розповідає цікаві факти про новий витвір мистецтва.

photo by Clark Van Der Beken, unsplash

Ще торік компанія Google запустила онлайн-тур французьким Версалем. Користувачі мають можливість прогулятися відомим версальським двором та садом, відвідати 21 кімнату палацу, детально розгледіти його інтер’єр, усі предмети та скульптури, які є всередині. Окрім цього, тут можна дізнатися про ранок королів, деталі будівництва фонтанів, пошиття королівського одягу тощо.

photo by Jean Carlo Emer, unsplash

Онлайн можна познайомитися з роботами відомого Ван Гога. Віртуальну екскурсію музеєм Ван Гога, який розташований в Амстердамі, можна пройти на сайті цього ж закладу. До експозиції входять близько 200 картин, 500 малюнків і більше 750 особистих листів художника.

photo by Matt Twyman, unsplash

Також не пропустіть можливість відвідати відому галерею Уффіці в Флоренції. Саме тут зберігають такі світові шедеври мистецтва, як «Народження Венери» Боттічеллі, «Святе сімейство» Мікеланджело, а також роботи Джотто, Караваджо, Рембрандта, Рубенса і Леонардо да Вінчі.

photo by Matthieu Joannon, unsplash

Один із найбільших музеїв світу — Метрополітен-музей у США — пропонує поглянути онлайн на понад 200 000 експонатів, серед яких картини Ван Гога, Джексона Поллока і Пабло Пікассо. Всі виставки можна подивитися онлайн різними мовами світу.

photo by Igor Ferreira, unsplash

Театр-музей художника-сюрреаліста Сальвадора Далі працює в Каталонії. Але зараз є чудова нагода відвідати його онлайн. У музеї найбільша і різноманітна колекція творів майстра, серед яких «Привид сексуальної привабливости», «Портрет Гала з двома реберцями ягняти, які балансують на її плечі», «Кошик із хлібом», «Галатея зі сферами» тощо.

photo by Viktor Forgacs. unsplash

Онлайн-екскурсія є і Британським музеєм. Розташований він у самому серці Лондона, дозволяє віртуальним відвідувачам оглядати Великий двір та відкрити стародавній камінь розетки і єгипетські мумії. Ви також можете знайти сотні артефактів у віртуальній екскурсії музею.

photo by Calvin Craig, unsplash

Здійснити віртуальний тур по Сікстинській капелі і побачити роботу великого Мікеланджело — цілком реально навіть зараз, коли Італію охопила пандемія коронавірусу. Музеї Ватикану ще декілька років тому розробили прекрасний віртуальний тур по Сікстинській капелі, які виявилися дуже на часі зараз. Крім цього, на сайті є доступ до щонайменше п’яти залів музею Ватикану. 

Насправді це далеко не весь список відомих музеїв, якими можна прогулятися онлайн. Також можна відвідати Акрополь і Білий Дім, подивитися експозиції найвідоміших у світі галерей та музеїв. Усе це ви можете знайти на платформі Google Arts & Culture. Зараз тут зібрані 1200 мистецьких колекцій з усього світу. Тут можна шукати як музеї, так і роботи певних митців чи навіть культурні доробки за стилями й епохами.

Коментарі