Новини

Чи готова Чернівецька область до боротьби з коронавірусом та що це взагалі таке

Журналісти «Шпальти» дізналися, як реагують на появу смертельного вірусу з Китаю жителі Чернівців та за яких симптомів варто терміново звертатися до лікаря.

Фото ТСН

21 січня Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) скликала екстрене засідання через спалах невідомого коронавірусу в Китаї у провінції Хубей. Того дня стало відомо, що інфікувалися вже понад дві сотні людей, а померли четверо осіб.

Зі швидкістю комети в інтернеті та світових ЗМІ розійшлися новини про новий смертельний вірус — коронавірус 2019-nCoV. Повідомлялося, що 2019 nCoV з’явився від мутації вірусів летючої миші та змії. А до людини потрапив після споживання зміїного м’яса у провінції Ухань, що у Китаї.  

США, Японія, Австралія, Індія, Південна Корея, Німеччина, Франція, Великобританія, Україна та Туреччина евакуювали громадян своїх країн із провінції Ухань та припинили авіасполучення із Китаєм, повідомляє CNN.

А через декілька днів після появи цієї новини дослідники з Університету Джона Хопкінса створили карту поширення коронавірусу світом

За даними Міністерства охорони здоров’я станом на 5 лютого 2020 року у світі зареєстровано 24 505 лабораторно підтверджених випадків нової коронавірусної інфекції. З них 493 — летальні. Окрім Китаю, випадки захворювання зафіксовані у 23 країнах світу.

Що ж таке коронавірус, яким чином він передається та які його симптоми?

Коронавіруси — це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) та тяжкого гострого респіраторного синдрому (ГРВІ).

П’ять діб вірус проходить інкубаційний період. Тобто, якщо людина повернулася з Китаю або інших країн, де епідемія вже є, то лише приблизно через тиждень у неї можуть виникнути перші симптоми.

На зараження 2019 nCoV вказує підвищена температура. Підвищення може бути й помірним, і серйозним, але зафіксоване у 90% випадків. У 80% заражених відзначали сухий кашель і швидко прогресуючу втому. Значно рідше зустрічаються задишка й утруднене дихання. Пульс, дихання і тиск на ранніх стадіях – у нормі.

Коронавірус або 2019 nCoV – один із багатьох вірусів, здатні викликати пневмонію. І померти від нього шанси вищі у тих, у кого вони більші й при звичайній пневмонії. Тому від нього найчастіше помирають люди, які пізно звернулися до лікаря, ті, які мають слабший імунітет, та літні люди.

Фото Альфред Пасека, навчальна фотобібліотека

Журналісти «Шпальти» вирішили перевірити, чи тривожить чернівчан звістка про новий вірус та що вони про нього знають. Для цього ми відправилися у місце з найбільшою концентрацією товарів із Китаю — Калинівський ринок.

Ні для кого не таємниця, що серед товарів «Калинки» можна легко знайти речі з Польщі, Туреччини та Китаю. І нас цікавлять саме продавці товарів з Піднебесної, адже інтернет-простір кишить повідомленнями про небезпечний коронавірус, від якого загинуло вже майже 500 людей, а заражено більше 24 тисяч. Та чи є ризик підхопити смертельну хворобу, купивши, до прикладу, пластикову машинку для племінника на День народження, дізнаємося на місці.

На Калинівському ринку знайти речі з Китаю не так важко. На відміну, скажімо, від Хмельницького базару. Тут продавці відверті і не приховують, із яких країн їм постачають крам. Уже в першому ряду ми знайшли чоловіка, напівзахованого за горою яскравих машинок, одноразових механічних іграшок та інших забавок. Той відмовився говорити на камеру, проте одразу розповів, що його товари з Китаю. А коли ми запитали, чи не боїться він таким чином захворіти на сумнозвісну інфекцію, від якої немає лікування, той спокійно заперечив:

«Мої товари приходять не безпосередньо з Китаю на цей прилавок. Спочатку їх у великій кількості закуповують постачальники, тоді везуть на склади в Одесі. Мій власник складає перелік необхідних речей, замовляє їх та перекуповує у постачальників. І лише тоді вони потрапляють на цей ринок. Ніхто тут не боїться інфекції. Кого не запитайте, всі вам скажуть, що вони торгують продукцією, замовленою ще торік восени, коли про вірус не було ні слова. Тому вони цілком безпечні. Та й я не чув, аби хвороба передавалася через предмети побуту».

Пройшовши далі, ми почули, як декілька продавців саме обговорюють коронавірус. Підходимо до них, хоча вони й не торгують китайським крамом.

«Ми просто жартували на цю тему, однак запевняю вас, що товари абсолютно безпечні. Навіть цей одяг. Якби він і був китайський, власник закупив його ще минулої осені, коли починався зимовий сезон, і все ще було спокійно. Нам не привозять товар щотижня, лише раз на сезон, якщо це одяг. Можливо, з іграшками чи іншими предметами ситуація інша. Але думаю, що це було би дуже дорого, якби доводилося закуповувати товар щотижня чи навіть щомісяця».

Далі йдемо в сектор одягу, де ціни вищі. Знайти там хоча б одного продавця, що відкрито торгує речами з Піднебесної, нам не вдалося. Однак, поблукавши рядами, ми натрапили на контейнер, заповнений дешевими пластиковими іграшками. Там торгує жінка, яка, помітивши нас, вирішила, що ми шукаємо іграшки для своїх дітей. Після запитання про безпечність іграшок вона не захотіла продовжувати розмову та відповіла вичерпно: «Боїтеся — не купуйте!» І зазначає, що ледь не кожен покупець перепитує її про це, а потім іде.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) наразі не вводила жодних заборон для міжнародної торгівлі та переміщення товарів через кордони через спалах коронавірусу у Китаї.

Чи варто боятися товарів із Китаю та чи можливо через них заразитися смертельним вірусом, ми запитуємо у директорки Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ України Наталії Гопко:

 «На цей час немає клінічних підтверджень, що вірус передається якимось іншим чином, як від людини до тварини чи від людини до людини».

Цю інформацію підтверджує і Міністерство охорони здоров’я, посилаючись на дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Отже, ми з’ясували, що боятися товарів із Китаю не варто. Адже коронавірус передається лише распіраторним шляхом від людини до людини.

Але якщо до Чернівців смертельний вірус потрапить через людину?

З якими симптомами необхідно звертатися до лікаря та чи готова область до виявлення та боротьби коронавірусу?

29 січня відбулося засідання оперативного штабу з реагування на ускладнення епідемічної ситуації у Чернівецькій області, на якому розглянули питання проведення профілактичних та протиепідемічних заходів щодо недопущення занесення і поширення випадків захворювання через коронавірус 2019-nCoV.

Наталія Гопко пояснила журналістам «Шпальти», чи готові медики Чернівецької області до можливої появи небезпечної хвороби:

«На засіданні ми дали доручення всім закладам охорони здоров’я забезпечити оснащенням відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я. Буковинські лікарні певним чином уже оснащені, однак ми лише нещодавно отримали новий документ від Міністерства, адаптований відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. Ми маємо порівняти реальну ситуацію із запитуваною. Крім того, Департамент охорони здоров’я, як і наша установа, надала інформацію щодо потреби у додатковому оснащенні сучасними засобами індивідуального захисту установ і закладів охорони здоров’я».

Фото із соцмереж Наталії Гопко

Ми з’ясували, що у вільному доступі переліку необхідного обладнання для виявлення та лікування коронавірусу немає. У той же час переклади настанов лікарям та опису хвороби з детальною симптоматикою із сайту Всесвітньої організації охорони здоров’я надіслали лише медзакладам, тому з детальними рекомендаціями щодо уникнення інфікування та методами лікування небезпечної вірусної хвороби можна ознайомитися лише на офіційному сайті ВООЗ англійською мовою.

Наталія Гопко заспокоює, що наразі на Буковині не зафіксовано жодної підозри на зараження вірусом:

 «У нас не було жодного випадку підозри. Разом із тим заклади охорони здоров’я отримали наказ, де чітко окреслено визначення випадку. Це клінічні ознаки, дані епідеміологічного нагляду тощо. Саме ці критерії враховує лікар під час визначення підозри захворювання».

Фото Ani Kolleshi, unsplash.сом

Ознайомитися з переліком симптомів, із якими українці можуть звернутися до лікаря, щоби той перевірив їх на наявність коронавірусу, а також рекомендаціями для уникнення зараження можна на сайті Міністерства охорони.

«Громадянам рекомендують за наявності симптомів таких, як гарячка, кашель, ускладнене дихання вживати заходів для попередження поширення інфекції. Уникайте тісного контакту з людьми, надягніть захисну медичну маску, прикривайте рот і ніс під час чхання чи кашлю одноразовою серветкою. Якщо ви відвідували уражені райони Китаю, обов’язково повідомте про це лікаря», — йдеться у повідомленні.

Чи можливо діагностувати коронавірус на ранньому етапі захворювання?

5 лютого Україна отримала тест-систему для виявлення нової інфекційної хвороби. Про це йдеться у листі від Урядового порталу.

Реагенти у складі тест-системи дозволять проводити діагностику нового коронавірусу на сучасному рівні. Розроблені в Німеччині набори дозволяють достовірно визначити тип.

У подальшому ВООЗ надішле в Україну додаткові реагенти, які держава придбає за кошти бюджету.

Фото National Cancer Institute, unsplash.com

Також в Міністерстві охорони здоров’я сьогодні відбулася селекторна нарада з керівниками обласних департаментів охорони здоров’я та зустріч із виробниками хірургічних масок та їх постачальниками. Було наголошено на проблемі дефіциту масок в аптечних мережах в умовах їх наявності на складах постачальників.

Учасники селекторної наради обговорили питання стану готовності системи охорони здоров’я до реагування на ситуацію з поширенням у світі гострої респіраторної хвороби, спричиненої новим коронавірусом.

Натомість представник відомства Державного комітету у справах охорони здоров’я КНР Цзяо Яхуей запевняє, що рівень смертности від коронавірусу нового типу у країні мізерний. У внутрішніх районах Китаю він знизився до 2,1%. Спочатку цей рівень становив 2,3%.

Та й, якщо порівняти кількість захворювання на звичайне ГРВІ зі смертністю від нього, коронавірус пасе задніх. Як повідомляє Центр громадського здоров’я України, від початку епідемічного сезону на ГРВІ захворіли 6,2% населення країни, з 30 вересня по 22 січня було госпіталізовано 67 113 осіб, із яких 78,7% – діти віком до 17 років. Від ускладнень сезонної хвороби померли 13 українців.

Тож за перших ознак грипу чи застуди не зволікайте та одразу звертайтеся до лікаря.

 

Матеріал Ігоря Волощука

Фото Анастасії Бойчук

Коментарі