Фото CDC, unsplash.com

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) скликає екстрене засідання через спалах невідомого коронавірусу в Китаї. Ним інфікувалися вже понад дві сотні людей, а померли четверо осіб.

Перший випадок зараження зафіксували в місті Ухані. Спочатку захворіли люди, які купували продукти на оптовому ринку морепродуктів, що розташований неподалік. Тому найбільш імовірним первинним джерелом захворювання ВООЗ називає саме тварин.

Коронавірус передається від людини до людини. Ним заразився і персонал лікарень, де зараз перебувають хворі. Захворіли щонайменше 14 медиків.

Також відомо про чотири випадки захворювання за межами Китаю.

Журналісти «Шпальти» вирішили дізнатися, наскільки небезпечним є цей вірус для України та Чернівців зокрема. Для цього ми звернулися до лабораторного центру МОЗ.

«Коронавірус — це вірусне респіраторне захворювання, проти якого не існує вакцини, так само, як і методів лікування. Первинно люди заражалися цим вірусом під час контакту з хворими тваринами, особливо під час вживання їжі тваринного походження з недостатньою термічною обробкою. В Україні хворих поки точно немає, та все одно потрібно бути обережним, оскільки зараз вірус передається від людини до людини», — каже лікар-епідеміолог Чернівецького обласно лабораторного центру МОЗ Юрій Падурару.

Також епідеміолог зазначає, що основними симптомами є висока температура, кашель, задишка та пневмонія.

«Якщо хтось міг контактувати з хворими, упродовж останніх 14 діб був у Китаї чи відчуває ці симптоми — потрібно звернутися до лікаря і повідомити про це», — зазначає Юрій Падурару.

Існує загроза поширення вірусу в інші країни, оскільки ВООЗ не ввела обмеження на поїздки до Китаю. Людям, які планували подорож чи робочу поїздку до цієї країни, лікар рекомендує дотримуватися простих правил:

«Потрібно дотримуватися елементарних правил гігієни та бути максимально обережними з продуктами тваринного походження. Ці заходи убезпечать від зараження».