Новини

Нові Санжари: новинний огляд паніки громадськості

Причини протестів у містечку Нові Санжари, хто у цьому винен та чи варто боятися короновірусу усім українцям.

Фото МВС України

20 лютого Україна провела евакуацію громадян із китайського міста Уханя, де зафіксували перший випадок зараження невідомим коронавірусом. На борту літака перебувало 45 українців та 27 іноземців — громадяни Іспанії, Аргентини, Норвегії, Чорногорії, Ізраїлю та інших.

До останнього моменту керівництво країни та силових структур не повідомляли, куди саме будуть розміщувати евакуйованих громадян на обсервацію. Вже згодом з’явилася інформація, що їх відправлять в один із санаторіїв у Нових Санжарах, що у Полтавській області.

Місцеві жителі вийшли на акції протесту — заблокували дорогу міжрегіонального значення, закидали камінням автобуси з евакуйованими людьми. Виникла сутичка з правоохоронцями.

Фото UKRIFORM

І хоча у Міністерстві охорони здоров’я України підтвердили, що всі пасажири літака здорові та не мають жодного із симптомів хвороби, причина місцевої паніки залишається тією ж — страх інфікуватися Covid-19.

У соціальних мережах жителі Нових Санжар навіть почали вислювлювати стурбованість тим, що зараження вірусом можливе через каналізацію та фекалії. Мовляв, у медичному центрі вона не відділена від загальної каналізаційної системи селища.

Фото unsplash.com

До речі, дослідження гонконзьких, китайських та американських учених дійсно дали підстави твердити, що, хоча головним шляхом зараження вірусом є кашель інфікованої людини, фекалії можуть бути вторинним шляхом передачі коронавірусу. Тобто мова йде про проблему немитих рук, через які вірус може потрапити від людини до людини.

Водночас учені досі не знають, як довго вірус може жити поза організмом людини.

Проте заступник міністра охорони здоров’я України Дмитро Коваль запевнив, що каналізаційна система медичного центру, а також водопостачання є відокремленими від селищної:

«Каналізаційна система є окрема, як і водопостачання, а обробка стічних вод здійснюється так само, як у лікарнях під час посиленого режиму», — сказав один із керівників МОЗ України.

Фото zoryana.chernenko

Яка причина масового страху у містечку, розповіла hromadske.ua психологиня Ірина Брунова-Калісецька. На її думку, однієї причини, чому це відбулося, немає. Серед основних вона виокремила погану державну комунікацію, недовіру людей до державних органів влади та системи охорони здоров’я та світову істерику довкола нового коронавірусу.

«В Україні емоційне тло суспільства поглиблене війною на сході України, а також гібридними інформаційними операціями», — каже психологиня.

Також вона зауважує, що журналісти часто змушені орієнтуватися на запити своїх читачів, робити матеріали більш емоційними:

«Журналістам часто доводиться обирати, що їм важливо зробити. Є відповідальність розповісти про суспільно значущі речі, зокрема про небезпеку, якщо вона є. А ще треба врахувати, який наслідок той чи інший матеріал буде мати для суспільства».

Завдання журналістів і медійників у кризових ситуаціях на кшталт коронавірусу — роз’яснювати, що відбувається, каже Брунова-Калісецька.

Раніше «Шпальта» писала, що рівень смертности від коронавірусу нового типу в країні мізерний, про що повідомив представник відомства Державного комітету у справах охорони здоров’я КНР Цзяо Яхуей.

Та й, якщо порівняти кількість захворювання на звичайне ГРВІ зі смертністю від нього, коронавірус пасе задніх.

До того ж евакуйовані з Китаю — не на карантині, а на обсервації. Це означає, що вони проходять посилений медичний контроль, тоді як карантин вводять у разі виявлення небезпечних хвороб із метою повної ізоляції вогнища хвороби та її ліквідації.

Біда ще у тім, що евакуйовані після обсервації можуть зіштовхнутися із цькуванням, тому у МОЗ повідомили, українців, які не матимуть симптомів захворювання, відпустять додому. Іноземні громадяни також повернуться до своїх країн після успішного проходження 14-денної обсервації.

У разі погіршення самопочуття або ж підозр на коронавірус людину доправлять автомобілем екстреної допомоги до обласного медичного закладу.

 

Коментарі